KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kenian rannikon uhanalaiset mangrovemetsät elpyvät naisten avulla

Naiset ovat mangrovemetsien ennallistamisen hiljaisia sankareita. He istuttavat ja vaalivat mangroven taimia ja muutenkin edistävät mangroven suojelua Kenian rannikolla.

Naiset ovat mangrovemetsien ennallistamisen hiljaisia sankareita. He istuttavat ja vaalivat mangroven taimia ja muutenkin edistävät mangroven suojelua Kenian rannikolla. Kuva: IPS/Joyce Chimbi

Rannikon mangrovet suojaavat ihmisiä valtameren raivolta.

Tsunza, Kenia – IPS/Joyce Chimbi
15.3.2024 11.54

Tsunzan niemi Mombasan ja Kwalen piirikuntien rajalla on vähän tunnettu luonnon ihme täynnä laguuneja, saaria ja tiheitä mangrovemetsiä. Aamuisin kalastajat puikkelehtivat pienillä veneillään pikkulahtien ja purojen verkostossa, päivällä perinteiset purjeveneet ja moottoriveneet liukuvat piirikunnasta toiseen mukanaan turisteja ja paikallisia asukkaita.

Tämän hyörinän mahdollistaa 45 ihmisen pyörittämä yhteisöprojekti, jolla suojellaan ja ennallistetaan Tsunzan mangrovemetsää ja samalla koko ekosysteemiä. Mangrovet ovat luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjiä, ja lisäksi nämä rannikon supersankarit suojaavat ranta-alueita ilmaston muuttumisen aiheuttamilta vaaroilta.

Mangrovemetsät ovat maapallon tehokkaimmin hiiltä sitovia elinympäristöjä. Sinisenä metsänä tunnettu meriruohoista, marskimaasta ja koralliriuttakasveista koostuva ekosysteemi kaappaa ilmakehästä suuria määriä hiilidioksidia ja säilöö sen luonnollisiin hiilinieluihin. Mangroven monimutkainen juuristo muodostaa turvapaikan kaloille ja muille vedeneläville. Siellä niiden on hyvä elää, ruokailla ja lisääntyä. Samalla ne pysyvät kalastajien ulottuvilla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Useat yhteisövetoiset hankkeet auttavat mangrovemetsiä Kenian rannikkoseudulla. Kustannustehokkaiden hankkeiden uskotaan palauttavan Kenian siniset metsät entiseen kukoistukseensa.

Tsunzan niemi on luonnonihme Mombasan ja Kwalen piirikuntien rajalla, lähellä Mombasaa.

Tsunzan niemi on luonnonihme Mombasan ja Kwalen piirikuntien rajalla, lähellä Mombasaa. Kuva: IPS/Joyce Chimbi

Luontoäiti alkoi panna vastaan

Mangrovea käytetään yleisesti rakennus- ja puuhiilimateriaalina sekä polttopuuna. Kenian rannikolla sitä on kaadettu valtavat määrät. Vuosien 1985 ja 2009 välillä maa menetti noin 20 prosenttia mangrovemetsistään, noin 450 hehtaaria vuodessa.

Kenian rannikosta 16 prosenttia on erityisen vaurioaltista, ja jos asialle ei tehdä mitään, prosenttiluku voi nousta 41:een. Viime vuoden marras-joulukuussa sääilmiö El Niñon lietsomat tulvat runtelivat eniten seutuja, joilla mangrovea on vähiten, muun muassa Mombasaa.

Mangrovemetsien liepeillä Kenian 1 420 kilometrin mittaisella rannikolla elää yli 2,5 miljoonaa ihmistä, joiden elämä ja taloudellinen toimeliaisuus riippuu metsistä. He ovat kestämättömästi hyödyntäneet mangrovemetsiä, kunnes luontoäiti alkoi panna vastaan.

Varsinkin jo valmiiksi syrjinnän takia heikommilla olleet naiset kärsivät. Mangroven ja koko sen ekosysteemin katoaminen altisti heidät entistäkin pahemmin rannikon tuhoille ja elinkeinojen häviämiselle.

Tsunzan niemi on täynnä laguuneja, saaria ja tiheitä mangrovemetsiä.

Tsunzan niemi on täynnä laguuneja, saaria ja tiheitä mangrovemetsiä. Kuva: IPS/Joyce Chimbi

Kalojen no-go-zone

– Tsunza oli ennen unelias kylä, varsinkin vuosien 2003–2006 öljyvuotojen jälkeen. Yli viisi miljoonaa litraa öljyä valui Intian valtamereen ja mangrovemetsiin. Yli kolme miljoonaa mangroven tainta tuhoutui. Metsä oli vaarassa kuolla ja kalat katosivat syvempiin vesiin. Tsunza oli rannikon johtavia kalantuottajia, mutta öljyvuodot tekivät siitä kalojen no-go-zonen, kyläläinen Lucy Kazungu kertoo. Hän on yksi yhteisöprojektin neljästä johtajasta.

– Vain etäämmälle merelle kykenevät saattoivat kalastaa. Rannikon naiset kärsivät kalansaaliiden kutistumisesta, sillä heidän pääasiallinen tulonlähteensä on kalastajilta ostettu ja itse paistettu kala. Naiset ovat riippuvaisia pikkukalasta, joka katoaa ensimmäisenä olosuhteiden muuttuessa epäedullisiksi, rannikolla Vanga Bayssa asuva Hamisi Juma selittää.

– Sitten tulivat tulvat. Emme tienneet, että mangrovet suojasivat meitä valtamereltä. Riisitilamme tuhoutuivat. Riisin kasvatus on myös yleensä naisten työtä. Lisäksi lapsemme eivät päässeet kouluun rankkojen sateiden ja tulvien vuoksi, Juma jatkaa.

Vanga Bayn mangrovetuho oli erityisen rajua. Vuosina 1991–2016 yhteisö kaatoi mangrovemetsää 451 hehtaaria yli sen uusiutumiskyvyn.

Tsunzan kalalammikko- ja mangroveprojektin jäseniä. Yhteisövetoisella hankkeella suojellaan ja ennallistetaan mangrovemetsää ja koko ekosysteemiä.

Tsunzan kalalammikko- ja mangroveprojektin jäseniä. Yhteisövetoisella hankkeella suojellaan ja ennallistetaan mangrovemetsää ja koko ekosysteemiä. Kuva: IPS/Joyce Chimbi

Hiljaiset pelastajat

– Rannikkoyhteisöt eivät tienneet, että mangrovemetsät ja suot ja koko meriruohojen ja marskimaan ekosysteemi ovat tärkeimpiä ilmastonmuutoksen hidastajia. Ilman mangroven muodostamaa suojamuuria ihmisyhteisön ja Intian valtameren tappavien vesien välillä täällä voisi tapahtua samanlainen katastrofi kuin viime vuonna Libyassa, jossa neljännes kaupungista tuhoutui myrskyssä ja tulvissa”, tutkija Omar Hassan Aden sanoo.

Tutkimustiedon tihkuessa yhteisötasolle naiset alkavat edetä ilmastonmuutoksen iskujen vastaanottajista toimijoiksi. He istuttavat mangroven taimia ja kasvattavat niitä palauttaakseen rannikon mangrovemetsät. Tsunzan yhteisöprojektin 45 jäsenestä 35 on naisia.

– Me naiset olemme mangroven hiljaisia pelastajasankareita. Viime vuonna istutimme yli 300 000 tainta. Me myös huolehdimme niistä, kunnes ne voivat kukoistaa omin avuin. Tsunzan mangrovemetsäpeite on rannikon parhaimpia, se on tiheä ja siinä on hyvin vähän aukkoja. Nyt meitä palkitaan vaivoistamme isolla kalamäärällä, kyläläinen Kwekwe Tsuma toteaa.

– Me olemme myös käynnistäneet kalalammikkoprojektin, jotta naisten ei enää ole pakko ostaa kalojaan kalastajilta. Metsän vaalimisen ja kalankasvatuksen lisäksi myymme mangroven taimia ja tarhaamme mehiläisiä. Mangrovehunaja on ainutlaatuista, sileää ja herkullista. Sillä hoidetaan monia sairauksia, Tsuma kertoo.

Mangroven monimutkainen juuristo on turvapaikka kaloille. Ne elävät, syövät ja lisääntyvät siellä, ja ovat myös kalastajien ulottuvilla. Jos mangrovemetsä kuolee, kalat siirtyvät kauemmas merelle ja kalastajien saaliit kutistuvat.

Mangroven monimutkainen juuristo on turvapaikka kaloille. Ne elävät, syövät ja lisääntyvät siellä, ja ovat myös kalastajien ulottuvilla. Jos mangrovemetsä kuolee, kalat siirtyvät kauemmas merelle ja kalastajien saaliit kutistuvat. Kuva: IPS/Joyce Chimbi

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään