KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Pitkät kihlajaiset -kirja pureutuu työmarkkinahistoriaan – Kommunismin pelko toi sopimusyhteiskunnan

Yhteiskuntasopimuksen teon alkuun laittajat pöydän ympärillä vuonna 2015. Yhteiskuntasopimuksen selvitysmiehenä toimi entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius.

Yhteiskuntasopimuksen teon alkuun laittajat pöydän ympärillä vuonna 2015. Yhteiskuntasopimuksen selvitysmiehenä toimi entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Suomalaiset työnantajat eivät ole koskaan olleet lepsuja. Työntekijöiden vaatimuksiin on taivuttu ensin kommunismin ja myöhemmin ay-liikkeen voiman pelossa. Jyrkintä kantaa ovat aina edustaneet metsäteollisuuden patruunat. Näin on edelleen tänäkin päivänä.

Risto Korhonen
9.2.2020 12.00

Suomalaisen työmarkkinapolitiikan peruskivenä on pidetty tammikuun kihlausta vuonna 1940, jossa Suomen Työnantajain Keskusliitto STK ja Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto SAK tunnustivat toisensa.

Helsingin yliopisto on toteuttanut laajan tutkimusprojektin ”Pitkät kihlajaiset: Yritykset ja kolmikantakorporatismi Suomessa 1940-2020.” Sen ja siihen liittyvän laajan aineiston pohjalta yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen ja tohtorit Elina Kuorelahti, Aaro Sahari, Henrik Tala ja Maiju Wuokko ovat julkaisseet kirjan Loputtomat kihlajaiset, jossa kulunutta 80 vuotta käsitellään työnantajien tavoitteiden ja toimien pohjalta.

Tammikuun kihlauksen taustalla oli talvisodan tuoma kansallinen hätätila ja pyrkimys kansalliseen yhtenäisyyteen.

ILMOITUS
ILMOITUS
”EK on muutellut organisaatiotaan ja sääntöjään siten, että ’synnin teko’ eli paluu keskitettyihin olisi mahdollisimman vaikeaa.”

Sodan jälkeen työnantajia ravisutti uusi yhteiskunnallinen voima, kommunistit. Työnantajat pelkäsivät tosissaan kommunismia ja jopa neuvostomiehitystä.

Työnantajat suostuivat varsin usein ammattiliittojen vaatimuksiin, koska pelättiin kommunistien saavan entistä enemmän kannatusta. Kommunismin pelko työnantajien keskuudessa oli totta aina 1980-luvulle saakka.

Tupot syntyivät

Suomalaiset työmarkkinat muuttuivat 1960-luvulla. SAK eheytyi ja sen jäsenmäärä kasvoi räjähdysmäisesti. Syntyi ensimmäinen tulopoliittinen kokonaisratkaisu Liinamaa I.

Työnantajien käsitys oli, että keskitetyillä ratkaisuilla päästään halvemmalla kuin liittokierroksilla. Tupojen avulla onnistuttiin edistämään palkansaajien reaaliansioita ja saamaan aikaan merkittäviä sosiaalipoliittisia uudistuksia.

Tupojen kulta-aika oli 1970-luvulla, mutta jo tuolloin eräät työnantajapiirit alkoivat miettiä niistä irtautumista.

1980-luvulle tultaessa jopa STK:n toimitusjohtaja Pentti Somerto uskoi suurten tupojen ajan olevan ohi. Jäsenet alkoivat vaatia työnantajaliitoiltaan hyökkäyksiä puolustustaistelun sijaan. Suuren laman kynnyksellä ja Esko Ahon hallituksen avustuksella linja muuttuikin.

Lipposen hallituksen synty merkitsi selkeästi tulopolitiikan jatkoa. Niinpä 1995 syntyi kattavin tupo Liinamaa ykkösen jälkeen.

Tupoa ei saa sanoa tupoksi

Työnantajapuolella palvelutyönantajat PT oli pääsääntöisesti ollut tupojen kannalla. Tämä napina kuitenkin loppui TT:n ja PT:n yhdistyessä Elinkeinoelämän keskusliitoksi EK:ksi.

Vuoden 2004 lopulla allekirjoitettiin taas uusi tupo, josta tuli erittäin kattava. Metsäteollisuus jättäytyi kuitenkin neuvottelujen ulkopuolelle ja uhkasi jopa erota EK:sta.

Metsäteollisuus pelasi muutenkin kovaa peliä. Sen työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen sanoi Paperiliittoa riidankylvämisorganisaatioksi. Tämä ei voinut johtaa muuhun kuin yhteenottoon, joka huipentui työnantajan kuuden viikon työsulkuun.

Antti Herlinin puheenjohtajakaudella EK:n hallitus päätti toukokuussa 2008, että EK ei neuvottele enää keskitetyistä työehdoista, vaan sopimukset tehtäisiin liitto- ja yritystasolla. Kolmikanta kuitenkin jatkuisi edelleen lainsäädäntö- ja muussa vastaavassa toiminnassa.

Nimellisesti tämä piti, mutta vuonna 2011 EK teki raamisopimuksen, vuonna 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksen ja marraskuussa 2015 kilpailukykysopimuksen. Tupoiksi niitä ei saanut sanoa, vaikka tupojahan ne olivat.

Haukat ovat voitolla

Työnantajajohtajia on pitkään luokiteltu haukoiksi ja kyyhkyiksi sen mukaan miten he suhtautuvat keskitettyihin ratkaisuihin. Haukat löytyvät teollisuudesta ja kyyhkyt palvelusektorilta.

Niinpä Sipilän hallituksen aikana haukoiksi luettiin Koneen Herlinin lisäksi mm. Metsä Groupin Kari Jordan, Elisan Veli-Matti Mattila, Nordean Björn Wahlroos, Sammon Kari Stadigh ja UPM:n Jussi Pesonen. Vastapuolella olivat sopimusta toivovat kyyhkyt.

Marraskuussa 2016 EK ilmoitti muuttaneensa sääntöjään niin, että toukokuusta 2016 eteenpäin se ei enää voi solmia palkansaajien kanssa keskitettyjä ratkaisuja. Kiky solmittiin siitä huolimatta kesäkuussa 2016. Metsäteollisuus sai tästä tarpeekseen ja ilmoitti eroavansa EK:sta vuoden 2017 alusta.

Työnantajien linjaa 2000-luvulla Loputtomien kihlajaisten kirjoittajat kuvaavat seuraavasti:

”Uudella vuosituhannella EK kävi edelleen luottamuksellisia neuvotteluja ay-liikkeen kanssa, mutta itseensä Eteläranta ei enää luottanut. EK on muutellut organisaatiotaan ja sääntöjään siten, että ’synnin teko’ eli paluu keskitettyihin olisi mahdollisimman vaikeaa. Mutta aina voi hairahtaa, kuten 2010-luvulla toistuvasti nähtiin.”

Mitään varsinaista uutta kirja ei työmarkkinahistoriaan perehtyneelle tuo, mutta ansiokkaasti se antaa hyvän katsauksen työnantajien tavoitteista ja pyrkimyksistä sekä niiden toteuttamisesta lähivuosikymmeninä. Se pohjautuu hyvin laajaan aineistoon, mutta moni mielenkiintoinen asia ei aina ole kirjoissa ja kansissa. Äskettäin edesmennyt STK toimitusjohtaja Tapani Kahri esimerkiksi kertoi allekirjoittaneelle, että STK:n hallituksen keskusteluja ei ainakaan hänen aikanaan kirjattu ollenkaan.

Maiju Wuokko, Niklas Jensen-Eriksen, Henrik Tala, Elina Kuorelahti ja Aaro Sahari: Loputtomat kihlajaiset. Yritykset ja kolmikantakorporatismi Suomessa 1940–2020. Siltala 2020. 448 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään