KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

El Salvadorin maalaiskylissä uloste jalostuu polttoaineeksi

Marisol ja Misael Menjívar maaliskuussa asennetun biokompostorinsa äärellä. Taustalla näkyy biokäymälä, joka tuottaa kompostorissa syntyvän biokaasun raaka-aineen.

Marisol ja Misael Menjívar maaliskuussa asennetun biokompostorinsa äärellä. Taustalla näkyy biokäymälä, joka tuottaa kompostorissa syntyvän biokaasun raaka-aineen. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Biokompostorit kohentavat sekä ympäristöä että elintasoa.

Suchitoto, El Salvador – IPS/Edgardo Ayala
11.8.2023 15.30

El Salvadorin maaseutukyliin saapunut uusi tekniikka, käymälään liitetty biokompostori, antaa pienviljelijäperheille mahdollisuuden tuottaa ruuanlaittotarpeisiin biokaasua perheiden omista ulosteista. Ennen käyttöönottoa koko ajatus tuntui kyläläisistä sekä tieteiskirjallisuudelta että sangen haiskahtavalta.

– Se tuntui uskomattomalta. Mutta kun näin, miten ensimmäisiin asennettuihin biokompostoreihin oli liitetty liedet, pyysin itsellenikin sellaista, Marisol Menjívar sanoo.

El Corozalin kylässä El Salvadorin keskiosassa asuva Marisol, 48, sai omansa maaliskuussa.

Kahdensadan asukkaan El Corozal muodostaa seitsemän muun maalaiskylän kanssa 465 paikalliselle perheelle vettä toimittavan Arall-yhdistyksen. Perheiden täytyi El Salvadorin sisällissodan aikana 1980–1992 paeta kodeistaan. Sodan päätyttyä he palasivat rakentamaan elämänsä uudelleen. Paluun jälkeen he järjestivät omin voimin itselleen juomaveden kaltaiset peruspalvelut. Valtiolta ei apua herunut.

Elintaso ja ympäristö

Nyt El Salvadorin vesilaitos Asa tukee maaseudun biokompostoriohjelmaa. Marraskuusta 2022 lähtien se on asentanut ilmaiseksi noin 500 biokompostorijärjestelmää kyliin maan eri puolilla. Tarkoituksena on antaa pienviljelijöille mahdollisuus tuottaa biokaasua, joka nostaa heidän elintasoaan ja samalla kohentaa ympäristöä.

Tällaisilla pikkuliesillä useimmat El Corozalin perheet laittavat ruokansa. Biokaasu tulee omasta takaa, joten ruuanlaitto on biokompostorijärjestelmän asentamisen jälkeen muuttunut halvemmaksi.

Tällaisilla pikkuliesillä useimmat El Corozalin perheet laittavat ruokansa. Biokaasu tulee omasta takaa, joten ruuanlaitto on biokompostorijärjestelmän asentamisen jälkeen muuttunut halvemmaksi. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Ohjelman puitteissa perheet saavat paketin, johon kuuluu biokompostori, biokäymälä ja pieni yhden levyn liesi. El Corozalissa Asa asensi viime marraskuussa viisi tällaista pakettia kokeeksi, jotta nähtäisiin, hyväksyisivätkö ihmiset ne. Tähän mennessä Asa on toimittanut kylään 21 pakettia ja lisää odotetaan.

– Aluksi oli paljon tietämättömyyttä ja jopa pelkoa, Arallin presidentti Enrique Menjívar kertoo. El Corozalissa monen perheen sukunimi on Menjívar, sillä lähisukulaiset perinteisesti asuvat lähellä toisiaan.

– Täällä melkein kaikki ovat sukua toisilleen, Enrique toteaa.

Kolmesataa litraa yössä

Biokompostori on ilmatiiviisti suljettu polyeteenipussi, jonka sisällä bakteerit hajottavat ulosteita tai muita orgaanisia aineita. Prosessissa syntyy biokaasua, jota käytetään liesien polttoaineena.

Posliininen vessa seisoo metrin korkuisella sementtilaatalla Marisolin takapihan käymälässä. Vessa huuhdotaan ämpäristä pumpattavalla vedellä, joka kuljettaa jätökset maanalaista putkea pitkin noin viiden metrin päässä seisovaan biokompostoriin. Kompostoriin voidaan laittaa myös muuta orgaanista jätettä. Yön mittaan syntyy 300 litraa biokaasua, josta riittää kahdeksi tunniksi.

Yksi biokompostorien tärkeimmistä eduista on, että biokaasun tuotantoprosessi alkaa hygieenisestä käymälästä. Marleni Menjívarin takapihalla oli ennen kuivakäymälä, joka veti puoleensa torakoita ja kärpäsiä.

Yksi biokompostorien tärkeimmistä eduista on, että biokaasun tuotantoprosessi alkaa hygieenisestä käymälästä. Marleni Menjívarin takapihalla oli ennen kuivakäymälä, joka veti puoleensa torakoita ja kärpäsiä. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Biokaasu johdetaan metalliputkea pitkin talon sisälle pikkulieteen.

– En tarvitse edes tulitikkuja, käännän vain nupista ja tuli syttyy, Marisol sanoo.

Jos laitteisto olisi kehittyneempi, kaatopaikkajätteestä tai tilan eläinten lannasta tuotetulla biokaasulla voisi myös tehdä sähköä.

Vettäkin säästyy

Uudet käymälät ja liedet saaneet El Corozalin perheet ovat tyytyväisiä. Eniten he arvostavat rahan säästöä, sillä nyt he pystyvät laittamaan ruokaa itse tuottamallaan, ilmaisella kaasulla. Aiemmin he kokkasivat puuhelloilla tai nestekaasuliesillä.

Nestekaasupullo maksaa 13 Yhdysvaltain dollaria (dollari on El Salvadorin virallinen valuutta). Esimerkiksi Marleni Menjívar, 28, käytti aiemmin kaksi pulloa kuukaudessa, sillä hän valmistaa kotonaan artesaanijuustoja. Hänen täytyy päivittäin keittää 23 litraa maitoheraa, ja yön aikana syntynyt biokaasu riittää siihen. Marleni hyödyntää nestekaasua yhä ruokaa laittaessaan, mutta nyt häneltä kuluu vain yksi kaasupullo kuussa.

– Nämä säästöt ovat tärkeitä maalaisperheille. Me säästämme myös vettä, Marleni huomauttaa.

Marleni Menjívar keittää vettä liedellä, nelivuotias tytär seuraa silmä kovana. Marleni käyttää yhä nestekaasua ruuanlaittoon, mutta sitä kuluu paljon vähemmän kuin ennen. Biokaasu menee artesaanijuustojen valmistukseen.

Marleni Menjívar keittää vettä liedellä, nelivuotias tytär seuraa silmä kovana. Marleni käyttää yhä nestekaasua ruuanlaittoon, mutta sitä kuluu paljon vähemmän kuin ennen. Biokaasu menee artesaanijuustojen valmistukseen. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Biokäymälän huuhtelu kuluttaa vain 1,2 litraa vettä eli vähemmän kuin vesiklosetit yleensä.

Ei enää torakoiden pelkoa

Tiedonpuutteen vuoksi kyläläiset aluksi pelkäsivät kaasun haisevan pahalle. Sehän oli valmistettu ulosteista. He pelkäsivät myös, että haju tarttuisi kaasulla kypsennettyyn ruokaankin.

– Ihan ensimmäiseksi kysyttiin haiseeko kaasu pahalta tai haisevatko ruokamme, Marleni muistelee naapurien ensimmäistä käyntiä käymälän ja lieden asentamisen jälkeen viime joulukuussa.

– Mitään hajuja ei ole.

ILMOITUS
ILMOITUS

Aikaisemmin Marlenin neljän hengen perhe käytti useimpien kyläläisten tavoin kompostoivaa kuivakäymälää, mutta se löyhkäsi ja houkutteli torakoita ja kärpäsiä.

– Nyt käymälämme on täysin hygieeninen. Me jopa laatoitimme sen, jotta se näyttäisi sievemmältä, Marleni kertoo.

– Hygienia on hyvin tärkeää minulle. Nelivuotias pikkutyttöni voi käydä vessassa yksin eikä hänen tarvitse pelätä torakoita ja kärpäsiä.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään