Vasemmistoliiton silloinen kansanedustaja Kari Uotila antoi joulukuussa 2018 haastattelun KU:lle. Siinä Uotila kritisoi voimakkaasti eduskunnan pitkäaikaista käytäntöä, jota kutsutaan joululahjarahoiksi.
Kyse on valtion budjetissa mitättömän kokoluokan asiasta, mutta etenkin hallituspuolueiden viestinnässä ne saavat ison merkityksen. Perussuomalaiset ovat rummuttaneet, kuinka nyt on annettu rahaa muun muassa maanpuolustukseen ja ampumaradoille.
– Suhtaudun näihin hyvin kriittisesti. Varsinkin nyt, kun vaalivuosi on tulossa, niin tällä kierroksella tämä oli kyllä varsin härskiä ja varsin näkyvää hallituspuolueiden ja jopa yksittäisen kansanedustajien pussiin pelaamista, Uotila sanoi KU:lle joulukuussa 2018.
– Yleensäkin nämä promillen luokkaa olevat luvut saavat paljon huomiota maakuntalehdissä. Se antaa täysin väärän kuvan valtion tulo- ja menoarviosta sekä eduskunnan budjettivallasta ja jopa halventaa sitä.
Tuttu klangi
Uotilan kommentit kuulostavat joulukuussa 2024 hyvin tutuilta. Samaan aikaan kun hallitus on tehnyt miljardien edestä leikkauksia, perussuomalaisten kansanedustajat ovat saaneet pumpattua satojatuhansia euroja esimerkiksi yksittäisille ampumaradoille.
Kyse on kuitenkin yksittäistä vuotta isommasta asiasta. Tällä vaalikaudella oikeistohallituksen edustajat olivat etusijalla joululahjarahojen jakajissa, viime vaalikaudella jakamisesta vastasivat etupäässä moderniksi kansanrintamaksi ristityn hallituksen kansanedustajat.
Yhtä kaikki, järjestelmää ei silloinkaan olisi pitänyt enää olla olemassa. On älytön käytäntö, että kansanedustajat pääsevät kerran vuodessa leikkimään hyvätahtoista hallitsijaa, joka jakaa alamaisilleen mannaa. Toiminta ei muistuta kansanvaltaa, vaan aivan jotain muuta.
Tästä mainitsi SDP:n puoluehallituksen jäsen Dimitri Qvintus X-palvelussa.
Eduskunnan joululahjarahat on epäterve käytäntö, joka pitäisi lopettaa.
Ei siksi, että jonkun kansanedustajan isä tai äiti tai serkku toimisi organisaatiossa X, joka saa rahaa, vaan siksi, että kansanedustajan tehtävä ei ole leikkiä joulupukkia tai anteliasta hallitsijaa.
— Dimitri Qvintus (@DimitriQvintus) December 13, 2024
Todennäköistä on, että nykyinen hallitus ei järjestelmää poista. Se on etenkin hallituspuolueiden edustajille aivan liian kätevä tapa peittää alle isommat teot.
– Maakunnissa palstat täyttää näiden yksittäisten hankkeiden läpisaaminen ja niiden analysointi. Vähemmälle huomiolle jää, mikä on budjetin suuri linja tai eriarvoistava merkitys. Siitä puhutaan paljon vähemmän, Uotila sanoi KU:n haastattelussa.