Suomen käsityön museo on valinnut vuoden käsityöläiseksi jyväskyläläisen tatuoijan Antti Rossin.
– Kuulostaa älyttömän upeelta, että tämäkin ala saa tunnustusta, tuumasi Vuoden käsityöläinen kesken työnäytöksensä Suomen käsityön museon tiloissa Jyväskylässä.
Käsityön museo valitsee Vuoden käsityöläisen joka kevät Taidon päivänä. Museo haluaa valinnallaan tuoda esille tämän päivän käsityöläisyyttä ja nostaa esille perinteisestä ajattelusta poikkeavia ammattikäsityöläisiä.
Tämän vuoden käsityöläinen Antti Rossi on itseoppinut tatuointitaiteilija, jonka tatuointistudioon joutuu nykyään jonottamaan. Kun aikaisemmin tatuointeja oli pääasiassa vain merimiehillä ja linnakundeilla, niin nyt tatuoinneista on tullut erityisesti populaarimusiikin taiteilijoiden esimerkin innostamana suoranainen muoti-ilmiö.
Tatuoinnin tekemiseen tarvitaan hyvää piirustustaitoa ja näkemystä kuvien sijoittamisessa vartalolle sekä kuvan taitavaa teknistä toteutusta elävään ja herkkään materiaaliin – ihmisen ihoon.
– Eihän tämä sen ihmeellisempää ole kuin piirtäminenkään. Ainoa hankala asia on se, että pyyhekumia ei oikein voi käyttää.
Rossi on tehnyt tatuointeja työkseen jo 17 vuoden ajan. Nyt hänen studiollaan on oppisopimuksella kouluttautumassa myös yksi uusi tatuointiammattilainen.
– Suomessa tatuoijaksi ei voi opiskella missään oppilaitoksessa. Ulkomailla lähin oppilaitos taitaa olla Italiassa. Kolmesta viiteen vuoteen pitää oppilaan opetella, ennen kuin meillä pääsee asiakkaille tatuointeja tekemään.
Ennen kuin tatuoija pääsee ihmisen iholle, kuvien tekemistä harjoitellaan sian nahalle.
Ei tunnu ollenkaan työltä
Tatuoijan työ on Rossin mielestä joka päivä hyvin kiinnostavaa.
– En mä ole seitsemääntoista vuoteen tehnyt töitä – olen käynyt täällä piirtelemässä vaan.
Vuoden käsityöläinen -tittelistä Rossi on erityisen mielissään sen vuoksi, että verottaja suhtautuu tatuointiin palvelualana eikä suinkaan taidekäsityönä.
– Meitä ei hyväksytä kuvataiteilijoiksi. Kun kuva siirtyy iholta kankaalle, se ei olekaan enää taidetta, Rossi manaa.
Käsityön museon perusnäyttelyssä Käsityössä elämän tuntu on ensi vuoden huhtikuun 10. päivään esillä kuvia Antti Rossin tekemistä tatuoinneista.