Tilanne tiivistyy, kun eduskuntavaaleihin on kaksi kuukautta aikaa. Kokoomuksen varmalta näyttänyt ykköstila sulaa kuin lumi maaliskuussa. Joulukuussa puolueella oli noin viiden prosenttiyksikön etumatka toisena olevaan SDP:hen. Ylen helmikuun mittauksessa se on puolittunut.
Kokoomusta äänestäisi nyt 21,6 prosenttia vastaajista, uudelleen toiseksi nousseita demareita 19,1 prosenttia.
Kokoomus on esitellyt kovimmat leikkauslistat ja puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi puolueen viime viikonlopun vaaliristeilyllä kansan haluavan muutosta. Tasan neljä vuotta sitten kansa halusi muutosta kokoomuksen ja keskustan oikeistopolitiikkaan ja sai sen. Nyt näyttää siltä, että kansa ei haluakaan muutosta, joka tarkoittaisi paluuta oikeistolaiseen kokoomuspolitiikkaan. Kahdessa uusimmassa Ylen kannatuskyselyssä kokoomuksen kannatuksesta on ropissut 2,4 prosenttiyksikköä.
Keskustankin kannatus aleni 0,8 prosenttiyksikköä edellisestä kyselystä ja on nyt 10,1 prosenttia. Edellisen hallituksen pääpuolueiden yhteiskannatus on alle 32 prosenttia.
Perussuomalaisten kannatuksesta lähti 0,8 prosenttiyksikköä ja puolue putosi uudelleen SDP:n taakse 18,4 prosentilla. Perussuomalaisten maanantaina julkaisema umpirasistinen maahanmuutto-ohjelma ei ehtinyt vaikuttaa tähän kyselyyn, mutta kannatusta on voinut pudottaa epämääräisen talouslinjauksen lisäksi elämöinti translaista sekä puheenjohtaja Riikka Purran hysteeriseksi muuttunut esiintyminen.
Samojen konservatiivien äänistä kamppaileva kristillisdemokraatit paransi kannatustaan yli prosenttiyksiköllä. Puheenjohtaja Sari Essayah on aina korostetun asiallinen. Ylen kyselyn mukaan kristillisdemokraatit ovatkin saaneet perussuomalaisten kannattajia taakseen.
Vihreät on 10,3 prosentilla nyt niukasti keskustan edellä.
Vasemmistoliitolle uusin mielipidemittaus on ikävä yllätys, sillä kannatus laski tasan prosenttiyksikön 7,6 prosenttiin. Kahdeksan prosentin raja alittui viimeksi viime heinäkuussa, muuten mittaustulokset ovat olleet tasaisesti 8,5 prosentin luokkaa.
Kyse voi olla satunnaistekijöistä. Kaksi vuotta sitten Ylen helmikuun mittauksessa vasemmistoliiton kannatus oli vain 7,2 prosenttia, mutta maaliskuussa se nousi yli 9:n.
Vaalikampanjat ovat käynnistyneet tai käynnistymässä. Varmaa on vain se, että taistelusta suurimman puolueen paikasta tulee äärimmäisen tiukka. Kokoomuksen kannatushuippu saattoi osua sen kannalta liian aikaiseen vaiheeseen. Petteri Orpon ote on jo lipsunut ja lipsuu lisää, kun vaalikeskusteluissa häntä haastetaan vasemmalta, oikealta ja keskeltä.