KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kurdinaiset taistelevat ajatollahien valtaa vastaan

PJAK:n toinen johtaja Zilan Vejin taistelijatoverin kanssa vuoristossa.

PJAK:n toinen johtaja Zilan Vejin taistelijatoverin kanssa vuoristossa. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

Vastarinta leviää Iranin ja Irakin rajaseudun vuoristosta kaupunkeihin.

Iranin ja Irakin raja – IPS/Karlos Zurutuza
21.11.2022 8.31

PJAK:n (Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê) eli Kurdistanin vapaan elämän puolueen sissit ovat kokoontuneet pyökkimetsään, droonien ulottumattomiin. Matka heidän luokseen Iranin ja Irakin rajamaille kestää tunteja, ensin nelivetoisella autolla ja sitten kävellen tiheän metsän läpi.

PJAK on pääosin Iranin kurdien muodostama järjestö, jonka tavoitteena on ”demokraattinen konfederalismi”. Vasemmistoliberaalin ja kulttuurisesti sekä poliittisesti edistyksellisen liikkeen johtohahmo Abdullah Öcalan on vuodesta 1999 kärsinyt elinkautista tuomiota turkkilaisessa vankilassa. Öcalan on myös Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n toinen perustaja ja johtaja.

Huivi on sivuseikka

Syyskuun 16. Iranin moraalipoliisi pieksi hengiltä Mahsa Aminin, 22-vuotiaan kurdinaisen, koska hän ”käytti huivia islamin vastaisesti”. Sen jälkeen tuhannet naiset ja miehet ovat huutaneet kaduilla ”Naiset, elämä, vapaus” -slogania.

Zilan Vejin, toinen PJAK:n johtajista, muistuttaa, että kyseisen iskulauseen PJAK otti käyttöön jo vuonna 2013.

Monet kansainväliset järjestöt, kuten Amnesty International ja Human Rights Watch, ovat raportoineet Iranin etnisten vähemmistöjen vaikeuksista saada koulutusta, töitä ja asunto. Naisiin kohdistuu etnisyydestä riippumatta syrjintää ja teokraattiselle hallinnolle he ovat olleet helppo maalitaulu.

– Naisten vapaus on asia, jonka tärkeyden johtajamme tunnistivat, analysoivat ja määrittelivät 40 vuotta sitten. Nyt kaikki iranilaiset havaitsevat sen, Vejin sanoo.

Zilan Vejin valinta PJAK:n toiseksi johtajaksi puoluejohdon kokouksessa.

Zilan Vejin valinta PJAK:n toiseksi johtajaksi puoluejohdon kokouksessa. Kuva: PJAK

Voiko meneillään oleva kansannousu panna pisteen naisen syrjinnälle? Vejin on optimistinen.

– Tämä kapina poikkeaa aiemmista 43 vuoden ajatollahien vallan aikana koetuista. Se käynnistyi Kurdistanista naisten johtamana ja on levinnyt koko maahan, koska se kerää yhteen Iranin eri kansat, hän perustelee.

Vejin painottaa, että hijab ”on vain tekosyy kapinalle, jolla vaaditaan vapautta ja demokratiaa. Ihmiset eivät halua vain uudistuksia ilman muutoksia vallitseviin käytäntöihin, järjestelmään ja hallintoon”.

Aseisiin tarttuminen on Vejinin mukaan mahdollista, kun kyse on laillisesta puolustuksesta.

– Aseellinen taistelu on vain yksi vahvuuksistamme, joihin kuuluvat myös erilaiset sosiaaliset ja demokraattiset toimet. Tietenkään emme jää toimettomiksi, jos valtio toteuttaa massamurhan.

Rauhallinen taistelu

PJAK:n taistelijat eivät ole ainoita aseisiin tarttuneita Iranin kurdinaisia. Yhdessä miesten kanssa naiset taistelevat PDKI:n (Iranin Kurdistanin demokraattinen puolue) riveissä, PAK:ssa (Kurdistanin vapauspuolue)naisilla on oma joukko-osastonsa.

PAK:n lopullinen tavoite on muodostaa itsenäinen kurdivaltio neljästä alueesta, jotka nyt kuuluvat Turkille, Iranille, Irakille ja Syyrialle.

PAK:n taistelijat kantavat Iranin ohjusiskussa kuolleen toverinsa ruumista.

PAK:n taistelijat kantavat Iranin ohjusiskussa kuolleen toverinsa ruumista. Kuva: PAK

PAK:n naisten joukko-osaston tiedottaja Hana Hussein Yazadanpana kertoo, että heidän tukikohdastaan on tullut Iranin ohjusten kohde.

– Viimeisin ohjusisku tapahtui syyskuun 28. päivä. Menetimme kymmenen naista ja 21 haavoittui. Iran on uhannut, että se toistaa iskunsa, jollemme lakkaa tukemasta mielenosoituksia ja tarjoamasta suojaa maasta pakeneville, Yazadanpana selittää.

Hänen mukaansa PAK:lla on 3000 peshmergaa. Sana on kurdia ja tarkoittaa ”heitä, jotka kohtaavat kuoleman”. Peshmergoista kolmasosa on naisia, jotka ovat saaneet koulutusta islamilaisen valtion vastaiseen liittoumaan kuuluvilta yhdysvaltalaisilta ja saksalaisilta joukoilta.

PAK:n naiset ovat taistelleet myös Irakissa toimivia, Iranin tukemia shiiamilitantteja vastaan. Taistelukokemusta ei kuitenkaan hyödynnetä meneillään olevassa ajatollahien vastaisessa kansannousussa.

– On pysyttävä rauhallisena. Mielenosoitus onnistuu vain, jos vapaa maailma avoimesti tukee meitä ja ryhtyy toimiin islamilaista tasavaltaa vastaan, Yazadanpana sanoo.

Tuhansia tarvittaessa mobilisoitavia naisia

Kurdistanin vuoriston lisäksi sissejä löytyy internetistä. Iranin Kurdistanin Komalapuolue kertoo nettisivuillaan olevansa ”sosialidemokraattinen puolue, joka tavoittelee vapaata ja demokraattista Iranin liittovaltiota”.

Komala toimii Irakin Kurdistanin kaakkoiskulmassa hyvin lähellä Iranin rajaa. Järjestön mukaan se perusti ensimmäisenä kurdijärjestönä naispataljoonan jo vuonna 1982.

– Kun Komala perustettiin 1969 yksi sen perusperiaatteista oli sosialismin ja kurdien itsemääräämisoikeuksien ohella sukupuolten tasa-arvo, sanoo Komalan keskuskomitean jäsen Zagros Khosravi.

Komalan sissejä Iranin ja Irakin välisessä vuoristossa.

Komalan sissejä Iranin ja Irakin välisessä vuoristossa. Kuva: Komala

Khosravin mukaan puolueella on ”muutaman sadan taistelijan joukko vuorilla”, mutta hän painottaa, että varsinainen vahvuus on Iranissa olevien tuhansien tarvittaessa mobilisoitavien naisten joukko.

– Monet heistä ovat saanet koulutusta siviilivastarintataktiikoissa.

Tärkeimpiä viimeaikaisia virstanpylväitä on Khosravin mukaan yhdessä PDKI:n kanssa luotu Iranin kurdipuolueiden yhteistyöelin.

– Se selittää kurdien runsasta osallistumista mielenosoituksiin, hän toteaa.

Aseellisen konfliktin mahdollisuus

 Kurdien rauhaninstituutin (KPI) analyytikko Kamal Chomanin mukaan kurdilais-iranilaisten puolueiden koordinaatio tulee olemaan avainasemassa, mikäli mielenosoituksiin kohdistuva väkivalta johtaa aseelliseen konfliktiin hallinnon kanssa.

Kurdilais-iranilaisten puolueiden erot vastaavat kurdien poliittista monimuotoisuutta.

– Siinä missä Syyriassa ja Turkissa valtaosa kurdeista edustaa vasemmistolaista, edistyksellistä ja kommunalistista ideologiaa, Iranissa ja Irakissa törmäämme nationalistisiin ja traditionalistisiin muuttujiin, joissa myös heimotekijöillä on ratkaiseva merkitys, Chomani selittää.

Iranin poliittinen pelikenttä on sekava ja kurdipuolueet edustavat monenlaista ajattelua. Choman esittää oman skenaarionsa.

– PJAK:lla on eniten kokemusta sissisodasta PKK-yhteyksiensä vuoksi. Heillä on myös valtava järjestöllinen valmius. PDKI:lla ja Komalalla on syvät juuret Iranissa, koska ne ovat toimineet poliittisesti ja sotilaallisesti 1970-luvulta saakka, mikä antaa niille mahdollisuuden mobilisoida taistelijoita maan sisällä.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään