KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Miten Oslon rauhansopimus petti palestiinalaiset

Israelin sotilaat tukahduttivat palestiinalaisten mielenosoitusta Qaryutin kylässä miehitetyllä Länsirannalla syyskuussa.

Israelin sotilaat tukahduttivat palestiinalaisten mielenosoitusta Qaryutin kylässä miehitetyllä Länsirannalla syyskuussa. Kuva: Lehtikuva/Jaafar Ashtiyeh

30 vuoden takainen rauhansopimus ei tuonut rauhaa Palestiinaan vaan pikemminkin syvensi Israelin siirtomaavaltaa miehitetyillä alueilla.

Peik Johansson
15.10.2023 9.00

(Huom! Kirjoitus on kirjoitettu ennen Hamas-järjestön hyökkäystä Israeliin 7.10.2023 ja sitä seuranneita Israelin kostoiskuja Gazan alueelle.)

Palestiinalainen Saadeh Ersheid muistaa kuin eilisen päivän, kuinka syksyllä 1993 Jeninin pakolaisleirillä juhlittiin Israelin hallituksen ja Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n välillä solmittua Oslon rauhansopimusta.

Ihmiset lähtivät kaduille laulamaan ja osoittamaan voitonmerkkejä. Tv:ssä oli näytetty kuvia, joissa PLO:n johtaja Jasser Arafat kätteli Israelin pääministerin Jitzhak Rabinin kanssa Washingtonissa. Heidän keskellään seisoi Yhdysvaltojen presidentti Bill Clinton käsivarret levitettyinä entisten kiistakumppanien molemmin puolin.

PLO oli luvannut tunnustaa Israelin valtion, ja Israel puolestaan lupasi tunnustaa palestiinalaisten oikeuden aluksi rajoitettuun itsehallintoon.

Takana oli kuusi vuotta kestänyt palestiinalaisten kansannousu, jossa toistatuhatta palestiinalaisnuorta oli kuollut Israelin sotilaiden luodeista. Mutta nyt koettelemusten vuodet olivat ohitse ja palestiinalaiset saisivat alkaa rakentaa omaa itsehallintoaan miehitetyllä Länsirannalla ja Gazassa.

Juhlahumussa pakolaisleirin nuoret kiipesivät Israelin sotilasajoneuvojen päälle ja ojensivat sotilaille oliivinoksia, nyt 68-vuotias Saadeh Ersheid muistelee Al Jazeeran julkaisemassa artikkelissa.

Israelilaissotilaat olivat huvittuneita ja pilkkasivat palestiinalaisnuoria.

Seuraavana vuonna Jasser Arafatille ja Jitzhak Rabinille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto.

 

30 vuoden takainen Oslon sopimus ei tuonut rauhaa Palestiinaan eikä liioin todellista itsehallintoa.

Länsirannan pohjoisosassa sijaitseva Jeninin pakolaisleiri on tänä päivänä parinkymmenen tuhannen ihmisen surkea kerrostaloslummi, jossa työttömyys rehottaa ja julkiset palvelut loistavat poissaolollaan.

Aluetta kutsutaan pakolaisleiriksi, koska asukkaat ovat Israelin itsenäistymisen aikoihin kotiseudultaan karkotettujen palestiinalaisperheiden jälkeläisiä.

Jenin lukeutuu siihen pieneen osaan Länsirantaa, joka virallisesti kuuluu palestiinalaishallinnon alaisuuteen. Tästä huolimatta Israelin joukot ovat hyökänneet Jeniniin tänä vuonna useita kertoja lennokeilla, helikoptereilla ja lähettämällä alueelle parhaimmillaan 2 000 sotilasta.

Kymmenet ihmiset ovat saaneet surmansa Israelin hyökkäyksissä Jeninissä, ja tuhannet muut ovat paenneet väkivaltaa palestiinalaisalueen muihin osiin. Muualla miehitetyillä alueilla Israelin iskuissa on kuollut tänä vuonna ainakin 200 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestö B’Tselemin mukaan Israelin sotilaat ovat surmanneet miehitetyillä alueilla yli 10 000 palestiinalaista vuoden 2000 jälkeen.

 

Oslon sopimuksen oli määrä johtaa viidessä vuodessa pysyvään rauhaan Palestiinassa ja Israelissa, mutta ”tuloksena olikin Israelin entistäkin väkivaltaisempi miehitys ja aiempaakin syvemmälle juurrutettu apartheid-järjestelmä”, kuten palestiinalaistutkija Marwin Bishara asian ilmaisee.

Bisharan mielestä neuvotteluprosessi oli hyvin yksipuolinen. Yhdysvaltalaisten ja norjalaisten diplomaattien johdolla käydyissä neuvotteluissa Israel sai pitkälti sanella ehdot. Niinpä Israelin haltuun jäi lähes 80 prosenttia historiallisen Palestiinan alueesta ja palestiinalaisille luvattiin, että he saisivat tulevaisuudessa hallinnoida noin viidesosaa alueesta.

Israelin vaatimuksesta neuvotteluissa ei lainkaan käsitelty monia Palestiinan tulevaisuuden kannalta keskeisiä asioita, kuten miehitetyille alueille rakennettujen laittomien siirtokuntien asemaa, Israelin alueelta pois ajettujen palestiinalaisten pakolaisten tilannetta ja Jerusalemin tulevaisuutta.

 

Tänä päivänä ajatus itsenäisestä Palestiinan valtiosta tuntuu paikan päällä hyvin kaukaiselta. Miehitetylle Länsirannalle on rakennettu yli 200 juutalaista siirtokuntaa, joissa asuu lähes miljoona ihmistä. Siirtokuntiin houkutellaan jatkuvasti lisää asukkaita veronkevennyksillä, työpaikoilla ja tukiaisilla.

Siirtokunnat kattavat 42 prosenttia Länsirannan pinta-alasta. Palestiinalaishallinnon alaisuudessa on vain 18 prosenttia Länsirannan alueesta.

Palestiinalaisten alueelle on myös rakennettu yli 700 kilometriä pitkä suojamuuri. Toisin kuin voisi kuvitella, vain pieni osa muurista kulkee Israelin ja Länsirannan rajaa pitkin. Suurimmaksi osaksi muuri kiemurtelee syvällä miehitetyllä Länsirannalla erottaen juutalaisten siirtokunnat ja pelkästään israelilaisten käytössä olevat valtatiet palestiinalaisväestölle sallituista alueista.

Monin paikoin muuri on pystytetty mielivaltaisesti keskelle palestiinalaisten asuinalueita ja palestiinalaisilta on kielletty pääsy muurin takana sijaitseville viljelymaille. Israelin lain mukaan viljelemättä jätetyt maat voidaan pakkolunastaa.

 

Israelin yhä syventynyt siirtomaavalta pysyy pystyssä palestiinalaisalueiden paikallisen hallinnon ja turvallisuusjoukkojen avulla. Länsirannalla presidentti Mahmud Abbasin hallintoa syytetään autoritaarisuudesta ja Israelin miehityksen käsikassarana toimimisesta.

87-vuotias Abbas on ollut presidenttinä vuodesta 2005 asti ilman vaaleja. Kun toimivaa parlamenttia ei ole, Abbas päättää alueen asioista yksinään laatimillaan asetuksilla. Viime vuonna hän nimitti itsensä vasta perustamansa tuomioistuinten korkeimman neuvoston johtajaksi.

Sortokoneistoa ylläpitävät palestiinalaishallinnon kovaotteiset turvallisuusjoukot, joiden palkkoihin ja toimintakuluihin käytetään enemmän rahaa kuin opetukseen ja terveyspalveluihin yhteensä.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään