KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

”Näin monien naisten kuolevan, koska he eivät saaneet turvallista aborttia”

Maaliskuun 22. päivänä yleisö seuraa El Salvadorin yliopiston suurelta näytöltä todistajanlausuntoja Interamerikkalaisessa ihmisoikeustuomioistuimessa Costa Rican San Joséssa. Kuvan ottohetkellä näytöllä puhuu Beatrizin äiti.

Maaliskuun 22. päivänä yleisö seuraa El Salvadorin yliopiston suurelta näytöltä todistajanlausuntoja Interamerikkalaisessa ihmisoikeustuomioistuimessa Costa Rican San Joséssa. Kuvan ottohetkellä näytöllä puhuu Beatrizin äiti. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Ihmisoikeustuomioistuin antaa piakkoin ratkaisun tapauksessa, jossa El Salvador kielsi raskauden keskeyttämisen, vaikka lääkärit tiesivät ennalta, ettei vastasyntynyt selviäisi.

San Salvador – IPS/Edgardo Ayala
16.4.2023 14.15

Maaliskuun lopulla Costa Ricassa järjestettiin julkinen kuulemistilaisuus, jonka tulokset saattavat ennen pitkää lisätä heikkoja aborttioikeuksia Latinalaisessa Amerikassa.

Costa Rican San Joséssa istuntoaan pitävä Interamerikkalainen ihmisoikeustuomioistuin ratkoo tapausta Beatriz vastaan El Salvador. Jutun El Salvadorin valtiota vastaan ovat nostaneet vuonna 2017 kuolleen Beatrizin äiti ja muutamat aborttioikeuksia vaativat paikalliset järjestöt.

El Salvadoria syytetään aborttioikeutta anoneen Beatrizin hengen ja terveyden vaarantamisesta. Oikeudessa vain etunimellä kutsuttu nainen oli vuonna 2013 anonut raskauden keskeytystä, sillä hänellä oli hengenvaarallinen lupus, eräs autoimmuunitauti ja sikiöllä niin vakavia vammoja, ettei vastasyntynyt voisi selvitä hengissä joitakin tunteja kauempaa.

Abortin sijaan Beatrizille tehtiin keisarileikkaus lähes kolme kuukautta abortin anomisen jälkeen. Leikkaajat olivat tietoisia, että se vaarantaisi naisen terveyden. Rikossyytteen pelko esti tekemästä aborttia, joka olisi ollut äidille turvallisempi. Lapsi kuoli viisi tuntia leikkauksen jälkeen. Äidin terveys heikkeni ja petti lopullisesti vuonna 2017, kanteen mukaan aborttioikeuden epäämisen vuoksi.

– Toivon, että tyttäreni saa lopulta oikeutta ja ettei se, mikä hänelle tapahtui, enää tapahtuisi kenellekään toiselle naiselle, Beatrizin äiti sanoi omassa todistuksessaan oikeudelle. Äidinkään nimeä ei oikeudessa paljastettu.

Ensimmäinen päätös lajissaan

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tämä oikeus päättää oikeudesta raskauden keskeyttämiseen, kun äidin terveys on vaarassa ja sikiö on elinkelvoton, Julissa Mantilla Falcón kertoi oikeudelle.

Hän edustaa Interamerikkalaista ihmisoikeuskomissiota (IACHR).

Interamerikkalaisen ihmisoikeustuomioistuimen tuomiovallan tunnustaa kaksikymmentä Latinalaisen Amerikan ja Karibian maata: Argentiina, Barbados, Bolivia, Brasilia, Chile, Costa Rica, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolumbia, Meksiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Surinam ja Uruguay.

Ihmisoikeustuomioistuin ja ihmisoikeuskomissio muodostavat interamerikkalaisen ihmisoikeusjärjestelmän. Ne ovat riippumattomia elimiä, ja tuomioistuimen päätökset ovat lopullisia ja sitovia, vaikkakaan niitä ei aina noudateta.

Beatriz kääntyi vuonna 2013 IACHR:n puoleen, kun El Salvadorin perustuslakituomioistuin oli evännyt häneltä oikeuden aborttiin. Komissio puolestaan vetosi interamerikkalaiseen ihmisoikeustuomioistuimeen. Kymmenen vuotta myöhemmin tuomioistuin alkaa nyt olla valmis antamaan tuomionsa.

”Toivon, että tyttäreni saa lopulta oikeutta ja ettei se, mikä hänelle tapahtui, enää tapahtuisi kenellekään toiselle naiselle.”

Ihmisoikeuskomissio julkaisi syksyllä 2020 raportin, jonka mukaan El Salvador on vastuussa Beatrizin lukuisten oikeuksien kohtuuttomasta polkemisesta. Abortin kriminalisoivien lakien vuoksi valtio ei kyennyt antamaan naiselle tämän tarvitsemaa terveydenhoitoa. Samalla tavalla lainsäädäntö kohtuuttomasti vaikeuttaa myös muiden, varsinkin köyhien elsalvadorilaisten naisten ja tyttöjen elämää.

Ennakkotapausta toivotaan

Anabel Recinos kuuluu elsalvadorilaiseen abortin laillistamista vaativaan kansalaisjärjestöön, joka on mukana hakemassa Beatrizille postuumia oikeutta. Hän seuraa oikeudenistuntoa El Salvadorin yliopistossa suurelta näytöltä, kymmenien muiden ihmisten kera. Recinos toivoo, että päätös muodostuu ennakkotapaukseksi.

– Tuomioistuin todennäköisesti päättää El Salvadorin valtiota vastaan ja tukee IACHR:n kantaa. Jos niin tapahtuu, El Salvadorin ja muiden alueen valtioiden abortinvastaisia lakeja on pakko muuttaa. Vähintäänkin pitäisi sallia raskauden keskeytys silloin, kun äidin terveys on vaarassa, tai sikiö ei kykene elämään kohdun ulkopuolella, Recinos sanoo.

Anabel Recinos toivoo, että Interamerikkalaisen ihmisoikeustuomioistuimen päätös murtaa El Salvadorin ja muutaman muun keskiamerikkalaisen valtion ehdottoman aborttikiellon. Recinos kampanjoi abortin laillistamisen puolesta kansalaisjärjestössä, joka on yksi kantajista oikeusjutussa Beatriz vastaan El Salvador.

Anabel Recinos toivoo, että Interamerikkalaisen ihmisoikeustuomioistuimen päätös murtaa El Salvadorin ja muutaman muun keskiamerikkalaisen valtion ehdottoman aborttikiellon. Recinos kampanjoi abortin laillistamisen puolesta kansalaisjärjestössä, joka on yksi kantajista oikeusjutussa Beatriz vastaan El Salvador. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Latinalaisessa Amerikassa on El Salvadorin lisäksi Hondurasissa, Nicaraguassa ja Dominikaanisessa tasavallassa abortin täyskielto. Viidessä valtiossa abortti on yksiselitteisen laillinen, ja lopuissa se on sallittu vain joissakin erityistapauksissa.

El Salvador on ollut säälimätön vainotessaan ja rangaistessaan abortin tehneitä naisia. Abortista voi saada jopa 30 vuotta vankeutta myös tapauksissa, joissa nainen on raiskattu tai hänen henkensä on vaarassa.

Naisjärjestöjen tietojen mukaan neljän viime vuoden aikana syytteen on saanut 181 naista.

Kahdesti petetty nainen

Riskiraskauksiin erikoistunut gynekologi Guillermo Ortiz oli yksi tuomioistuimelle todistajanlausuntonsa antaneista.

– Kyllä, näin monien naisten kuolevan, koska he eivät saaneet turvallista aborttia, vaikka olin anonut heille sitä.

Myös Beatrizin äiti todisti, että useat hänen tytärtään hoitaneet lääkärit olivat suositelleet raskauden keskeytystä. Vankilaan joutumisen pelossa he eivät kuitenkaan uskaltaneet itse ryhtyä toimenpiteeseen.

– Valtio petti Beatrizin kahdesti, kyynelehtivä äiti sanoi.

Ensimmäinen petos oli abortin epääminen, toinen tapahtui, kun Beatriz myöhemmin joutui liikenneonnettomuuden vuoksi sairaalaan. Vammat eivät olleet hengenvaarallisia, mutta myrskyn vaurioitettua hänen alkuperäistä sairaalaansa Beatriz siirrettiin toiseen sairaalaan.

– Siellä häntä hoiti lääkäri, joka ei edes tiennyt, mikä lupus on, äiti huokasi.

Sairaalassa Beatriz sai keuhkokuumeen ja kuoli.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään