Puolueilla todella on väliä, painotti sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen puheessaan lauantaina. Sarkkinen puhui vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.
Sarkkinen tiivisti puheessaan, mitä kokoomuksen vaihtoehtobudjetissaan esittelemät luvut tarkoittavat. Hän hämmästeli, että kokoomuksen leikkausintoa ei ole vähentänyt edes elinkustannusten kova nousu. Asumistukeen kokoomus esittää esimerkiksi 350 miljoonan euron leikkausta.
– Kokoomus leikkaisi asumistukea saavilta pienituloisilta kotitalouksilta keskimäärin 77 euroa kuukaudessa, eli 924 per kotitalous ensi vuonna. Eli lähes tonni pois pienituloisilta kotitalouksilta tilanteessa, jossa elinkustannukset laukkaavat.
”Veropohjaa on välttämätöntä vahvistaa.”
– Monelle työttömälle kotitaloudelle leikkaus voisi olla vielä suurempi, kun päälle tulisivat kokoomuksen esittämät leikkaukset työttömyysturvaan. Nämä leikkaukset pienituloisille kokoomus tekisi rahoittaakseen parempiosaisille suunnattavat veronalennukset. Arvovalinta on selvä ja se on kylmä, Sarkkinen totesi.
Sarkkinen sanoi kuitenkin pitävänsä hyvänä, että kokoomus pelaa avoimin kortein ja kertoo, mitä se vallassa olleessaan tekisi.
– Samaa ei voi sanoa perussuomalaisista, jotka yhtä aikaa vaativat leikkauksia ja monenlaisia lisämenoja.
Monta toimea
Sarkkinen luetteli puheessaan monia asioita, joita nykyinen hallitus on toteuttanut. Perusturvaetuuksien ja pienten eläkkeitten korottamisen lisäksi hallitus tehnyt monia toimia, joilla pienituloisten arkea on pyritty helpottamaan.
– Lisäksi sähkön hinnan nousun pahimpien vaikutusten helpottamiseksi sähkön arvonlisäveroa alennetaan määräajaksi, asumistukien lämmitys- ja hoitonormia korotetaan ja käyttöön otetaan määräaikaiset verotuksen sähkövähennys ja pienituloisten sähkötuki, auttamaan erityisen suurten sähkölaskujen kanssa kamppailevia kotitalouksia.
– Ilman Vasemmistoliittoa monia näistä asioista ei olisi päätetty. Ylipäätään, jos vasemmistoliitto ei olisi hallituksessa, olisi politiikka pienituloisten kannalta monella tavalla eri näköistä. Huonompaa.
Maakuntavero tarvitaan
Sarkkinen käsitteli puheessaan myös ensi vuodessa aloittavien hyvinvointialueiden tilannetta. Niiden vastuulle tulee sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Toimivat sote-palvelut maksavat ja ne rahoitetaan verorahoilla, Sarkkinen tiivisti.
– Veropohjaa on välttämätöntä vahvistaa.
Sote-palveluiden rahoitus kasvaa Sarkkisen mukaan tästä vuodesta ensi vuoteen yli miljardilla eurolla. Siitä huolimatta tilanne monilla alueilla on vaikea.
– Hallitus on päättänyt viime vaiheen muutoksista sote-rahoitukseen, jotka tulevat vahvistamaan monien alueiden rahoitusta. Vasemmiston tavoitteena on lisäksi osoittaa ensi vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa ylimääräisiä varoja hoitojonojen purkamiseen.
Sarkkinen nosti esiin myös maakuntaveron tarpeen. Kun sitä ei tule ainakaan tässä vaiheessa, rajoittaa se alueiden investointikykyä ja itsehallintoa.
– Maakuntavero tarvitaan alueiden itsehallinnon ja taloudellisen liikkumavaran turvaamiseksi.
Lue lisää: Li Andersson moittii opposition talouspolitiikkaa: ”Suomi ei kehity, kasva tai uudistu leikkaamalla”