KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Vallankumouksen hevonen

Pirjo Hämäläinen
3.9.2011 18.31

Monologiteatteria tekevä ystäväni Teuvo Ahokas ei juonissa kursaile. Uusimmassa näytelmässä ruhtinas Pjotr Kropotkin kävelee syksyllä 1871 radanvartta Hämeenlinnasta Helsinkiin ja kohtaa jossakin Jokelan ja Järvenpään välillä vaitonaisen miesjoukon, seitsemän harmaata veljestä.

Aleksis Kivi päättää vuonna 1870 julkaistun romaaninsa kuvaamalla, miten veljesten elämä kulki puolipäivän korkeudelle ylös ja kallistui sieltä rauhaisasti alas. Kuolemasta ei varsinaisesti puhuta, joten vuonna 1871 pojat saattoivat hyvinkin olla hengissä.

Vapauden unelma yhdisti anarkismista kuulua Kropotkinia ja Jukolan veljeksiä. Impivaaran kaskiahoilla veljekset olivat nauttineet huumaavasta vapaudesta ja siitä he nyt Kropotkinille verkkaan kertoivat.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kansallishenkiset piirit halusivat vaihtaa puhuvan Aleksanterin ratsastavaan Mannerheimiin, mutta loppujen lopuksi Gustav Karlovitsh tyrkättiin Postitalon nurkalle.

Kropotkinin osuus on täyttä totta, sillä hän tuli Suomeen geologina jääkauden luonnetta selvittämään. Harjujen rataleikkauksissa ja sorakuopissa sulamisveden jäljet olivat esillä kuin ulkomuseossa konsanaan.

”Suomessa minulla oli aikaa. Kun moukari harteillani vaelsin sorakuopasta toiseen, minulla oli tilaisuus ajatella”, Kropotkin kirjoitti. Ajatuksissa pyöri myös syvä kurjuus, jota hän oli maassa tavannut.

Teuvo Ahokkaan yhden miehen näytelmässä on apuvoimana roteva nukke, joka esittää Barbaaria (s. 1868), terroristihevosta. Venäläiseltä nimeltään Barbaari oli Varvar, kuten Conan barbaari on Konan-varvar ja Barbara Varvara.

Pietarilainen lääkäri Orest Veimar osti vuonna 1876 orlovravuri Barbaarin vallankumouksellisiin tarpeisiin, ja pian uljas musta kiidätti Pjotr Kropotkinin ulos Pietari-Paavalin linnoituksesta.

Kaksi vuotta myöhemmin Sergei Stepnjak survoi Mihailin aukiolla tikarin santarmipäällikkö Nikolai Mezentsovin vatsaan. Hirmutyön tehtyään Stepnjak liukeni paikalta kuomuvaunuilla, joita veti korskuva Barbaari. Hevosen terroristitaipaleella pako oli jo neljäs.

Maaliskuussa 1881 Barbaarin nimi piirtyi lopullisesti aikakirjoihin, sillä se sekaantui Aleksanteri II:n murhaan. Keisari oli tulossa teekutsuilta saattueessa, jonka kärjessä ajoivat hänen omat umpivaununsa ja heti niiden perässä ravasi Barbaari. Vallankumouksen hevonen oli nolosti takavarikoitu ja pistetty kiskomaan santarmieversti Adrian Dvorzhitskin rekeä.

Katariinan kanavalla saattueen kulku katkesi pommi-iskuun, jossa Aleksanteri II haavoittui vaikeasti. Isku tyrmistytti läsnäolijat niin, ettei sairaalaa edes ajateltu, vaan keisari nostettiin Barbaarin rekeen ja matkaa jatkettiin alkuperäiseen osoitteeseen, Talvipalatsiin.

Asteliko Barbaari tahallisen hitaasti? Nykikö se valjaita ja tärisytti rekeä? Joka tapauksessa Aleksanteri II kuoli vasta Talvipalatsissa, missä poika, tuleva Aleksanteri III, ja pojanpoika, tuleva Nikolai II, tahrivat itsensä lattialla lainehtivaan vereen. Hetki oli ennusmerkeistä tiheä ja monessa mielessä käännekohta.

Pietariin pystytettiin ratsastajapatsaat Pietari Suurelle, Nikolai I:lle, Aleksanteri III:lle ja meidän aikanamme Aleksanteri Nevskille, muttei Aleksanteri II:lle, joka vapautti sentään maaorjat. Oliko esteenä Barbaari? Herättikö veristä rekeä vetävä orlovilainen liian synkeitä mielikuvia?

Sofian Radisson-hotellin edessä Aleksanteri II:lla on todella hevonen, mutta Helsingin Senaatintorilla keisari pitää jalustan nokassa valtiopäiväpuhetta. Alapuolella väki tuijottelee eri suuntiin, karhuksi pukeutunut neito ja Aslanilta näyttävä leijona Kauppatorille ja työläispariskunta, sirppiä puristava nainen ja vasaraa tai ehkä kirvestä puristava mies, yliopistolle.

Kansallishenkiset piirit halusivat vaihtaa puhuvan Aleksanterin ratsastavaan Mannerheimiin, mutta loppujen lopuksi Gustav Karlovitsh tyrkättiin Postitalon nurkalle kuin mikäkin postitalonpoika tai posteljooni. Hevosen etujalka on muuten samassa nousevassa asennossa kuin kissallani, joka mielistelee ruokkijaansa tekemällä kömpelön natsitervehdyksen.

Aleksanteri II seisoo topakkana Senaatintorilla Aleksanterinkadun vilinää korkeuksistaan seuraten, joten moni kuvittelee koko empirekeskustaa hänen ansiokseen. Näinhän asia ei ole. Rakentamisesta päätti setä, tuppihousuinen ja punaposkinen Aleksanteri I, jonka mukaan myös katu on nimetty.

Aleksanteri I laittoi Mäntsälän kartanon Ulla Möllersvärdin raskaaksi, mutta lapsi kuoli ja se haudattiin naapurikartanon, Linnaisten puistoon. Huhua, huhua, mutta olen melkein valmis uskomaan, sillä Ulla oli poikkeuksellinen nainen.

Kun Ulla pakotettiin jouluaattona 1813 vihille, hän vastasi papin kysymykseen ”en tahdo”. Hääpidoissa sisään syöksyi domino, naamioasuinen mies, joka ryösti Ullan rekeensä. Mies oli Ullan isoveli Carl Magnus ja väitetään, että sisarukset elivät avioliitonomaisessa suhteessa. Ja mikä oli eläessä, olihan Aleksanteri I lähettänyt häälahjaksi huomattavan summan rahaa.

Aleksanteri II:n vierailut eivät aiheuttaneet Suomessa samanlaista kohinaa eikä hän ketään ainakaan julkisesti vietellyt. Alexandrine Armfeltiä sanotaan kuitenkin keisarin tyttäreksi, vaikka hänen viralliseksi isäkseen on merkitty helsinkiläinen seremoniamestari ja hovitallimestari Mauritz Wilhelm Armfelt.

Kreivitär Alexandrine, joka oli keisarillista sukua tai vähintäänkin Gustaf Mauritz Armfeltin jälkeläinen, asui eronneena naisena Leningradissa aina kuolinvuoteensa 1933 saakka. Söikö hän kommunalkassa kaalisoppaa? Jonottiko hän leipää verkkokassi kädessä?

Keisareilla oli miehisyytensä takeena iso liuta lehtolapsia, mutta hallitsijoista viimeinen, Nikolai II, oli jo niin moderni ja perhekeskeinen, ettei häntä ole epäilty kuin Lev Gumiljovin isäpapaksi. Äiti oli todistetusti runoilija Anna Ahmatova.

Aleksanteri II:n murhan ja muiden terrori-iskujen pääsuunnittelija, Venäjän Osama bin Laden, oli rikostutkijan aatelinen rouva Vera Figner. Keisarin Venäjällä laki oli lempeä, joten Vera kirjoitteli hyvän tovin Pähkinälinnassa ja lähti sitten vuonna 1906 luvallisesti länteen.

Kotimaahan Vera palasi vuonna 1915, mutta tarina ei jatku odotettuun suuntaan. Bolshevikkien raakuudet kauhistuttivat Veraa, minkä hän tyylilleen uskollisena myös lausui ääneen. Ilman terroristin sädekehää ja korkeaa ikää hänelle olisi voinut käydä 1930-luvulla vihdoin kehnosti.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään