KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Palestiinalaiset rahoittavat Pohjois-Syyrian arabisiirtokuntia kurdeilta vallatuilla alueilla

Isä ja poika Afrinin evakuoinnin aikaan. Alkujaan kurdeille kuuluneesta alueesta on tullut Turkin sponsoroiman ja Lähi-idän muslimijärjestöjen rahoittaman siirtokuntien rakentamisen ja väestönvaihtopolitiikan keskeisiä kohteita.

Isä ja poika Afrinin evakuoinnin aikaan. Alkujaan kurdeille kuuluneesta alueesta on tullut Turkin sponsoroiman ja Lähi-idän muslimijärjestöjen rahoittaman siirtokuntien rakentamisen ja väestönvaihtopolitiikan keskeisiä kohteita. Kuva: IPS/Hassan Hassan

Kurdit hämmästelevät, kuinka itsekin miehityksestä kärsivät palestiinalaiset voivat tukea sellaista.

Rooma – IPS/Karlos Zurutuza ja Gilad Sade
6.8.2023 13.05

Ennen vuotta 2018 Syyrian kurdien asuttama Afrinin kaupunki 300 kilometriä Damaskoksesta pohjoiseen nautti itsehallinnosta. Tammikuussa 2018 Turkki aloitti Operaatio oliivinoksan eli ilmahyökkäyksen, jolla tuettiin seudulla Syyrian hallitusta vastaan taistelevia islamistisia arabijoukkoja. Hyökkäyksen seurauksena lähes 80 prosenttia Afrinin asukkaista, yli 150 000 ihmistä joutui lähtemään kotiseudultaan.

– Meidän korttelissamme asui 19 kurdiperhettä. Me menetimme kaiken, kirjamme, valokuvamme, muistoesineemme… ja luonnollisesti myös oikeuden saada omaisuutemme takaisin, Hassan Hassan kertoo.

Hän on viisikymmenvuotias englanninopettaja, joka joutui pakenemaan tuhansien muiden tavoin Afrinista toiseen kurdialueen kaupunkiin, Shehbaan.

Hassan Hassan ei pidä paluuta Afriniin joskus tulevaisuudessa mahdottomana, mutta hän on realisti.

– Meidän täytyy lähteä pakoon jälleen. Vain se on varmaa.

Etninen puhdistus

Ranskassa toimiva kansalaisjärjestö Syyrialaiset totuuden ja oikeuden puolesta on dokumentoinut Afrinin etnisen puhdistuksen raportissa Afrinin siirtokuntaprojektista. Projektissa on rakennettu asuntoja entisille ja nykyisille islamistitaistelijoille ja heidän perheilleen.

Iäkäs nainen on liittynyt kodeistaan lähtemään joutuneiden karavaaniin. Turkin ja islamistitaistelijoiden yhteishyökkäys Syyrian kurdien asuttamaan Afriniin ajoi pakosalle 80 prosenttia kaupungin alkuperäisistä asukkaista.

Iäkäs nainen on liittynyt kodeistaan lähtemään joutuneiden karavaaniin. Turkin ja islamistitaistelijoiden yhteishyökkäys Syyrian kurdien asuttamaan Afriniin ajoi pakosalle 80 prosenttia kaupungin alkuperäisistä asukkaista. Kuva: IPS/Hassan Hassan

Turkkilaisen rajamaakunta Hatayn kuvernöörin Rahmi Doğanin vetämää ja useiden Lähi-idän maiden organisaatioiden rahoittamaa projektia verrataan Itä-Timoriin vuonna 1975. Tuolloin Indonesia valtasi alueen ja alkoi siirtää alkuperäisiä asukkaita pois ja uusia tilalle.

Kurdiasioihin erikoistunut espanjalainen toimittaja David M. Maña kertoo, että Afrinissa on jäljellä hädin tuskin 20 prosenttia alkuperäisestä kurdiväestöstä. Lähteneiden tilalle on siirretty muualta Syyriasta kodittomiksi jääneitä arabeja.

– Kyse ei ole vain paikallisen kurdiväestön karkottamisesta, vaan myös halusta pyyhkiä pois kaikki kurdin kielen ja itsehallinnon jäljet. Tänään koulujen katoilla liehuvat Turkin liput eikä kouluissa enää opeteta kurdia, vaan turkkia, Maña sanoo.

”En voi ymmärtää palestiinalaisia”

Kurdien alueelle Pohjois-Syyriaan pääsee vain Turkin sisäministeriön luvalla ja kontrolloimana. Ministeriö on viime ja tänä vuonna järjestänyt toimittajille kaksi matkaa, joiden aikana hallituksen agentit valvoivat vieraita jatkuvasti.

Kurdityttö Washokanin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa. YK:n mukaan Turkin miehitys useilla Turkin ja Syyrian rajan kurdialueilla on johtanut yli 300 000 ihmisen maansisäiseen pakolaisuuteen.

Kurdityttö Washokanin pakolaisleirillä Koillis-Syyriassa. YK:n mukaan Turkin miehitys useilla Turkin ja Syyrian rajan kurdialueilla on johtanut yli 300 000 ihmisen maansisäiseen pakolaisuuteen. Kuva: IPS/Karlos Zurutuza

Koillis-Syyriassa toimivan North Press Agency -julkaisun keräämien tietojen mukaan Turkki on rakentanut Afriniin yli 20 siirtokuntaa ja koko pohjoisen Syyrian miehitetyille alueille noin sata muuta.

– Me kurdit emme voi emmekä halua elää noiden ihmisten vallan alla. Me pyydämme vain lupaa palata koteihimme, mutta se edellyttää turvallisuutemme takaavaa kansainvälistä suojelua, Afrinin ihmisoikeusjärjestön presidentti Ibrahim Shekho sanoo puhelinhaastattelussa Shehban pakolaisleiriltä.

Shekhoa ei yllätä, että hankkeen rahoittajina on Kuwaitin, Qatarin ja Omanin kaltaisia valtioita. Palestiinalaisten mukanaolo on kuitenkin jotain aivan muuta.

– En voi ymmärtää, että on palestiinalaisia, jotka pystyvät unohtamaan Israelin viranomaisten käsissä kokemansa epäoikeudenmukaisuuden ja toivovat meille samaa kohtelua, Shekho parahtaa.

Asialla on useita palestiinalaisia kansalaisjärjestöjä.

Myös jesidit kärsivät

Israelin oikeusministeriön rekisteröimä palestiinalainen kansalaisjärjestö Ihmisarvoista elämää kertoo Facebook-sivullaan keräävänsä varoja syyrialaisille siirtokunnille. Järjestö käyttää keräykseen Hapoalim -pankkia, jonka tiedetään kanavoivan rahaa myös juutalaissiirtokuntien rakentamiseen Palestiinan alueelle.

Ihmisarvoista elämää otti vuonna 2019 yhteyttä turkkilaisiin järjestöihin tarkoituksenaan auttaa Turkin syyrialaisia pakolaisia. Kaksi vuotta myöhemmin Afriniin valmistui ensimmäinen projekti, 112 asuntoa ja 10 moskeijaa.

Tuorein järjestön rahoittamista siirtokunnista on toukokuussa avattu Shadere. Kaupunki on alunperin jesidien asuttama. Aluetta hallitsevat islamistit ovat pakottaneet kaupunkiin vielä jääneet jesidit opiskelemaan islamia.

Nainen ja hänen haavoittunut poikansa tilapäisessä sairaalassa, joka rakennettiin Afrinin valtaamisen jälkeen. Kurdien maille asettuneet arabisiirtokuntalaiset saavat hoitoa muun muassa palestiinalaisten varoilla kustannetuissa oikeissa sairaaloissa.

Nainen ja hänen haavoittunut poikansa tilapäisessä sairaalassa, joka rakennettiin Afrinin valtaamisen jälkeen. Kurdien maille asettuneet arabisiirtokuntalaiset saavat hoitoa muun muassa palestiinalaisten varoilla kustannetuissa oikeissa sairaaloissa. Kuva: IPS/Jewan Abdi

Ihmisarvoisen elämän johtoon kuuluva Shaikh Sallam alunperin lupautui IPS:n haastateltavaksi, mutta perui myöhemmin. Sen sijaan Albairaq -järjestön johtoon kuuluva Rashad Wattad vastasi ja kertoi, että he ovat vain toimittaneet Syyrian pakolaisille humanitaarista apua maanjäristyksen jälkeen. He ovat tosin myös tehneet yhteistyötä Ihmisarvoisen elämän kanssa rakennusprojekteissa.

– He pääsevät alueelle, Wattad selittää.

Wattad ei näe mitään ristiriitaa siinä, että hän kannattaa siirtokuntahanketta, jollaiset aiheuttavat kärsimystä palestiinalaisille heidän omilla maillaan.

– Me vain haluamme auttaa ihmisiä.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään