Hallituspuolue vasemmistoliiton turkulainen kansanedustaja Johannes Yrttiaho kritisoi kovasanaisesti hallituksen budjettiesitystä ensi vuodelle.
– Budjettiriihestä ei saatu mitään todella merkittäviä pieni- ja keskituloisten toimeentuloa helpottavia toimia, Yrttiaho arvioi.
– Marinin hallitus jää Suomen historiaan paitsi ulkopoliittisen takinkäännön hallituksena, myös sotilasmenoja ehkä eniten koskaan nostaneena hallituksena.
”Missä on yksinelävien ja eläkeläisten tukeminen?”
Tuplasti puolustusmäärärahoja
Yrttiaho toteaa, että hallituksen aloittaessa 2019 oli puolustusministeriön pääluokkaan budjetoitu 3,1 miljardia euroa, kun taas nyt valtiovarainministeriön esitys asevoimille on 6,1 miljardia euroa.
– Marinin hallitus käytännössä kaksinkertaistaa Suomen sotilasmenot neljän vuoden kautensa aikana, Yrttiaho sanoo.
Hän laskee muun muassa n muun muassa F-35-hävittäjähankinnan ja nostamalla sotilasmenojen bkt-osuuden nostamisen Naton vaatiman 2 prosentin valmistautumiseksi Suomen Nato-jäsenyyteen.
– F-35-hankkeen kustannuksiin budjetoidaan ”yllättävinä” lisämenoina lähes 400 miljoonaa, aiemmin tiedossa olleen hankintamäärärahan päälle, Yrttiaho luettelee..
– Hävittäjien tilausvaltuus hyväksyttiin vuonna 2020 käytännössä niin, että piikki jäi auki.
Paljon uhkakuvia
Yrttiaho arvioi myös, että ulkopolitiikan uusi suunta maksaa nyt Suomelle myös kasvavana energian hintana ja sitä myöten yleisen hintatason nousuna.
Hän sanoo pahenevan energiakriisin ja hintojen nousun olevan seurausta kiristyneestä Yhdysvaltojen ja EU:n pakotepolitiikasta.
– On rehellisyyden nimissä tunnustettava, että pakotteet tulevat nyt bumerangina takaisin. Euroopan talous uhkaa vajota taantumaan ja jopa talouslamaan. Saksan talouden ongelmat näkyvät nopeasti myös Suomen vientiteollisuudessa. Uhkana on myös työllisyyden heikkeneminen, Yrttiaho varoittaa.
Hänestä hallitus puuttuu hintoihin hyvin keveillä toimilla.
– Energia-alan yritysten voittoihin ei puututa. Windfall-vero jäi selvittämisen asteelle. Energian hintasääntelyyn ei kansallisia toimia ole odotettavissa, hän luettelee.
Lyttää koko listan
Yrttiaho arvioi, että sähkön arvonlisäveron laskemisen vaikutus kuluttajahintoihin ei ole varmaa ja suurten sähkölaskujen verovähennysoikeus taas hyödyttää tosiasiallisesti vain niitä hyvätuloisia.
– Kelan uusi vielä valmistelussa oleva 300 miljoonan euron tuki ei ole suuri sekään, hän väittää.
Ylimääräistä lapsilisäkuukautta Yrttiaho pitää oikeansuuntaisena toimena, mutta riittämättömänä..
– Ja missä kaiken kaikkiaan on yksinelävien ja eläkeläisten tukeminen?
– Mainostetut indeksikorotukset sosiaaliturvaan ja eläkkeisiin eivät ole mikään lisäys tai helpotus, vaan lainmukainen automaatti, joka sekin vain osin kompensoi elinkustannusten nousua, hän muistuttaa.
Lisää palkkaa hoitajille
Yrttiaho laittaisi rahaa hävittäjien sijaan hoitajien palkkoihin.
– Julkisen vallan tulisi nyt näyttää yksityisille työnantajille esimerkkiä nostamalla hoitoalan palkat välittömästi hoitajaliittojen tavoittelemalle tasolle. Näin ratkaistaisiin myös paheneva hoiva- ja terveyskriisi ja helpotettaisiin hoitajamitoituksen parantamista, kun alan vetovoima kohenisi. Liikkeelle päästäisiin jo hävittäjiin palavalla 400:lla yllätysmiljoonalla, Yrttiaho sanoo.
– Käsittämätöntä, että lisärahan sijaan hoitajien työtaistelutoimia ollaan taas pakkokeinoin estämässä. Näin vain pahennetaan alan työvoimapulaa.