KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Coca-Cola vei joesta veden – Teollisuus ja rakentaminen haittaavat satojen tuhansien elsalvadorilaisten vedensaantia

Sergio Ruano ja Feliciano Rodríguez paistattelevat päivää San Antonio -joella. Heidän mukaansa kasvava teollisuus on kutistanut joen uoman pieneksi puroksi.

Sergio Ruano ja Feliciano Rodríguez paistattelevat päivää San Antonio -joella. Heidän mukaansa kasvava teollisuus on kutistanut joen uoman pieneksi puroksi. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Oikeus puhtaaseen veteen ei toteudu El Salvadorissa, missä kolmasosa kotitalouksista jää vaille säännöllistä vesijohtovettä.

Nejapa, El Salvador – IPS/Edgardo Ayala
15.1.2025 15.15

Elsalvadorilainen Sergio Ruano istuu huvimajan varjossa katsellen uomassa hitaasti virtaavaa vettä. Hän on pyöräillyt varhain joulukuisena aamuna ystäviensä kanssa San Antonio -joelle uimaan Nejapan kunnassa, El Salvadorin pääkaupungin San Salvadorin pohjoispuolella.

– Joen pinta on laskenut vuosien mittaan, koska kaivoja rakennetaan siellä täällä, Sergio Ruano sanoo.

Ennen niin mahtavasta joesta on jäljellä enää pieni puro. Ruano ja muut paikalliset käyvät uimassa paikassa, jossa hiekkasäkeistä rakennettu pato muodostaa jokeen leveän altaan.

– Veden väheneminen ei vaikuta ainoastaan puhtaan veden saantiimme. Joki on meille myös paikka, jossa pidämme hauskaa ja rentoudumme, Ruano sanoo.

Ruano asuu muutaman kilometrin päässä Hacienda Mapilapassa, jossa vesijohtoveden saanti on epäsäännöllistä Nejapan pohjavesialueen liikakäytön vuoksi.

Ruanon huolen jakavat useimmat joen läheisyyden sekä etäämmällä sijaitsevien taajama-asutusten köyhät asukkaat.Teollisuus on käyttänyt lähdevettä intensiivisesti San Salvadorin pohjoispuolella jo vuosikymmenien ajan, mikä on johtanut vesivarojen niukkuuteen.

Miguel Calderón asuu La Galerassa, jonka asukkaat vastustavat veden liikakäyttöä teollisuuden toimesta.

Miguel Calderón asuu La Galerassa, jonka asukkaat vastustavat veden liikakäyttöä teollisuuden toimesta. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Oikeus puhtaaseen veteen

Vesipula ei koske ainoastaan San Antonio -joen alueiden asukkaita, vaan oikeudesta puhtaaseen veteen on taisteltu kuuden miljoonan asukkaan El Salvadorissa jo pitkään. Ainoastaan 66 prosenttia maan kotitalouksista saa päivittäin vesijohtovettä. Lopuista 14 prosenttia saa vettä joka toinen päivä, 8,6 prosenttia joka kolmas päivä, 6,7 prosenttia kerran viikossa ja 4,6 prosenttia silloin tällöin.

Vesipula vaivaa erityisesti maaseudulla. Valtion puutteellisen vedenjakelun vuoksi perheet ovat jo vuosikymmenien ajan joutuneet perustamaan omia yhteisöllisiä vesihankkeitaan, joita on maassa yli 2 500.

La Galera on köyhien elsalvadorilaisperheiden asuinalue kahden korttelin päässä Coca-Colan tuotantolaitoksesta San Salvadorin pohjoispuolella. La Constancialla on ollut alueella kaivoja vuodesta 1994 lähtien, jolloin se siirsi Coca-Cola-toimintansa Nejapaan, koska sen San Salvadorin itäpuolella sijaitsevassa Soyapangossa sijainneesta tehtaasta loppui vesi.

La Galera on köyhien elsalvadorilaisperheiden asuinalue kahden korttelin päässä Coca-Colan tuotantolaitoksesta San Salvadorin pohjoispuolella. La Constancialla on ollut alueella kaivoja vuodesta 1994 lähtien, jolloin se siirsi Coca-Cola-toimintansa Nejapaan, koska sen San Salvadorin itäpuolella sijaitsevassa Soyapangossa sijainneesta tehtaasta loppui vesi. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Coca-Cola imi joen kuiviin

Yhteisöjen huoli teollisuuden intensiivisestä vedenkäytöstä on kasvanut, kun Coca-Colaa valmistava Industrias La Constancia haki syyskuussa El Salvadorin valtion vesiviranomaiselta ASA:lta uutta lupaa käyttää ja hyödyntää vesivaroja.

Paikalliset yhteisöt ja aktivistit uskovat, että kyseessä on kaksi ennen nykyistä ympäristölakia perustettua porakaivoa, joiden käytön ne onnistuivat estämään jo yli kymmenen vuotta sitten. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

– Julkista on ainoastaan se, että Coca-Cola hakee uutta lupaa veden ottoon. Emme tiedä, hakevatko he lupaa jo käytössä oleville kaivoille vai näille kahdelle vuonna 1994 rakennetulle kaivolle, joiden käytön olemme onnistuneet estämään, Carlos Flores veden yksityistämistä vastustavasta Foro del Agua -järjestöstä sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Yhteisöt ovat joka tapauksessa jättäneet asiasta vastalauseen. Heidän mukaansa yritys käyttää jo nyt kaksi miljoonaa kuutiometriä vettä vuodessa eli 67 litraa vettä sekunnissa.

– La Constancia kuluttaa päivässä 115 000 ihmisen vesimäärän, Ecos El Sao Paulo -järjestön ympäristöasianajaja Alejandro Henríquez sanoo.

San Antonio -joen töyräillä sijaitsevien asutuskeskusten asukkaat valittavat, että joen virtaama laskee koko ajan, koska teollisuus vaikuttaa alueen pohjavesialueeseen.

San Antonio -joen töyräillä sijaitsevien asutuskeskusten asukkaat valittavat, että joen virtaama laskee koko ajan, koska teollisuus vaikuttaa alueen pohjavesialueeseen. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Asutushankkeet vievät vesivaroja

San Salvadorin pohjoisosan vesivarojen liikakäyttö ei johdu vain La Constanciasta ja Coca-Colasta. Nejapan alueelle on perustettu myös muuta teollisuutta ja avattu kaivoja.

Teollisuuden lisäksi alueella on tehty rakennushankkeita, joihin liittyy metsien hävittämistä ja uusia kaivoja alueelle halajaville ylemmän keskiluokan asukkaille.

– Lähistöllä oli ennen pieni metsä, joka hakattiin paljaaksi. Ensi vuonna sinne aletaan rakentaa asuntoja, La Granjan kunnan asukas Miguel Calderón kertoo.

Nyt raivatun alueen pinta-ala on hänen mukaansa noin 17 hehtaaria.

– Tuo pieni metsä oli säiliö, joka imeytti vettä pohjaveteen. Nyt sinne rakennetaan asuinaluetta, eikä vesi enää imeydy, Calderón sanoo.

La Constancia valmistaa muun muassa olutta, pullotettua vettä ja Coca-Colaa. Sen oluen ja veden tuotantolaitokset sijaitsevat San Salvadorissa. El Salvadorin ainoa oluenvalmistaja on kytköksissä oikeistolaiseen Alianza Republica Nacionalistaan. Yksi kyseisen puolueen tunnetuimmista johtajista oli Roberto Murray Meza, joka johti La Constanciaa useita vuosia kuolemaansa saakka vuonna 2022. Vuonna 2016 La Constancia liittyi maailman suurimpaan panimoyhtiöön AB-InBeviin, jonka pääkonttori sijaitsee Belgiassa.

La Constancia valmistaa muun muassa olutta, pullotettua vettä ja Coca-Colaa. Sen oluen ja veden tuotantolaitokset sijaitsevat San Salvadorissa. El Salvadorin ainoa oluenvalmistaja on kytköksissä oikeistolaiseen Alianza Republica Nacionalistaan. Yksi kyseisen puolueen tunnetuimmista johtajista oli Roberto Murray Meza, joka johti La Constanciaa useita vuosia kuolemaansa saakka vuonna 2022. Vuonna 2016 La Constancia liittyi maailman suurimpaan panimoyhtiöön AB-InBeviin, jonka pääkonttori sijaitsee Belgiassa. Kuva: IPS/Edgardo Ayala

Calderón asuu kahden korttelin päässä Coca-Colan tehtaasta La Constanciasta, ja on ollut mukana kaikissa alueen vesitaisteluissa kolmenkymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa vesikriisi koskee Nejapan lisäksi naapurikuntia, kuten Quezaltepequea ja Apopaa, ja se vaikuttaa satoihin tuhansiin ihmisiin.

Samalla San Antonio -joki on menettänyt alkuperäisen virtauksensa pohjavesialueen liiallisen hyödyntämisen vuoksi.

– Lapsena menin isäni kanssa joelle härkävaunuilla vettä hakemaan joka aamu. Joella oli paljon elämää, runsaasti vettä, ja se oli paikallisten asukkaiden ylpeys, hän sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään