KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Pakistanin Balochistanissa journalistin vaihtoehdot ovat vaieta tai kuolla

Mielenosoitus Pakistanin valtion harjoittamaa sortoa vastaan Quettan pressiklubin edustalla.

Mielenosoitus Pakistanin valtion harjoittamaa sortoa vastaan Quettan pressiklubin edustalla. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

Hampuri, Saksa – IPS/Karlos Zurutuza
28.4.2023 14.10

Pakistanin Balochistania on karuudessaan verrattu Mars-planeettaan. Marsista tosin saadaan enemmän uutisia kuin sitä eniten muistuttavasta maapallon kolkasta.

Balochistan on Pakistanin vähäväkisin maakunta, jossa on Pakistanin korkein lukutaidottomuus ja lapsikuolleisuus. Se on myös maan eristynein ja eniten väkivallasta kärsivä alue.

– En käsitä, miten Ranskan kokoinen alue Iranin, Pakistanin ja Afganistanin puristuksessa voi pysyä niin tuntemattomana muulle maailmalle. Varsinkin kun siellä on valtavat kulta-, maakaasu- ja uraanivarannot. En tiedä toista kansaa, joka saa niin vähän huomiota kuin Balochistanin asukkaat, valtiotieteilijä, tohtori Martin Axmann ihmettelee.

Porttikielto ulkomaiselle medialle

Tärkeä syy Balochistanin kansainväliseen ja kansalliseenkin pimentoon on se, ettei alueelle ole vuosikausiin päässyt ulkomaisia journalisteja eikä paikallinenkaan media voi toimia vapaasti, jos ollenkaan.

Tilanne ei ole uusi. Jo vuonna 2006 New York Timesin kirjeenvaihtaja Carlotta Gai hakattiin Balochistanin aluepääkaupungissa Quettassa. Pahoinpitelijät ilmoittivat kuuluvansa Pakistanin poliisin erikoisjoukkoon ja kertoivat, että Gai oli Quettassa luvatta.

New York Timesille ja brittiläiselle The Guardianille työskennellyt Declan Walsh puolestaan karkotettiin maasta 2013, syynä ”epätoivottu toiminta”. Yhdeksän vuotta Pakistanista raportoinut Walsh oli kirjoittanut artikkelin Pakistanissa kadonneista balocheista.

Hengenvaarallinen ammatti

Paikallisiin journalisteihin kohdistuu valtava paine.

– Toimittajat kentällä joutuvat jatkuvien uhkausten kohteiksi. Uhkaajina ovat Pakistanin salainen palvelu, Balochistanin itsenäisyyttä ajavat liikkeet ja uskonlahkot. Usein emme edes tiedä, ketkä ovat hyökkäysten takana, pakistanilainen journalisti ja kirjailija Ahmed Rashid sanoo puhelinhaastattelussa Lahoresta.

– Monet kollegani turvautuvat itsesensuuriin. Asioista ei yksinkertaisesti raportoida. Ja jos Balochistan ei näy edes Pakistanin mediassa, se ei tavoita myöskään ulkomaailmaa.

Perhe on tehnyt muistokirjan kahdelle kaapatulle ja myöhemmin kuolleena löydetylle sukulaiselle.

Perhe on tehnyt muistokirjan kahdelle kaapatulle ja myöhemmin kuolleena löydetylle sukulaiselle. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

 Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausraportissa Pakistan rankataan sijalle 157, ja sitä kuvataan sanoilla ”yksi maailman vaarallisimmista maista journalisteille”.

Balochistanin journalistiliitto kertoo yli 40 jäsenensä tulleen tapetuksi pommi-iskuissa ja yksilöön kohdistuneissa murhissa, joista jotkut ovat tapahtuneet maan ulkopuolella. Esimerkiksi Balochistan-aiheista nettisivustoa Ruotsissa ylläpitäneen Sajid Hussainin ruumis löydettiin vuoden 2020 huhtikuussa joesta Uppsalan ulkolaidoilla, ja RSF pitää mahdollisena, että kuolema oli Pakistanin salaisen palvelun työtä.

Kahdeksan kuukautta myöhemmin Kanadan Ontariojärvestä nostettiin balochi-aktivisti ja ihmisoikeuksien puolustaja Karima Balochin ruumis. Vuonna 2016 BBC oli sisällyttänyt hänet sadan innoittavimman ja vaikutusvaltaisimman naisen listaansa.

Turvallisuuspalvelu uhkailee

– Kun olet journalisti Balochistanisssa, turvallisuuspalvelut ottavat sinuun suoraan yhteyttä. He soittavat puhelimeesi, he puhuttelevat sinua lehdistötilaisuudessa tai kun olet seuraamassa katumielenosoitusta, maanpakoon lähtenyt balochi-journalisti Ahmad kertoo. Hän haluaa pitää sukunimensä salassa suojellakseen Pakistaniin jäänyttä perhettään kostolta.

– On vaarallista kertoa ihmisten katoamisesta salaisen poliisin käsissä. Viranomaisten silmin jo pelkkä kadonneen sukulaisten kanssa puhuminen tarkoittaa, että työskentelet valtiota vastaan.

Pelkästään vuonna 2022 Amnesty International raportoi Pakistanista yli 2 000 sellaista katoamista. Balochistanissa ilmiö on erityisen yleinen.

Kaksi Balochistanin itsenäisyyden puolesta taistelevaa kapinallista jossain vuorilla silloin, kun seudulle vielä pääsi myös ulkomaisia journalisteja. Kuva on vuodelta 2009.

Kaksi Balochistanin itsenäisyyden puolesta taistelevaa kapinallista jossain vuorilla silloin, kun seudulle vielä pääsi myös ulkomaisia journalisteja. Kuva on vuodelta 2009. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

Ahmad kertoo uhkaavasta puhelinsoitosta, jonka hän sai työstäessään juttua murhatusta kollegasta.

– Me tiedämme, kuka sinä olet ja keitä sinun veljesi ovat. Me tiedämme myös, että sinulla on kaksi lasta ja mitä koulua he käyvät. Haluatko heidän pysyvän hengissä?

Muutamaa päivää myöhemmin auto yritti ajaa Ahmadin yli, kun hän oli moottoripyörällä matkalla töihin.

– Onneksi paikalla oli paljon ihmisiä ja selvisin vammoitta. Auto vain kääntyi ympäri ja ajoi pois.

Pian tämän jälkeen Ahmad muutti maasta.

Maanpakoon pakotetaan

Samanlaiset uhkaukset ajoivat Kiyya Balochin maanpakoon.

– Paine vaikutti perheeseeni. He eivät osanneet lakata ajattelemasta, että minut voidaan salamurhata minä hetkenä hyvänsä. Saan uhkauksia jopa tänne, missä nykyisin olen.

– Hallitus painostaa mediaa niin, etteivät julkaisut enää palkkaa sinua tai sinut erotetaan. He hukuttavat sinut taloudellisesti katkaistakseen siipesi journalistina, kunnes lopulta päädyt lähtemään maasta.

Naispuolisten toimittajien vaikeudet ovat vielä moninkertaiset mieskollegoihin verrattuna. BBC:n ja Voice of American radiolähetyksistä jo lapsena kipinän saanut Zeynap kuvaa asemaansa paljon hauraammaksi kuin miehillä.

– Me jaamme saman valtion seurannan pelon, mutta lisäksi on kulttuurisia esteitä, joita vain me naiset kohtaamme. Esimerkiksi mielenosoituksissa on aina vain miehiä, ja koska haluat sekä tehdä työsi että kunnioittaa kulttuuria, joudut turvautumaan lähteisiin. Vaikka olisit lähellä paikkaa, et voi mennä sinne.

Zeynap huomauttaa myös, että Balochistanissa alle puolet tytöistä käy koulua.

– Mielestäni harva aihe on tärkeämpi kuin tämä. Tämä on niitä tarinoita, jotka jäävät kertomatta laajemmalle yleisölle. Elleivät kansainvälinen yhteisö ja kansalaisjärjestöt voimakkaasti vetoa hallitukseen, sen asenne journalisteihin ei muutu.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään