KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Luottamus oikeuslaitokseen heikentynyt Latinalaisessa Amerikassa – Politiikan korruptio ja populismi ovat saastuttaneet myös tuomiovallan

Meksikon Ayozinapassa syyskuussa 2014 kadonneiden 43 opiskelijan kohtalo on yhä selvittämättä. Omaiset vaativat tammikuussa 2015 kadonneiden palauttamista samassa kunnossa kuin heidät vietiinkin eli elävinä.

Meksikon Ayozinapassa syyskuussa 2014 kadonneiden 43 opiskelijan kohtalo on yhä selvittämättä. Omaiset vaativat tammikuussa 2015 kadonneiden palauttamista samassa kunnossa kuin heidät vietiinkin eli elävinä. Kuva: IPS/Emilio Godoy

Santiago – IPS/Gustavo González
16.10.2024 12.02

”Oikeus on kuin käärme, se puree vain paljasjalkaisia.” Kuuluisa lause 1800-luvulla eläneen José Hernándezin runosta on herännyt taas elämään Latinalaisessa Amerikassa.

Syyskuun lopulla tuli kymmenen vuotta siitä, kun 43 opiskelijaa katosi meksikolaisessa Ayozinapassa. Tapaus on yhä selvittämättä, mistä syytetään korruptoituja tuomareita ja toisiaan seuranneita hallituksia, jotka ovat olleet haluttomia tutkimaan asevoimien osallisuutta.

Meksikon presidenttinä on lokakuun alusta lähtien ensi kertaa nainen, Claudia Sheinbaum. Kampanjassaan hän lupasi kadonneiden omaisille työskennellä totuuden, oikeuden ja kadonneiden löytämisen puolesta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kaikissa Latinalaisen Amerikan maissa Kuubaa lukuun ottamatta on demokratian perustana vallan kolmijako.

Sheinbaumia odottaa toinenkin suuri haaste. Hänen edeltäjänsä Andrés Manuel López Obradorin kauden lopulla hyväksyttiin uudistus, joka edellyttää kaikkien tuomareiden valitsemista kansanvaalilla.

Presidenttien tuomioistuimia

Venezuelassa korkein oikeus vahvisti Nicolás Maduron voiton 28. heinäkuuta pidetyissä presidentinvaaleissa, vaikka oppositio, kansainväliset tarkkailijat ja useat valtiot tuomitsivat vaalit epärehellisinä.

El Salvadorin presidentillä Nayib Bukelella ja Nicaraguan Daniel Ortegalla on tukenaan parlamentin enemmistö. Sen avulla on perustettu tuomioistuimia, jotka vangitsevat poliittisia vastustajia, toimittajia ja väitettyjä rikollisia mielivaltaisesti ilman asianmukaista oikeudenkäyntiä.

Amnesty International raportoi viime vuonna, että El Salvadorissa, Meksikossa, Nicaraguassa ja Venezuelassa pidätetyt kärsivät jatkuvasti kidutuksesta ja muusta kaltoinkohtelusta ja ajoittain heitä myös ”katoaa”.

Amnestyn mukaan kansalaisten oikeus rehelliseen oikeudenkäyntiin jää Amerikoissa toteutumatta myös Boliviassa, Kuubassa ja Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa Donald Trump onnistui tammikuussa 2021 päättyneellä presidenttikaudellaan saamaan konservatiivienemmistön korkeimpaan oikeuteen. Se helpottaa nyt hänen uutta presidenttiehdokkuuttaan häntä vastaan nostetuista rikoskanteista huolimatta.

Vallan kolmijako ontuu

Kaikissa Latinalaisen Amerikan maissa Kuubaa lukuun ottamatta on demokratian perustana vallan kolmijako. Siinä parlamentti säätää lait, hallitus ja presidentti toteuttavat ne ja tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimen.

Monissa alueen maissa oikeusvaltioperiaate on hukassa. Perinteen mukaan oikeuslaitos koostuu rehellisistä juristeista, jotka nimitetään korkeimpiin tuomioistuimiin ansiokkaan uransa perusteella eikä vaaleilla.

Aiemmin oletettiin, että korkeatasoinen yliopistokoulutus, kokemuksen kartuttaminen tuomioistuimissa tai syyttäjänvirastoissa ja ylennykset tiukkojen pätevyysvaatimusten perusteella takaavat hakijoiden soveltuvuuden oikeuslaitokseen.

Korruptoituneet tuomarit olivat ennen poikkeus, mutta tilanne on muuttunut. Siihen ovat vaikuttaneet hallitusten ja parlamenttien yltyvä väliintulo sekä talouselämän ja järjestäytyneen rikollisuuden vaikutusvalta. Suoranaista kiristystäkin esiintyy.

Koko joukko häpeäpaalussa

Latinalaisessa Amerikassa oikeuslaitos on joutunut samaan häpeäpaaluun muiden vallanpitäjien kanssa. Kriisi vaikuttaa myös politiikkaan ja puolueisiin, mikä rapauttaa demokratiaa. Se helpottaa autoritaaristen hallitusten ja populististen johtajien nousua.

Vuonna 1996 tehdyssä Latinobarómetron kyselyssä alueen asukkaista luotti oikeuslaitokseen 34 prosenttia.

Tuoreimmassa mittauksessa vuodelta 2020 osuus oli laskenut 25 prosenttiin. Hallitukseen luotti 27 prosenttia, parlamenttiin 20 ja puolueisiin 18 prosenttia. Asukkaista 75 prosenttia katsoi, että yhdenvertaisuus lain edessä ei toteudu lainkaan tai on hyvin vähissä.

Latinalaisen Amerikan oikeuslaitoksen kriisi liittyy sen politisoitumiseen. Oikeutta saastuttaa politiikassa esiintyvä korruptio niin, että tuomioistuimia voidaan käyttää toimeenpanovallan ja lainsäätäjän välisissä ristiriidoissa tai vääristellä prosesseja ja suosia painostusryhmiä.

Epäilyttäviä viraltapanoja

Tilanne näkyi Brasiliassa 2017, kun presidenttinä vuosina 2003–2011 toiminut Luiz Inácio Lula da Silva tuomittiin keksittyjen korruptiosyytteiden nojalla. Häntä seurannut presidentti Dilma Rouseff pantiin niin ikään viralta 2016 oikeistoparlamentaarikkojen ja -tuomareiden järjestämässä manööverissä. Lula nousi uudelleen presidentiksi 2023.

Perussa useita presidenttejä peräkkäin on pantu viralta korruptiosyytteiden nojalla, mikä kertoo tuomioistuinten ja lainsäätäjien yhteistyöstä. Meksikossa taas López Obradorin vastustajat näkevät, että päätös siirtää tuomarien valinta kansalle on hallituksen vastaveto yhteenotoille korkeimman ja muiden oikeusasteiden kanssa.

Chilessä parlamentti on alkanut käsitellä ennennäkemätöntä tapausta, jossa eräitä korkeimman oikeuden tuomareita syytetään palvelusten tekemisestä poliitikoille ja liikemiehille miljoonaluokan palkkioita vastaan.

Chilen ”eliitin asianajajana” tunnettu Luis Hermosilla toimi Sebastian Piñeran toisella presidenttikaudella 2018–2022 sisäministerin neuvonantajana. Hän pystyi vaikuttamaan korkeimman oikeuden tuomareiden nimityksiin ja edistämään bisnesmaailman etuja valtion kustannuksella.

Asiasta puhjennut skandaali tahraa erityisesti oikeistopuolueita, jotka ovat nyt oppositiossa, kun maata johtaa vasemmistolainen presidentti Gabriel Boric.

Vaali ei innosta

Boliviassa tuomittiin pari vuotta sitten entinen presidentti Jeanine Áñez kymmeneksi vuodeksi vankilaan. Áñezia syytettiin perustuslain rikkomisesta vuonna 2019, kun hän ryhtyi presidentiksi Evo Moralesin syrjäyttämisen jälkeen. Áñez väittää oikeudenkäyntiä epäreiluksi.

Bolivia päätti jo 2009 valita tuomarit vaaleilla. Tilanne ei ole rohkaiseva, sillä lähes 70 prosenttia äänioikeutetuista jätti käymättä vaaliuurnilla.

Meksikossa tulevat tuomarinvaalit arveluttavat muun muassa siksi, että huumejengit voivat onnistua vaikuttamaan ainakin paikallistason valintoihin. Lisäksi uudistuksen pelätään horjuttavan perinteistä tasapainoa toimeenpanovallan hyväksi.

Tuomioistuinten huono maine Meksikossa ja miltei koko alueella yllyttää kuitenkin etsimään uusia ratkaisuja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

Uusimmat

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään