Perusopetuksen oppilaat eivät toivo koulupäiviensä pidentämistä, mutta sen sijaan he haluavat lisää valinnaisia aineita sekä taito- ja taideaineita.
Koulutuksen arviointineuvoston nimittämän arviointiryhmän selvityksen mukaan perusopetuksen oppilaat odottavat opetuksen olevan oikeudenmukaista, kannustavaa, työtavoiltaan vaihtelevaa sekä oppilaiden erilaisuus huomioon ottavaa. Oppilaat suosivat ryhmätyötä ja kaipaavat enemmän innostavia, nuoria ja ymmärtäviä opettajia.
Arviointiryhmän mukaan vanhempien tyytyväisyys opetukseen vähenee kouluvuosien myötä. Vanhemmat odottavat koululta enemmän kasvatuskumppanuutta ja oppilaiden hyvinvoinnin vahvistamista. Samoin he haluavat pienentää opetusryhmiä ja lisätä oppilaiden tavoin taito- ja taideaineita. Vanhemmat haluavat myös vähemmän riippuvuutta oppikirjoista ja korostavat opetussuunnitelman noudattamisen merkitystä opetuksessa.
Valtioneuvoston kymmenen vuotta sitten antamaa tuntijakopäätöstä noudatetaan kouluissa hyvin. Tuntijako sallii tasa-arvon toteutumisen kannalta liiankin suuret erot järjestäjien välillä joidenkin oppiaineiden sekä kaikkien aineiden kokonaistuntimäärissä.
Ei koulumaista esiopetusta
Kasvatuksellista ja opetuksellista siirtymää esiopetuksesta perusopetukseen on arviointiryhmän mielestä tarpeen eheyttää. Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien uudistamisen tulisi edetä rinta rinnan. Toimialan ohjaus tulisi olla yhden hallinnonalan käsissä kaikissa kunnissa, mutta esiopetuksessa ei ole tarvetta koulumaiseen työskentelyyn.
Perusopetuksen opetussuunnitelmissa arvioidaan olevan liikaa sisältöjä opetusaikaan nähden. Oppisisällöt eivät aina vastaa oppilaiden ikä- eikä kehitystasoa ja aihekokonaisuudet, esimerkiksi mediataito tai kestävä kehitys, ovat irrallisia. Niille ei ole osoitettu opetusaikaa, eikä niillä ole selkeää asemaa opetuksessa.
Arviointiryhmä painottaa, että perusopetuksen kasvatustehtävän sisältö ja rajat suhteessa kotikasvatukseen on syytä osoittaa.
Jyväskylä säästää myös taideaineista
Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunta hyväksyi tiistaina perusopetuksen tuntijaon muutoksen, joka vähentää ensi syksystä alkaen yhden viikkotunnin 2.-, 4.- ja 6.-luokkalaisille annettavaa opetusta. Muutos nipistää opetusta kuvataiteesta, musiikista sekä historiasta ja yhteiskuntaopista Tuntijaon muutoksilla saavutetaan noin puolet budjettiin kirjatusta 350 viikkotunnin ja 440 000 euron säästötavoitteesta tälle vuodelle.