KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Kotihoidontuen jäätävät seuraukset seuraukset: Äiti jää palkassa jälkeen kymmenen vuotta, lapsi kouluttautuu heikommin ja tekee todennäköisemmin rikoksia

Tuore tutkimus tutki stiä, mitä laaapsiperheelle seuraa kotihoidotuen käyttämisestä.

Tuore tutkimus tutki stiä, mitä laaapsiperheelle seuraa kotihoidotuen käyttämisestä. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tutkimus kotihoidontuen vaikutuksista pysäyttää.

Tuula Kärki
11.12.2022 8.00

Lasten kotihoidontuen vaikutukset ovat negatiivisia niin äideille kuin lapsille. Tämä käy selville tuoreesta tutkimuksesta, joka tehtiin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksessa (VATT).

Negatiivinen vaikutus syntyy siitä, että kotihoidon tuki ohjaa vanhempia – käytännössä äitejä – pidempiin kotihoitojaksoihin ja pois työelämästä.

– Jos lapsiperheitä halutaan erityisesti tukea, olisi joku muu tukimuoto, joka ei ohjaa niin voimakkaasti kotihoitoon, vaikutuksiltaan vähemmän negatiivinen, sanoo Tuomas Kosonen tutkimusprofessori ja Verotutkimuksen huippuyksikön VATT:n osahankkeen johtaja.

Lapsisakko on Suomessa yli 70 prosenttia ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen.

Vähentää äitien tuloja pitkään

Tulosten mukaan euromääräisesti suurempi kotihoidontuki vähentää keskimäärin äitien työllisyyttä ja ansiotuloja jopa kymmenen vuotta lapsen syntymän jälkeen. Tutkimus osoittaakin, että äitien ansiotulojen menetyksenä näkyvä niin sanottu lapsisakko on Suomessa yli 70 prosenttia ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen ja vähenee hitaasti noin 20 prosentin tasolle 8–10 vuotta lapsen syntymän jälkeen.

Lapsisakko mittaa, paljon äidin ansiotulot laskevat verrattuna isän tuloihin ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen.

– Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että tuo alkujaan yli 70 prosentin suuruinen lapsisakko putoaisi jopa 20-30 prosentin tasolle, jos lasten kotihoidon tuki poistettaisiin. Tutkimustulostemme perusteella lasten kotihoidon tuella on siis merkittävä lasten vanhempien välistä tasa-arvoa heikentävä vaikutus, Kosonen sanoo.

Äitien koulutustason vaikutus kotihoidontuen käyttöön ei ole merkittävä.

Vaikutus näkyy myös lapsissa

Tutkimuksessa selvitettiin myös kotihoidon tuen vaikutuksia lasten neuvolatesteihin, koulutusvalintoihin ja nuorena tehtyihin rikoksiin.

Tulokset osoittavat, että lapsen ollessa yksivuotias perheen saama kotihoidon tuki näkyy negatiivisina tuloksina lastenneuvolassa tehdyissä laajoissa terveystarkastuksissa.

Kotihoidon tuen rahamäärän vaikutuksia katsotaan siinä vaiheessa, kun lapsi on yksivuotias. Vaikutuksia seurataan erilaisin mittareihin ja yksi niistä on neurologinen neuvolatesti, joka tehdään lapsen ollessa viisi- tai nelivuotias. Näissä testeissä suuremman kotihoidon tuen käytön mukana yleistyy keskimäärin se, että aiempaa useampi lapsi tekee vähintään yhdessä testissä virheen.

Sen lisäksi lapset valitsevat toisen asteen koulutukseksi harvemmin lukion kuin muun toisen asteen oppilaitoksen tai jäävät pois toiselta asteelta saatuaan yksivuotiaana korotettua kotihoidon tukea. Myös kahdeksaantoista ikävuoteen mennessä tehdyt rikokset lisääntyvät alhaiselta neljän prosentin tasolta noin viisi prosenttia.

– Mikään tutkitusmittareista ei viittaa siihen, että lasten kotihoidon tuen vaikutukset lapsiin olisivat keskimäärin positiivisia, Kosonen sanoo.

Hän kuitenkin tähdentää sitä, että osalle lapsista kotihoito voi sopia.

– Lasten osalta tulokset ovat keskimääräisiä tuloksia, ja toki voi olla niin, että joku yksittäinen lapsi hyötyy kotihoidosta ja toinen taas ei. Mutta tulokset tukevat sitä, että ainakin keskimäärin vaikutukset lapsiin ovat negatiivisia, Kosonen arvioi.

– Toisaalta niille äideille, jotka kokevat syyllisyyttä jättäessään vuoden ikäisen lapsen hoitoon , tämä voisi olla helpottava tulos. Lapselle ei näytä käyvän huonosti, vaikka hänet vietäisiin varhain varhaiskasvatuksen piiriin.

Syyllinen olo

Vasemmistoliiton riihimäkeläinen kansanedustaja ja entinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen uskoo tutkimuksesta saatavan arvokasta tietoa muun muassa meneillään olevaan sosiaaliturvan päivittämiseen.

– Ylipäätään perhevapaan Suomen mallia pitää jatkossakin kehittää, hän sanoo.

Pekonen toteaa hoitaneensa kotona nuorimmaistaan, kunnes tämä täytti kolme vuotta.

– Toki tutkimukseen on syytä suhtautua vakavasti, mutta kyllä tästä vähän tulee syyllinen olo ja mietityttää, että mitä tuli tehtyä. Syntyy myös kysymys, että onko kotihoidontuen vaikutus noin suoraviivainen.

Tarvitaan selvitystyö

Tuomas Kosonen muistuttaa siitä, että aiempiin tutkimustuloksiin nähden uutta tässä tutkimuksessa on pidemmän aikavälin tulokset sekä äitien että lasten kohdalla.

– Koska kotihoidontuki selvästi heikentää äitien työllisyyttä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, sen pohjalta voisi sanoa olevan melko selvää, että nyt olisi hyvä miettiä uudelleen kotihoidontukipolitiikkaa, hän toteaa.

– Jos kuitenkin halutaan edelleen tukea erityisen voimakkaasti lapsiperheitä, olisi hyvä miettiä tukimuoto, joka ei ohjaa niin voimakkaasti kotihoitoon. Voisiko tukea saada riippumatta siitä, onko töissä. Siinä ongelma lienee se, että valtion budjetin rajat voivat tulla vastaan. Valtiolla ei välttämättä ole varaa maksaa keskituloisille lapsiperheille suuria tukia.

Hänestä kyseessä on monimutkainen asia ja sitä pitäisi tehdä laaja selvitystyö. Erilaiset palaset pitäisi sovittaa uudelleen yhteen uudella tavalla.

Miksi heikot tulokset?

Sitä, mikä elementti kotihoidontuessa vaikuttaa negatiivisesti lapsiin, ei Kososen mukaan voi tutkimuksen perusteella yksiselitteisesti arvioida.

– Potentiaalinen selitys voi olla havainto siitä, että äidin ollessa pitkään kotona lapsi on poissa varhaiskasvatuksen piiristä. Toinen selitys voi lähteä siitä, että äidin keskimäärin työmarkkkinasitoutuminen pitkällä aikavälillä on heikompaa, myös ansiotulot ovat alemmat, mikä sekin voi vaikuttaa negatiivisesti myös lapseen.

Rajuja vaikutuksia

Aino-Kaisa Pekonen on yllättynyt siitä, kuinka rajuja negatiivisia vaikutuksia kotihoidontuella tutkimuksen mukaan on.

Hän huomauttaa kuitenkin siitä, että tutkimus on tehty ennen kuin pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen läpi ajama perhevapaauudistus saatiin aikaan.

– Perhevapaauudistuksellahan on tarkoitus tasata perhevapaita sukupuolten välillä lisäämällä isille tai toisille vanhemmille kiintiöityä osuutta. Lisäksi kotihoidontuen ja vanhempainvapaiden käyttö on jatkossa joustavampaa, Pekonen huomauttaa..

– Tällä on pyritty vastaamaan vähintään jossain määrin tutkimuksessa esille tulleeseen tasa-arvon puuttumiseen.

Pekonen muistuttaa myös siitä, että päivähoitomaksuja on alennettu ja alennetaan edelleen ensi vuonna.

– Monelle lapsen hoitaminen kotona on kuitenkin arvovalinta, jonka vanhemmat toteuttaisivat riippumatta siitä, onko kodinhoitotukea olemassa tai paljonko päivähoito maksaa, Pekonen arvioi.

– Mutta jotain on yritetty tehdä tällä hallituskaudella tämän ongelman ratkaisemiseksi.

Pekonen pohtii myös sitä, mikä on varhaiskasvatuksen taso nyt, kun se kärsii valtavasta henkilöstöpulasta.

– Siitä johtuvat taas isot ryhmäkoot. Tulee pohtineeksi, onko ero kotihoidon ja varhaiskasvatuksen välillä näin merkittävä, hän sanoo.

Tutkimus on osa osa Suomen Akatemian Verotutkimuksen huippuyksikköä, jonka muodostavat Tampereen yliopisto, VATT ja Helsingin yliopisto.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) OECD:n maaraportin tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

Gaza on jo nyt raunioina.

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

Timo Furuholm.

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

Johannes Yrttiaho.

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

Uusimmat

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) OECD:n maaraportin tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

Gaza on jo nyt raunioina.

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

Timo Furuholm.

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

23.05.2025

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

23.05.2025

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

22.05.2025

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

22.05.2025

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

21.05.2025

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

21.05.2025

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

20.05.2025

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

20.05.2025

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään