KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Tyynenmeren kisat kanavoivat Salomonsaarten nuorten toiveita

Jovita Ambrose ja Timson Irowane valmistautuivat huolellaTyynenmeren kisoihin, jotka järjestetään ensimmäistä kertaa heidän kotimaassaan Salomonsaarilla.

Jovita Ambrose ja Timson Irowane valmistautuivat huolellaTyynenmeren kisoihin, jotka järjestetään ensimmäistä kertaa heidän kotimaassaan Salomonsaarilla. Kuva: IPS/Catherine Wilson

Salomonsaaret oli ensimmäistä kertaa 24 Tyynenmeren saarivaltion urheilukisojen näyttämönä.

Honiara – Salomonsaaret/IPS – Catherine Wilson
2.12.2023 15.20

Tyynenmeren saarivaltioiden arvostetuin urheilukilpailu Tyynenmeren kisat järjestetään 19.11.-2.12. Salomonsaarilla. Kisojen pääosassa on nuoriso, johon kuuluu valtaenemmistö saarelaisista.

Tyynenmeren kisat järjestetään olympialaisten tapaan neljän vuoden välein vaihtuvissa isäntämaissa. Tänä vuonna noin 5 000 urheilijaa Tyynenmeren 24 saarivaltiosta kilpailee Salomonsaarten pääkaupungissa Honiarassa 24 urheilulajissa, voimistelusta ja uinnista jousiammuntaan ja koripalloon.

Nuori väestö

ILMOITUS
ILMOITUS

Salomonsaarten väestö kasvaa 2,3 prosentin vuosivauhtia ja valtion 734 000 asukkaasta 70 prosenttia on alle 35-vuotiaita. Kisat järjestävän organisaation toimitusjohtaja Christian Nieng totesi kisojen alla, että ne tarjoavat nuorille mahdollisuuden näyttää lahjakkuuttaan ja saavutuksiaan.

– Tämä on suurin maassa koskaan järjestetty kansainvälinen tapahtuma. Koska me isännöimme, haluamme kilpailla jokaisesta mitalista, Nieng sanoi.

Honiaran keskustan lähistölle on rakennettu muun muassa uusi 10 000 hengen stadion sekä uinti- ja tenniskeskukset. Rahoituksesta 80 prosenttia on saatu kansainvälisiltä lahjoittajilta ja kahdenvälisiltä kumppaneilta, mukaan lukien Australia, Uusi-Seelanti, Papua-Uusi-Guinea, Kiina, Saudi-Arabia, Intia, Etelä-Korea ja Indonesia.

– Kisojen pitkän tähtäimen hyötyihin kuuluu, että saimme uuden urheilukaupungin. Uskon, että se on yksi Tyynenmeren alueen parhaista, ja hyvällä hoidolla se tarjoaa vielä 25 vuoden ajan salomonsaarelaisille maailmanluokan tilat kehittyä urheilijoina, Nieng vakuutti.

Urheilu on enemmän kuin vain kilpailua

Ennen kisoja Timson Irowane, 25, uhkui odotusta ja itsevarmuutta. Hän on kuuden vuoden ajan kilpaillut triathlonissa. Aiempaa kisakokemusta on kertynyt Samoalla vuonna 2019 järjestetyistä Tyynenmeren kisoista ja viime vuoden Kansainyhteisön kisoista Britannian Birminghamissa.

– Tyynenmeren kisat on iso tapaus, sillä minun kansani on paikalla. Erityisen hienoa on, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Salomonsaaret isännöi kisoja, Irowane sanoi.

Hänelle urheilu merkitsee enemmän kuin vain kilpailua ja menestystä kilpakentillä.

– Triathlon vaatii itsekuria. Urheilu ei ole vain harjoittelua tietyssä lajissa tarvittavia taitoja ja suorituskykyä varten, vaan se harjoittaa ihmistä kokonaisvaltaisesti olemaan parempi, vastuullinen henkilö. Se auttaa urheilijoita olemaan parempia kansalaisia, Irowane pohdiskeli odotellessaan tuleeko hän valituksi Salomonsaarten edustusjoukkueeseen. Tarjokkaita oli noin 1 200 ja paikkoja noin 650.

”Kun olet hyvä urheilussa, se täyttää aikasi.”

Toinen taivaita tavoitteleva paikallinen tähti on Jovita Ambrose, 21.

– Aloin urheilla ja osallistua koulun juoksukilpailuihin 17-vuotiaana. Juostessani tiedän, että olen siinä hyvä. Kun olet hyvä urheilussa, se täyttää aikasi; se auttaa pysymään terveenä ja etäällä huumeiden kaltaisista kielteisistä aktiviteeteista, Ambrose sanoi.

Kahden viime vuoden aikana Ambrose on matkustanut ulkomaisiin kilpailuihin aina Yhdysvaltojen Oregoniin ja Unkarin Budapestiin saakka.

Monet paikalliset yrittäjät toivovat Tyynenmeren kisojen tuovan Honiaraan lisää turisteja ja liiketoimintaa. Niin myös nämä Burns Creek Settlementin torimyyjät.

Monet paikalliset yrittäjät toivovat Tyynenmeren kisojen tuovan Honiaraan lisää turisteja ja liiketoimintaa. Niin myös nämä Burns Creek Settlementin torimyyjät. Kuva: IPS/Catherine Wilson

Korkea nuorisotyöttömyys

Salomonsaarten väestön enemmistö elää maaseudulla levittäytyneenä yli 900 saarelle, joista monilla on vain rajallisesti maanteitä, peruspalveluita ja työtilaisuuksia. Nuorten tilanne on erityisen tukala. Arvioidaan, että työmarkkinoille tulee vuosittain 16 000–18 000 nuorta, joista todennäköisesti alle 4 000 onnistuu saamaan vakituisen työpaikan. Arviot nuorisotyöttömyydestä vaihtelevat 35 prosentista 60 prosenttiin.

– On paljon työttömyyttä ja myös alityöllisyyttä, kun nuoret päätyvät töihin, joissa eivät saa käyttää taitojaan. Koulutuksen hankkineita turhauttaa, kun he joutuvat aina vain odottelemaan työllistymismahdollisuuksia. Tämän päivän tärkeitä asioita nuorille ovat taloudelliset, työ- ja koulutusmahdollisuudet, Salomonsaarten nuorisokongressin puheenjohtaja Harry James Olikwailafa sanoo.

Nuorille mahdollisuuksia

Kahden viime vuosikymmenen aikana salomonsaarelaiset ovat painiskelleet viisivuotisen sisällissodan jälkiseurausten kanssa. Paikalliset kutsuvat konfliktia ”jännitteiksi” (the Tensions), jotka alkoivat purkautua vuonna 1998 moninaisten tekijöiden siivittäminä. Oli eriarvoisuutta maaseudun ja kaupungin välillä, korruptiota ja kilpailua maasta ja luonnonvaroista sekä etnisten ryhmien välistä eripuraa. Kun vihollisuudet vuonna 2003 loppuivat, monet lapsetkin olivat kokeneet väkivaltaa, nähneet julmuuksia, joutuneet jättämään kotinsa ja luopumaan koulunkäynnistä.

”Me odotamme innolla kisoja ja vieraita.”

Morrison Filia, 36, ja vaimo Joycelyn, 32, ovat aikuistuneet konfliktin jälkimaininkien aikaan. Elokuussa he käynnistivät matkailuyrityksen Happy Isles Tours and Transfers, joka tarjoaa turisteille kuljetuksia lentokentältä hotelleihin, nähtävyyskierroksia Honiarassa sekä retkiä Guadalcanalin toisen maailmansodan muistomerkeille.

– Huomasimme, että tänne tulevilla turisteilla on vaikeuksia löytää kuljetuspalveluita. Me odotamme innolla kisoja ja vieraita. Uskon, että matkailun lisääntyminen myös parantaa työllisyyttä ja auttaa maamme taloutta, Joycelyn selittää.

Honiarassa on paljon nuoria ja työttömyys on ongelma. Me yritämme luoda liiketoimintaa, jotta voimme työllistää nuoria. Yritämme antaa nuorille mahdollisuuksia, Morrison lisää.

Myös triathlonisti Timson Irowanella on pitkän tähtäimen päämääriä.

– Haluan olla roolimalli, motivoida nuoria harrastamaan sitä urheilua, josta he ovat kiinnostuneita. Minusta on hienoa kannustaa heitä, sillä kisojen jälkeenkin meillä on iloa näistä tiloista, hän sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään