Unkarin vaalien sunnuntainen toinen kierros vahvistanee oikeistolaisen Fideszin voiton. Jo ensimmäisellä kierroksella kaksi viikkoa sitten se sai 206 paikkaa yhteensä 386:sta. Unkari palaa yhden puolueen ylivaltaan, käytännössä Fideszin yksinvaltaan.
Viktor Orbanin, 46, johtamaa kansallismielistä, osin oikeistopopulistista Fidesz-puoluetta vahvistaa sen oikealle puolelle sijoittuva äärioikeistolainen, osin kiihkokansallinen uusi parlamenttipuolue Jobbik – Paremman Unkarin liike.
Jobbikin johtaja Gabor Vona, 31, oli perustamassa myös puolueen turvajoukkoja, puolisotilaallisesta Magyar Gardaa, Unkarin kaartia. Tuomioistuimen kiellosta huolimatta se toimii edelleen, nyt univormuihin pukeutuneena ”kulttuuri- ja perinnejärjestönä”.
Tšekkilehti Tyden kiteyttää Vonan puheet kolmeksi tavoitteeksi: Uudistaa Unkari suur-Unkarin eli ennen vuotta 1918 vallinneiden rajojen sisällä; taistella juutalaista pääomaa vastaan ja ajaa romanit pois Unkarin alueelta.
Orban yritti kampanjan loppuvaiheissa tehdä hajurakoa Jobbikiin määrittelemällä sen ja sosiaalidemokraattisen MSZP:n ääripuolueiksi. Kuitenkin vuosien ajan Fidesz ja Jobbik kamppailivat äänestäjistä usein samoin äänenpainoin.
Yhdessä Fidesz ja Jobbik keräävät 70–80 prosenttia äänistä.
Erityisesti Slovakia arvostelun kohde
Unkarin raju käänne hämmentää Euroopassa myös maltillista oikeistoa ja keskustaa, etenkin kun Unkarin on määrä ottaa EU:n ohjat käsiinsä ensi vuonna.
Helpoin tapa johdattaa huomio syrjään on omaksua kansallismielisten unkarilaisten väitteet alueen historiasta. Toinen suosittu keino on syyllistää Unkarin naapureita niiden politiikasta unkarinkielisiä vähemmistöjään kohtaan.
Mieluisin arvostelun kohde on Slovakia, joka juuri valmistautuu kesäkuun vaaleihin.
Pääministeri Robert Ficon, 45, johtaman sosiaalidemokraattisen Smer (Suunta) -puolueen 40 prosentin lukemissa säilyvä kannatus on pitkään ollut piikki Euroopan oikeiston lihassa.
Unkari-suhteiden ongelmien kirjaamista Ficon hallituksen niskoille voi kuitenkin pitää epäreiluna.
Slovakianunkarilaisten puolueet hajallaan
Open Society Institutessa työskentelevä bratislavalainen psykiatri Peter Huncik suosittelee muistamaan sanonnan, että kahden aviopuolison suhteen kompastellessa vastuun kantavat kaikki kolme.
Tässä tapauksessa se kolmas on slovakianunkarilaisten vähemmistö, noin puoli miljoonaa Slovakian 5,4 miljoonasta asukkaasta.
Luku on pyöreä arvio, koska osa Slovakian romaneista perinteisesti ilmoittaa itsensä unkarilaisiksi.
Kun slovakianunkarilaisten puolue SMK-MKP siirtyi Ficon vaalivoiton jälkeen hallituksesta oppositioon, puolueen johto siirtyi Unkarin kansallismielisiä kannattavien radikaalien Pal Csakin ja Miklos Durayn käsiin.
Tämä johti lopulta puolueen hajoamiseen, kun maltillisemman oikeistolaisen Bela Bugarin linja perusti uuden Most-Hid (Silta) puolueen.
Kumpikin menee omin listoin kesäkuun vaaleihin. Tuoreessa Sme-lehden haastattelussa Bugar pitää mahdollisena, että vaalimenestyksen myötä Most-Hid voisi astua Ficon hallitukseen.
Kiistellyt lakihankkeet
Vaalikampanjassa kumpikin puolue esiintyy kovana, mutta esimerkiksi kielilakikiistassa Bugar myöntää, että se uudisti slovakin kieltä koskevan lain eikä kohdistu suoraan vähemmistökielten käyttöä sääteleviin vanhempiin, kaikkien hyväksymiin lakeihin. Myös Euroopan elimet tähdentävät Bugarin neuvottelemien säädösmuutosten rakentaneen kielirauhaa.
Niin sanottu isänmaallisuuskasvatuslaki siirrettiin ensi syksyyn, ja uusi parlamentti käsitellee lain uudelleen. Amerikkalaistyylinen kansallishymnin soittaminen koulujen työviikon avaukseksi ei ehkä sittenkään ole paras keino saada lapsia rakastumaan isänmaahan.
Slovakiassa omat kansalliskiihkoilijansa
Unkarilaismieliset pitävät Slovakian kansallispuolueen (SNS) puheenjohtajaa Jan Slotaa mieluisimpana maalitaulunaan. Slotan ”kootut huulet” -moniste käännöksineen on kiertänyt europarlamentin käytävillä luppohetkien hupina.
Slota on jo pudonnut maan epäsuosituimmaksi poliitikoksi, mutta maaseudun kantakuppiloissa hänen tokaisuilleen edelleen naureskellaan.
Slotan puolueen tausta ja kannatus ei kuitenkaan salli rinnastaa sitä Unkarin Jobbikiin. Kansallispuolue on historiallisen slaavikielipuolueen perillinen ja lähinnä sitä voi pitää slovakianunkarilaisten kansallismielisen SMK:n ”vastavoimana”.
Jobbikin tapainen radikaalisti kansalliskiihkoinen, osin puolisotilaallisesti järjestäytynyt ryhmittymä sen sijaan on Slovakian yhteisö (Slovenska Pospolitost), joka puolueena kiellettiin ja joka nyt toimii piskuisena kansalaisjärjestönä.
Pospolitost on järjestänyt kokouksia ja mielenosoitusmarsseja romaniasutuksiin tai niiden läheisiin kyliin. Samalla se on arvostellut tiukin sanoin Kansallispuolueen suosittua varapuheenjohtajaa Anna Belousovaa, jonka aviomies oli venäläissyntyinen Israelin kansalainen.
Tilanne rauhoittunee vaalien jälkeen
Viktor Orbania voi pitää siinä määrin kokeneena poliitikkona, että puolueen yksinvallan oloissa hän – kuten pilkkakirveet nimittävät – ”Viktatorina” keskittyy Unkarin suuriin talousongelmiin ja EU-puheenjohtajuuden hoitamiseen.
Siinä tilanteessa kaikki ulkopoliittiset seikkailut saattaisivat kostautua nopeasti.
Vastaavasti Ficon voitto Slovakiassa mahdollistaa Slotan siirtämisen lopullisesti politiikan piippuhyllylle.
Vaalien jälkeen lienee kummankin pääministerin etujen mukaista komentaa kiihkoilevat kansallismieliset pitämään mölyt mahassaan.