KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Brasiliassa jätevuoria muutetaan energiaksi – kaatopaikoilta uutetaan biometaania

Putkien labyrintti kerää biokaasua kaatopaikalta ja jalostaa sen biometaaniksi.

Putkien labyrintti kerää biokaasua kaatopaikalta ja jalostaa sen biometaaniksi. Kuva: IPS/Mario Osava

Fortaleza, Brasilia – IPS/Mario Osava
25.9.2022 14.04

Ihmisten tuottaman jätteen määrä paisuu ongelmaksi asti, mutta on sillä yksi hyväkin seuraus: kaatopaikkojen jätteistä biokaasua tuottavilla laitoksilla riittää materiaalia. Brasiliassa se on kasvuala.

Brasilian Cearán osavaltion pääkaupungin Fortalezan metropolialueella sijaitsevan Caucaian ulkolaidoilla kohoaa kaksi pientä ylänköä.Yksi kukkula ottaa vastaan noin 5 000 tonnia kiinteää jätettä, joka on kerätty metropolin 4,2 miljoonalta asukkaalta. Toinen kukkula on jo entinen täyttömäki, jonne alettiin kipata jätettä vuonna 1991. Vaikka kaatopaikka on suljettu, se tuottaa enemmän biokaasua kuin käytössä oleva.

– Me olemme biometaanin jätteestä tuottamisen pioneereja, Thales Motta sanoo. Hän johtaa GNR Fortalezaa, joka on kahden yksityisen yrityksen ja Caucaian kaatopaikkoja hallinnoivan kunnanviraston yhteisyritys.

ILMOITUS
ILMOITUS
Metaani on pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.
GNR Fortalezan johtaja Thales Motta seisoo biometaanilaitoksensa edessä.

GNR Fortalezan johtaja Thales Motta seisoo biometaanilaitoksensa edessä. Kuva: IPS/Mario Osava

Biometaani on biokaasun jalostuksen sivutuote. GNR Fortaleza tuottaa päivittäin noin 100 000 kuutiometriä biometaania, joka myydään valtio-omisteiselle Cearán kaasuyhtiölle, Cegásille. Cegás sekoittaa sen maakaasuun. Yrityksen jakelemasta kaasusta noin 15 prosenttia on biometaania.

GNR Fortaleza on tuotannoltaan Brasilian toiseksi suurin biometaanin valmistaja. Suurempi on vain Gas Verde, joka on vuodesta 2019 tuottanut 120 000 kuutiometriä biometaania päivässä.

”Mursimme epäluottamuksen muurin”

GNR Fortaleza käynnistyi vuonna 2017, pian biometaanin sääntelyn alun jälkeen.

–Kaasuyhtiöt olivat epäuskoisia ja jopa insinööreillä oli paljon ennakkoluuloja. Meidän täytyi tehdä analyyseja ja laatutestejä, jotka olivat tiukempia kuin fossiilisilta polttoaineilta vaaditut, Motta kertoo.

– Mutta me mursimme epäluottamuksen muurin ja avasimme uudet markkinat todistamalla, että biometaani on turvallista, vakaata kaasua, jolla on ennustettavissa olevat hinnat.

Aluksi biometaani maksoi 30 prosenttia enemmän kuin maakaasu, mutta nykyään se on 30 prosenttia sitä halvempaa. Fossiilisten polttoaineiden hintaan vaikuttavat inflaation kaltaiset valtion sisäiset tekijät, mutta myös kansainvälisten öljymarkkinoiden ja valuuttakurssien käyttäytyminen. Tällaiset ennustamattomat tekijät eivät vaikuta biometaanin hintaan läheskään yhtä paljon.

– Biometaanilla on fossiilisiin polttoaineisiin nähden otollinen kilpailuasetelma. Vaikka öljy tästä halpenisi, markkinat ovat ympäristösyistä taipuvaisia luottamaan biometaaniin, Motta uskoo.

Loppukäyttäjälle halvempaa

Cegásin johtaja Hugo de Figueiredo Junior selittää, että yhtiö päätti alkaa jaella biometaania monipuolistaakseen tarjontaansa. Samalla yhtiö osallistuu saasteiden vähentämiseen ja ympäristön kohentamiseen.

– Lisäämällä kilpailua voimme myös tarjota loppukäyttäjälle halvempia hintoja.

– Biometaanin osuus polttoaineista todennäköisesti kasvaa tulevaisuudessa, mutta kasvun tiellä on joitakin esteitä, Figueiredo huomauttaa.

– Pitää levittää teknologisia ratkaisuja ja parantaa niiden saatavuutta. Täytyy lisätä tietoisuutta vihreiden kaasujen käyttömahdollisuuksista. Myös jätteiden keräämisen ja käsittelyn sääntelyä ja prosesseja pitää kehittää.

Avoin koodi

Brasilia lupasi muiden maiden mukana vähentää metaanipäästöjään 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

GNR on kehittänyt prosessiteknologioita, jotka mahdollistavat eri valmistajien laitteiden yhteensopivuuden. Tällä hetkellä useat kaatopaikoilta biokaasua sähköntuotantoa varten irrottavat yhtiöt valmistelevat laitosten muuttamista biometaanin tuotantoon sopiviksi.

– Meillä on oma koodi, joka on avoin kaikille, Motta sanoo.

– Meille tulee vieraita yliopistoista ja kiinnostuneiden ryhmiä. Meidän on täytynyt rakentaa luentosali. Aiemmin Koillis-Brasiliassa ei ollut biometaanin analysointiin kykenevää laboratoriota, mutta nyt on. Kaasututkimus lisääntyy kuin sienet sateella.

Caucaian vanha kaatopaikka synnyttää yhä biokaasua, joka jalostetaan biometaaniksi. Etualan tumma vesi on suotovettä, saastunutta jätevettä, joka käsittelyn jälkeen pirskotetaan maaperään.

Caucaian vanha kaatopaikka synnyttää yhä biokaasua, joka jalostetaan biometaaniksi. Etualan tumma vesi on suotovettä, saastunutta jätevettä, joka käsittelyn jälkeen pirskotetaan maaperään. Kuva: IPS/Mario Osava

Kaatopaikat ja sokeriruoko

Pelkät kaatopaikat eivät kuitenkaan riitä. Jotta biometaanilaitos olisi kannattava, se tarvitsee ainakin 2 000 tonnia jätettä päivittäin. Vain vähintään miljoonan asukkaan kaupungit tuottavat riittävästi kiinteää jätettä.

– Meidän täytyy etsiä toisenlaista biomassaa, Motta sanoo.

Prosessi on jo meneillään varsinkin maan etelä- ja kaakkoisosissa. Siellä suurimittainen maataloustuotanto tarjoaa valtavasti jätettä. Biomassan päälähde on sokeriruoko, jota kasvatetaan myös etanolintuotantoa varten.

Karjan, varsinkin sikojen lannasta tuotetaan biokaasua sähköntuotantoon. Kasvava osuus menee biometaaniksi etenkin kulkuneuvojen käyttöön.

Putkiston takana häämöttää Caucaian uusi kaatopaikka, jonne kärrätään noin 5 000 tonnia jätettä päivittäin. Se tuottaa jo nyt biokaasua, mutta muutamassa vuodessa tuotanto kasvaa suurimittaiseksi.

Putkiston takana häämöttää Caucaian uusi kaatopaikka, jonne kärrätään noin 5 000 tonnia jätettä päivittäin. Se tuottaa jo nyt biokaasua, mutta muutamassa vuodessa tuotanto kasvaa suurimittaiseksi. Kuva: IPS/Mario Osava

Energiasiirtymän polttoaine

– Biometaani on energiasiirtymälle sovelias polttoaine. Sen hinta on vakaampi kuin fossiilisten polttoaineiden ja sitä voidaan tuottaa alueilla, jotka ovat etäällä maakaasuverkostosta, Cegásin Figueiredo sanoo.

Ilmastohätätilan olosuhteissa jätteiden ja biomassan kaasun hyödyntämisestä on tullut kiireinen välttämättömyys. Metaani on pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Brasilia lupasi muiden maiden mukana vähentää metaanipäästöjään 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

GNR Fortalezalla on tärkeä rooli ympäristönsuojelussa, mutta työpaikkoja se ei ole juurikaan luonut. Laitoksella on vain 32 vakituista työpaikkaa, joskin niiden päälle voi laskea ulkoistetut palvelut, väliaikaiset konsultit ja tavarantoimittajat.

Cegás palvelee Fortalezan metropolialueella 24 000 kaasunkuluttajaa. Sen tuottamasta kaasusta teollisuudelle menee 46,26 prosenttia, lämpösähkövoimaloille 30 prosenttia, moottorikulkuneuvoille 22,71 prosenttia. Kaupoille menee 1,22 prosenttia ja yksityistalouksille vain 0,73 prosenttia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään