KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Ilmastonmuutos tuhoaa Nigerian rannikkoa – Ayetoron kaupungin valtasi vesi

Monarkin palatsi, joka on kaupungin rikkaan kulttuuriperinnön symboli, on nyt mutavellin ympäröimä.

Monarkin palatsi, joka on kaupungin rikkaan kulttuuriperinnön symboli, on nyt mutavellin ympäröimä. Kuva: IPS/Promise Eze

Tuhannet rannikkokaupungin asukkaat ovat joutuneet jättämään kotinsa. Uudelleenrakennusrahat ovat hävinneet korruptoituneiden yritysten taskuihin.

Ayetoro, Nigeria – IPS/Promise Eze
25.1.2025 12.14

Ojajuni Olufunsho katsoi voimattomana, kuinka meri nielaisi hänen kotinsa Lounais-Nigerian Ayetorossa, Atlantin rannikolla. Hän joutui anelemaan majapaikkaa kauempana rannasta asuvilta sukulaisiltaan.

Nyt hän asuu puusta ja alumiinilevyistä tehdyssä hökkelissä ja yrittää elättää itsensä vaatteita korjaamalla, sillä hänen puotinsa tuhoutui kodin mukana.

– Olin räätäli ja myin vaatteita. Myymäläni oli aina täynnä asiakkaita, mutta vesi vei kaiken mennessään, Olufunsho sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Ayetoron kamppailu merenpinnan nousua vastaan alkoi jo 2000-luvun alussa, mutta sen vaikutukset ovat vain pahentuneet ajan myötä. Lähes 90 prosenttia kaupungista on nyt veden vallassa.

Vesi on nielaissut katuja, koteja, kouluja ja jopa hautausmaita, ja tuhannet asukkaat ovat joutuneet jättämään kotinsa. Monet ovat muuttaneet useasti paetessaan jatkuvasti nousevaa vettä. Valtaosa väestöstä on lähtenyt kokonaan. Väkiluku on pienentynyt vuoden 2006 noin 30 000:sta nykyiseen 5 000:een.

– Kiinteistöjä on menetetty miljoonien dollarien arvosta. Sadat kodit ja rakennukset, kuten synnytyssairaala ja tehtaita on tuhoutunut. Monet asukkaat asuvat nyt hökkeleissä, Ayetoron PR-vastaava Omoyele Thompson sanoo.

Rakennusten rauniot kertovat tuhansista menetetyistä kodeista ja lähteneistä asukkaista.

Rakennusten rauniot kertovat tuhansista menetetyistä kodeista ja lähteneistä asukkaista. Kuva: IPS/Promise Eze

Ilmastonmuutos tuhoaa rannikkoyhteisöjä

Ayetoro ei ole kamppailussaan yksin. Ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan nousu aiheuttaa merkittävää tuhoa rannikkoyhteisöissä ympäri maailmaa, ja ennusteiden mukaan ongelma vain pahenee.

Afrikan strategisten tutkimusten keskuksen (African Centre for Strategic Studies) tietojen mukaan merenpinta on noussut tasaiseen tahtiin Afrikassa viimeisten neljän vuosikymmenen aikana. Jos suuntaus jatkuu, sen odotetaan nousevan 0,3 metriä vuoteen 2030 mennessä. Se uhkaa 117 miljoonaa ihmistä.

Nigeria on yksi herkimmistä maista ilmastonmuutokselle. Maan pohjoisosia uhkaa aavikoituminen ja eteläisiä rannikkoalueita merenpinnan nousu.

Monet merenpinnan noususta kärsivät maat, kuten Alankomaat ovat ryhtyneet ennakoiviin toimiin ongelman ratkaisemiseksi. Nigerian hallitusta Ayetoron ahdinko ei näytä kiinnostavan, vaikka ilman kiireellisiä toimia kaupunki saattaa kadota kokonaan.

Ayetorossa on ränsistyneitä hökkeleitä joihin ihmiset ovat joutuneet muuttamaan kotien jäätyä veden valtaan.

Ayetorossa on ränsistyneitä hökkeleitä joihin ihmiset ovat joutuneet muuttamaan kotien jäätyä veden valtaan. Kuva: IPS/Promise Eze

Kukoistuksesta tuhoon

Lähetyssaarnaajien vuonna 1947 perustama Ayetoro oli aikoinaan omavaraisuuden ja edistyksen kehto. Kaupungin uskonnollisiin arvoihin perustuva yhteisöllinen elämäntapa toi sille lempinimen ”onnellinen kaupunki”.

1960- ja 1970-luvuilla Ayetoro kehittyi maatalouden, teollisuuden ja koulutuksen aloilla. Kaupungissa sijaitsi Nigerian ensimmäinen telakka, joka edisti veneenrakennuksen ja kalastuksen kaltaista teollisuutta. Vuonna 1953 se sai sähköt toisena kaupunkina Nigeriassa. Edistysaskeleet tekivät Ayetorosta houkuttelevan kohteen sekä matkailijoille että uudisasukkaille.

Kaupungin kauniit rannat ja kukoistava infrastruktuuri ovat nyt kaukaisia muistoja.

Keskeiset maamerkit, kuten torit, jalkapallokenttä, kirjasto ja kirkko ovat jääneet meren alle tai tuhoutuneet. Jopa kaupungin rikkaan kulttuuriperinnön symboli, hallitsijan palatsi on nyt mutavellin ympäröimä.

Kaupungin ainoa säilynyt sairaala on hirvittävässä kunnossa ja huonosti varustettu. Ammattitaitoiset terveydenhuollon työntekijät ovat lähteneet. Hätätilanteissa asukkaiden on kuljetettava sairaat venekyydillä naapurikuntien sairaaloihin. Monet eivät selviä matkasta.

Yhteisön ainoa jäljellä oleva koulu on toistuvasti siirretty muualle merenpinnan nousun vuoksi.

Yhteisön ainoa jäljellä oleva koulu on toistuvasti siirretty muualle merenpinnan nousun vuoksi. Kuva: IPS/Promise Eze

Elinkeinot uhattuina

Merenpinnan nousulla on tuhoisat vaikutukset rannikkoalueiden maatalouteen ja kalastukseen, jotka muodostavat myös Ayetoron talouden selkärangan.

Pitkään Ayetoron asukkaiden pääasiallisena elinkeinona ollut kalastus on uhattuna. Lisäksi suolavesi on pilannut viljelysmaat ja vesilähteet, mikä tekee maanviljelystä lähes mahdotonta.

– Asukkaat ovat menettäneet elinkeinonsa ja elävät nyt täydellisessä köyhyydessä, Thompson sanoo.

Toukokuussa 2024 hän järjesti rauhanomaisen mielenosoituksen, jossa tuhannet asukkaat vaativat hallitukselta toimia. Heidän plakaateissaan luki ”Pelastakaa sielumme” ja ”Pelastakaa Ayetoro nyt”. Hallitus ei ole toistaiseksi reagoinut avunpyyntöihin.

Korruptio vei korjausrahat

Vuonna 2000 kun merenpinnan nousu paheni, Ayetoro pyysi apua hallitukselta. Neljä vuotta myöhemmin hallitus käynnisti Ayetoron rannan suojeluhankkeen ja lupasi rakentaa meripenkereen suojaamaan kaupunkia. Hankkeeseen myönnetyt varat kuitenkin hävisivät, eikä työ tullut tehdyksi.

– Luimme rakennushankkeesta lehdistä, mutta yksikään urakoitsija ei koskaan tullut paikalle, Thompson sanoo.

Aikoinaan kukoistanut teknillinen koulu on nyt autio.

Aikoinaan kukoistanut teknillinen koulu on nyt autio. Kuva: IPS/Promise Eze

Vuonna 2009 hanke myönnettiin uudelleen toiselle yritykselle, Dredging Atlanticille, mutta työ ei edistynyt.

38-vuotias kolmen lapsen äiti Idowu Oyeneyin on vihainen, sillä ketään ole laitettu vastuuseen epäonnistuneista hankkeista. Hänen mukaansa poliitikot vierailevat kunnassa vain vaalien aikaan antamassa tyhjiä lupauksia.

– Merenpinnan nousu on aiheuttanut perheelleni suunnattomia vaikeuksia. Elätin lapseni elintarvikekaupallani, joka tuhoutui tulvissa. Se oli ensisijainen tulonlähteemme, eikä minulla ole enää varaa huolehtia lapsistani tai kouluttaa heitä, Oyeneyin sanoi.

Hänen lapsensa käyvät Ayetoron ainoaa jäljellä olevaa koulua tilapäisrakennuksessa, joka on tehty laudoista soiseen maahan juntattujen tolppien päälle. Koulua on siirretty useaan otteeseen merenpinnan noustessa. Kunnassa oli ennen kolme koulua. Ainoan koulun kuormituksen vuoksi sadat lapset ovat nyt poissa koulusta.

Emmanuel Aralu menetti liiketoimintansa merenpinnan nousun vuoksi, ja nyt hän kamppailee perheensä ruokkimisesta.

Emmanuel Aralu menetti liiketoimintansa merenpinnan nousun vuoksi, ja nyt hän kamppailee perheensä ruokkimisesta. Kuva: IPS/Promise Eze

Fossiilisten polttoaineiden kirous

Ayetoron haavoittuvuutta pahentaa alueella tapahtuva öljynporaus. Kansainväliset yritykset saapuivat rannikolle 1990-luvulla. Siitä lähtien ongelmat ovat lisääntyneet. Vaikka öljy-yhtiöt kiistävät vastuun tuhosta, ympäristöasiantuntijat ovat toista mieltä.

– Vaikka merenpinnan nousu johtuu epäilemättä ilmaston lämpenemisestä, Ayetoron ja muiden Nigerin suistoalueen öljyrikkaiden yhteisöjen ahdinko on myös suora seuraus monikansallisten öljy- ja kaasuyhtiöiden holtittomasta toiminnasta. Vuosikymmeniä ne ovat toimineet lähes täysin rankaisematta ja jättäneet jälkeensä ympäristötuhoja, Zikora Ibeh yritysten vastuuvelvollisuutta valvovasta CAPPA -järjestöstä sanoo.

Ibehin mukaan Nigerian johto ei pidä öljy-yhtiöitä vastuullisina eikä vaadi korvauksia vahingoista, vaan hallitus toisensa jälkeen ajaa yritysten etuja Ayetoron kaltaisten yhteisöjen hyvinvoinnin sijaan.

– Hallituksen laiminlyönti on jättänyt Ayetoron alttiiksi ilmastonmuutoksen globaaleille vaikutuksille ja voittoa tavoittelevien, ympäristöä kertakäyttöisenä kohtelevien teollisuudenalojen hillittömälle ahneudelle, Ibeh sanoo.

Cynthia N. Moyo, Greenpeacen Afrikan ilmasto- ja energiakampanjajohtajan varoittaa, että lisääntyneet investoinnit öljyn ja kaasun poraamiseksi merellä johtavat vakaviin ympäristövahinkoihin niin merien ekosysteemeissä kuin rannikkoyhteisöissä.

– Äärimmäiset sääilmiöt ovat suora seuraus riippuvuudesta fossiilisista polttoaineista. Afrikassa ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat tuhoisat. Pyörremyrskyt, taifuunit ja tulvat aiheuttavat vuosittain miljardien dollarien vahingot, Moyo sanoo.

Hänen mukaansa fossiiliset polttoaineet eivät ole vain uhka ympäristölle vaan myös sorron, riiston ja uuskolonialismin jatkumo.

Ojajuni Oluwale menetti kaksi taloa tulvaveden takia.

Ojajuni Oluwale menetti kaksi taloa tulvaveden takia. Kuva: IPS/Promise Eze

Synkkä tulevaisuus

Hallituksen tuen puuttuessa Ayetoron asukkaat ovat yrittäneet löytää paikallisia ratkaisuja pahenevaan ahdinkoonsa.

– Olemme keränneet hiekkaa säkkeihin rantaviivan varrelle ja rakentaneet esteitä veden pysäyttämiseksi, mutta kun meri nousee, se hajottaa kaiken, Ojajuni Oluwale sanoo.

Hän on seitsemän lapsen isä, joka on menettänyt kaksi taloa tulvaveden takia. Hän tietää, että ongelman ratkaiseminen vaatii valtavia taloudellisia investointeja.

Bakussa, Azerbaidžanissa pidetyssä COP29-konferenssissa teollisuusmaat sopivat myöntävänsä vuosittain 300 miljardia dollaria kehitysmaiden auttamiseksi ilmastovaikutusten torjunnassa. Kehitysmaat kuitenkin kritisoivat tätä summaa riittämättömäksi, ja Nigeria kutsui sitä vitsiksi.

Ayetorossa asuva Akinwuwa Omobolanle osoittaa vetistä maata joka on toistuvien tulvien seurausta.

Ayetorossa asuva Akinwuwa Omobolanle osoittaa vetistä maata joka on toistuvien tulvien seurausta. Kuva: IPS/Promise Eze

Yleisesti epäillään, että teollisuusmaat, jotka vastaavat lähes 80 prosentista kasvihuonekaasupäästöjä, tuskin kunnioittavat sitoumuksiaan. Vuonna 2009 ne lupasivat antaa vuosittain 100 miljardia euroa haavoittuville maille, jotka kamppailevat pahenevien ilmastokatastrofien kanssa. Lupaus toteutui hitaasti, vaikka OECD:n mukaan teollisuusmaat ylittivätkin lopulta summan.

Vuosien painostuksen jälkeen vuonna 2022 kehittyneet maat sopivat perustavansa tappio- ja vahinkorahaston tarjoamaan taloudellista tukea haavoittuvimmassa asemassa oleville valtioille jotka kärsivät vakavista ilmastonmuutoksen seurauksista. Rahastoon on nyt maksettu yli 70 miljoonaa euroa, ja maksujen odotetaan alkavan vuoteen 2025 mennessä.

Tervetuliaiskyltti muistuttaa vauraammasta ajasta.

Tervetuliaiskyltti muistuttaa vauraammasta ajasta. Kuva: IPS/Promise Eze

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään