KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Ruohonjuuritason liike toimittaa ruokapaketteja Myanmarin poliittisille vangeille

Valikoima poliittisille vangeille toimitettavia ruokia ja muita tarvikkeita. Varat paketin tavaroiden ostoon tulevat aktivistien keräyksistä ja burmalaiselta diasporalta.

Valikoima poliittisille vangeille toimitettavia ruokia ja muita tarvikkeita. Varat paketin tavaroiden ostoon tulevat aktivistien keräyksistä ja burmalaiselta diasporalta. Kuva: IPS/William Webb

Chiangmai, Thaimaa – IPS/William Webb
9.3.2024 10.33

Baarissa on hurja meno. Rangoon Nightsin asiakkaat tanssivat ja baaritiskillä cocktailsekoitin sheikkaa, kun bändi Born In Burma pumppaa biittiään.

Nyt ei kuitenkaan olla Rangoonissa eikä Burmassa eli Myanmarissa, vaan Chiangmaissa Thaimaan pohjoisosissa. Siitä on kehittynyt sodan repimästä ja armottoman sotilasjuntan hallitsemasta maasta paenneiden, etsintäkuulutettujen ja aktivistien keskus.

Baari on myanmarilaisten maanpakolaisten suosiossa. Sellaisten kuin aavemaisella viehkeydellä tanssiva Sakura, joka rentoutumisen ohessa kerää varoja Myanmarin sotilasjunttaa vastustavalle vallankumousliikkeelle. Sakura on hänen taistelijanimensä. Kotitaustaltaan hän on maanviljelijä, englantia hän oppi buddhalaisessa luostarissa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Thaimaan rajaseudulla Mae Sotissa on poliittisia vankeja avustavan kansalaisjärjestön näyttely Myanmarin sotilasjuntan uhreista. Seinällä on kasvokuvat yli 3 000 siviilistä, jotka armeija on tappanut kaapattuaan vallan. Uhreja on kahdesta kaappauksesta, vuoden 2021 ja 1962.

Thaimaan rajaseudulla Mae Sotissa on poliittisia vankeja avustavan kansalaisjärjestön näyttely Myanmarin sotilasjuntan uhreista. Seinällä on kasvokuvat yli 3 000 siviilistä, jotka armeija on tappanut kaapattuaan vallan. Uhreja on kahdesta kaappauksesta, vuoden 2021 ja 1962. Kuva: IPS/Guy Dinmore

Yli 20 000 poliittista vankia

Sakuran avustusprojekti syntyi sattumalta. Hänen serkkunsa pidätettiin vuonna 2021, ja tämä katosi vankilajärjestelmään. Sakura arveli, että serkkua saatetaan pitää pahamaineisessa Inseinin vankilassa. Asianajajien neuvosta hän toimitti vankilaan ruokapaketin, joka oli osoitettu serkulle. Paketin vastaanottaminen todisti, että serkku todella oli Inseinissä.

Sakura jakoi tämän niksin vangin olinpaikan selvittämiseen Facebookissa ja alkoi pian saada avunpyyntöjä toisten vankien perheiltä. Nyt hän vetää pientä ryhmää, joka toimittaa ruokapaketteja poliittisille vangeille.

– Paketit ovat heille viesti: emme unohda sinua ja tuemme sinua yhä, Sakura sanoo.

Avustettavia vankeja on tällä hetkellä noin 35, mutta poliittisia vankeja on Myanmarissa yli 20 000. Yli 1 500 on kuollut vankeudessa joko voimankäytön tai heitteillejätön seurauksena. Vankien määrä kasvaa kaiken aikaa, ja sotilasjuntta onkin saanut aikaan vankilarakentamisen buumin. Se onkin niitä aniharvoja yhteiskunnan sektoreita, joka on hyötynyt sisällissodasta.

Vuonna 2022 Sakuran ruokapakettiprojekti siirtyi Myanmarista Thaimaahan. Hän pakeni, kun poliisi ratsasi hänen kotinsa Yangonissa. ”En voi palata”, hän sanoo.

Mae Sotin vilkkaan valtaväylän ylle nousee buddhalaisen pagodin torni. Mae Sot on myanmarilaisten pakolaisten keskuspaikkoja.

Mae Sotin vilkkaan valtaväylän ylle nousee buddhalaisen pagodin torni. Mae Sot on myanmarilaisten pakolaisten keskuspaikkoja. Kuva: IPS/William Webb

Unohdetun sodan paikalliset sankarit

Sakuran pieni, mutta tehokas operaatio on luonteenomainen Myanmarin sodalle. Sota on maan rajojen ulkopuolella laajalti unohdettu, väestö ei saa juurikaan apua ulkopuolelta eivätkä maassa toimivat kansainväliset instituutiot ja humanitaariset järjestöt ole tehokkaita. Sen sijaan Myanmarin sisällä syntyneet elinvoimaiset kansalaisyhteiskunnan järjestöt toimivat ja luovat edellytyksiä paremmalle huomiselle.

Sakuran paketeissa on keittopulveria, jolla saa vankilan latteaan soppaan makua, pikanuudeleita, keksejä, rakastetun teenlehtisalaatin aineksia, antibakteerista saippuaa, pyykinpesuainetta, shampoota, hammasharja ja tahnaa. Paketissa on lisäksi kullanarvoista Premier-kahvia, joka toimii vankien kesken valuuttana.

Sakuran ryhmällä on noin kolmen miljoonan kyatin (n. 786 euroa katupörssissä) kuukausibudjetti. Ruokapakettien lisäksi Sakura lähettää rahaa perheille, joiden leiväntuojat ovat telkien takana. Yksi heistä on yangonilaisen hotellin parikymppisen vastaanottovirkailijan äiti. Tytär on saanut viidentoista vuoden vankeustuomion.

– Hänen rikoksensa oli lahjoittaa rahaa noin kymmenen Yhdysvaltain dollarin arvosta vastarintaliikkeelle. Poliisi takavarikoi hänen puhelimensa ja löysi tiedon maksusta maksusovelluksesta. Hänen äitinsä on sairas ja työkyvytön, Sakura selittää.

Myanmarilainen nainen kävelee Mae Sotin torin halki. Torilla myydään kaarnaa, jota jauhetaan Myanmarissa suositun kosmeettisen voiteen raaka-aineeksi.

Myanmarilainen nainen kävelee Mae Sotin torin halki. Torilla myydään kaarnaa, jota jauhetaan Myanmarissa suositun kosmeettisen voiteen raaka-aineeksi. Kuva: IPS/William Webb

Pakettien toimittaminen ei ole mitään ruokalähettihommaa. Varat ostoksiin lähetetään Thaimaasta monin eri keinoin, ja ryhmän jäsenet tekevät ostokset ja paketoivat ne. Samalla he ovat vaarassa joutua pidätetyksi terrorismin tukemisesta. Paketit annetaan vankien asianajajille, jotka toimittavat ne edelleen pidätettyjen perheenjäsenille, jotka vievät ne vankilaan vieraillessaan sukulaistensa luona.

Joillekin naispuolisille pidätetyille pakettiin laitetaan hygieniatuotteita, ja joskus ryhmältä pyydetään vaatteita ja alusvaatteita, mutta budjetti ei veny kaikkeen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään