KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Nigerian Kadunan osavaltiossa kytee paimentolaisten ja maanviljelijöiden sota

Maan sisäisten pakolaisten leiri Bokkosissa. Täällä IPS kohtasi Grace Mahanin.

Maan sisäisten pakolaisten leiri Bokkosissa. Täällä IPS kohtasi Grace Mahanin. Kuva: IPS/Promise Eze

Konfliktissa kietoutuvat yhteen ilmastonmuutos, etnisyys ja uskonto.

Kaduna, Nigeria – IPS/Promise Eze
20.8.2024 8.31

Lokakuussa 2020 paimentolaisjoukot hyökkäsivät maanviljelijä Lami Kwasun kotikylään Nigerian Kadunan osavaltiossa. Kwasu nappasi kolmevuotiaan poikansa selkäänsä ja yritti paeta, mutta häntä ammuttiin ja hän menetti tajuntansa. Hän tuli tajuihinsa sairaalassa kaksi viikkoa myöhemmin.

Kwasun poika selvisi hengissä nelituntisesta hyökkäyksestä, joka jätti jälkeensä yli 30 palanutta taloa, kymmeniä haavoittuneita ja yli 20 kuollutta kyläläistä. Kuolleiden joukossa oli myös Kwasun äiti. Hyökkääjät pakenivat ennen turvallisuusjoukkojen saapumista.

Hyökkäys oli vain yksi monista, jotka ovat raskauttaneet Kadunan osavaltiota viime vuosina. Jännitteet maanviljelijöiden ja karjan kasvattajien välillä ovat kiristyneet, ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan noin 60 000 ihmistä on tapettu ja yli 300 000 on joutunut jättämään kotiseutunsa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kuivuus ajaa etelään

Viime vuonna fulani-kansaan kuuluneet paimentolaiset hyökkäsivät jouluaattona Grace Mahanin kotikylään Bokkosissa. Mahanin esikoispoika ja yli 200 kylän muuta asukasta murhattiin. Mahan itse onnistui pakenemaan ja elää nyt pakolaisleirissä.

– Kaikki tuhottiin, eläimemme ja talomme, he tuhosivat kaiken. Minä en saanut mukaani kuin vaatteet ylläni, Mahan kertoo.

Tilanteen on laukaissut Nigerian pohjoisosan kuivuus, joka on yhdistetty ilmastonmuutokseen. Alueen vuosittainen sademäärä on vähentynyt alle 600 millimetriin. Etelässä sataa vuodessa noin 3 500 millimetriä. Niinpä paimentolaisilla on painetta siirtyä etelään etsimään karjalleen vehreitä laitumia.

Kilpailu niukkenevista resursseista

Nigeriassa on karjaa noin 20 miljoonaa päätä ja määrä kasvaa nopeasti. Afrikan väkirikkaimman valtion 200 miljoonan ihmisväestö kasvaa myös nopeasti.

Karjalaumojen ja ihmisväestön yhtäaikainen kasvu on vienyt maanviljelijät ja paimentolaiset kilpailemaan niukkenevista resursseista, ja se on johtanut Saharan eteläpuolisen Afrikan verisimpiin lukeutuvaan konfliktiin.

Nyt yhteenotot ovat leviämässä maan eteläisiin osavaltioihin. Paimentolaiset syyttävät maanviljelijöitä karjavarkaiksi ja maanviljelijät syyttävät karjan kasvattajia luvattomasta tunkeutumisesta peltomaille ja sadon tuhoamisesta. Joukkomurhia puolin ja toisin tapahtuu kiihtyvään tahtiin.

Fulani-paimentolaisten karjaa Bokkosissa.

Fulani-paimentolaisten karjaa Bokkosissa. Kuva: IPS/Promise Eze

Molemminpuolista syyttelyä

Viime vuosina konfliktia on yhä useammin tulkittu etnis-uskonnollisena kriisinä, eikä kamppailuna resursseista. Nigerian keskivyöhykkeen alkuperäiset asukkaat ovat voittopuolisesti kristittyjä, kun taas fulanit ovat etupäässä muslimeja. Lisäksi fulanit nähdään siirtokuntien perustajina.

Kristilliset ryhmät niin Nigeriassa kuin maan ulkopuolellakin kutsuvat hyökkäyksiä ”islamilaiseksi valloitussodaksi”. Näkemykselle antaa pontta se tosiasia, että jihadistiryhmien ja poliittisten murhien lisäännyttyä Nigeriasta on kehkeytynyt yksi maailman vaarallisimmista paikoista olla kristitty. Viime vuonna koko maailmassa tapettiin uskontopohjaisista syistä lähes 5 000 kristittyä, heistä 90 prosenttia Nigeriassa.

Jotkut Nigerian pohjoisosien muslimit puolestaan näkevät kristittyjen hyökkäykset fulaniyhteisöjen kimppuun hyökkäyksinä islamia vastaan. Se taas johtaa koston vaatimiseen ja väkivaltaisten yhteenottojen kierteeseen.

Nigerian muut muslimiryhmät ovat johdonmukaisesti tuominneet molempien osapuolten surmateot ja vakuuttaneet, ettei hyökkäysten takana ole uskonnollisia tarkoitusperiä.

Hallitusten kyvyttömyys konfliktin perisyynä

Teksasilaisen Collin Collegen kansallisen turvallisuuden professori Oludate Ogunlana syyttää Nigerian hallituksia resurssikamppailun muuttumisesta uskonnolliseksi kriisiksi. Hallitukset ovat jo vuosikymmenien ajan laiminlyöneet aluetta ja jättäneet puuttumatta sitä rasittaviin uskonnollisiin jännitteisiin, etnis-poliittisiin kriiseihin, köyhyyteen, työttömyyteen ja lukutaidottomuuteen.

Nigeria on maallinen valtio, mutta uskonnolla on tärkeä rooli maan politiikassa. Poliitikot käyttävät usein hyväkseen uskonnollisia tunteita houkutellessaan äänestäjiä vaalikamppailuiden aikana. Sosiaalis-poliittiset ongelmat paisuvat uskonnollisiksi kriiseiksi. Esimerkiksi Kadunan osavaltiohallituksen vuoden 2000 suunnitelma ottaa käyttöön sharia-laki synnytti kristittyjen protestin, joka eskaloitui sarjaksi konflikteja, joissa kuoli 2 000 ihmistä.

– Uskonnollinen suvaitsemattomuus nousee köyhyydestä, eikä vain aineellisessa mielessä, vaan myös ideatasolla. Suurin osa Nigerian keskiosan maanviljelijöistä ja karjan kasvattajista on suhteellisen köyhiä. Kun ottaa huomioon alueella jo valmiiksi vallinneet uskonnolliset jännitteet ja hallituksen kyvyttömyyden ratkaista lukutaidottomuuden kaltaisia ongelmia, ei yllätä, että maanviljelijöiden ja karjan kasvattajien kriisi nyt kiertyy uskonnon ympärille, Ogunlana pohtii.

Nykyhallituksen muutkin kriitikot sanovat, ettei se anna kriisille sen ansaitsemaa huomiota. Tappamisen hillitsemiseksi on tehty jotain, mutta esimerkiksi esitys laitumien järjestämiseksi kaatui paikallisten kristittyjen vastustukseen. Kristityt näkivät aloitteen strategiana, jolla autetaan karjan kasvattajia valtaamaan maata ja edistämään islamia.

Koston kierre muuttuu vaikeammaksi katkaista

Oludate Ogunlana suosittaa kriisin taltuttamiseksi yhteisöjen omaa lainvalvontaa ja tiuhaan tahtiin järjestettäviä uskonnollisten ja perinteisten johtajien pyöreän pöydän keskusteluja.

– Hallituksen täytyy edistää hallintoa, joka ottaa mukaan kaikki kansalaiset. Sen täytyy taata, että eri uskonnolliset yhteisöt saavat tasavertaisen edustuksen päätöksenteon kaikilla tasoilla. Se voi synnyttää luottamusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta eri uskonnollisten ja etnisten ryhmien kesken, Ogunlana sanoo.

Kun kriisi pahenee, konfliktin synnyttämät haavat syvenevät ja koston kierre muuttuu aina vain vaikeammaksi katkaista. Karjan kasvattaja Abdulrahman Muhammed kertoo, että jouluaaton hyökkäyksen jälkeen kristityt hyökkäsivät joulupäivänä Bokkosin fulani-yhteisöjen kimppuun.

– He polttivat taloni ja monia muita. Onnistuin pääsemään pakoon, mutta karjaani varastettiin. Toivon, että paikallisten ja karjan kasvattajien välillä olisi vuoropuhelua, jotta tappaminen loppuisi, Muhammed sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään