Paikallinen sopiminen palkankorotuksista oli asia, joka viime kädessä ajoin Metallityöväenliiton ja toimihenkilöliitto Pron lakkoon. Se alkoi aamulla kello kuusi metallialan 44 suuressa työpaikassa.
– Mahdoton arvioida lakon pituutta, metalliliiton sihteeri Matti Mäkelä (vas.) sanoo. Hän arvelee kuitenkin, että ensi viikolla palataan neuvottelupöytään. Siihen tarvitaan kutsu valtakunnansovittelijalta.
– Ehkä jo alkuviikosta, Mäkelä toteaa.
Lakko laajenee kahden viikon kuluttua
Vielä tänään liitot kertonevat, miten ne jatkavat, jos kahdessa viikossa ei saada neuvottelutulosta työnantajapuolen kanssa.
– Erityisesti paikallisesta sopimisesta on kyse, Mäkelä sanoo.
– Tarjottu palkankorotusmalli ei tyydyttänyt meidän valtuustoa.
Mäkelän mukaan metalliliiton väelle kelpaisi se, että keskusjärjestöjen tekemän raamisopimuksen tarjoamat palkankorotukset toteutettaisiin yleiskorotuksina.
– Sillä lailla pääsisimme tässä kiistassa maaliin, hän arvioi.
Tarjolla olleen mallin mukaan nytkin kaikki saisivat jotain, mutta korotukset jakautuisivat liittojen mielestä turhan epätasaisesti. Korotusten tason ne hyväksyivät viime lauantaina.
Herätys työnantaja! Kustannukset ovat samat
Mäkelä ihmettelee työnantajan tiukkaa linjaa, koska sille sopimuksen kustannukset ovat samat, hoidettiin asia sitten paikallisesti tai liittotasolla.
– Sanoisin, että haloo työnantajat, onko järkevää ajaa väki lakkoon prosentin kymmenysten takia? Eikö siellä olisi aika herätä hoitamaan homma kuntoon. Kovan hinnan on työnantaja valmis maksamaan, kun nyt ajaa työntekijät lakkoon.
Teknologiateollisuus ry:n mukaan lakon vaikutuksesta yritykset menettäisivät kahdessa viikossa noin 1–1,5 miljardin euron liikevaihdon.
Mäkelä muistuttaa työnantajapuolta siitä, että aiemmin vastaavissa tilanteissa yli puolet metallialan työnantajista on päätynyt hoitamaan homman yleiskorotuksena.
Vähintään kunnon perälauta
Mäkelä arvioi, että jos palkankorotusvaraan jää paikallisesti sovittava osa, sille pitää saada pitävä perälauta:
– Jos työpaikalla ei päästä sopimukseen, saisivat kaikki tämän yleiskorotuksen.
Taustalla on työnantaja- ja työntekijäpuolen ideologinen kiista siitä, missä palkankorotuksista. Työnantaja haluaisi sopia kaikki palkankorotukset työpaikoilla. Työntekijäpuoli haluaa pitää sopimisen liittotasolla.
– Nyt meidän jäsenillä tuli mitta täyteen. Meillä tämä on aiemminkin koettu hankalaksi toteuttaa työpaikoilla, Mäkelä sanoo.
Hutaistut raamit
Mäkelä lähettää terveisiä myös keskusjärjestöille, jotka sopivat eri alojen työehtosopimusneuvotteluja ohjaavan raamisopimuksen.
– Esimerkiksi kolmesta koulutuspäivästä sovittiin niin heikosti, että se toi epävarmuutta neuvottelupöytään ja aiheutti epäluuloa sitten muidenkin asioiden kohdalla.
Metallin ja Pron yhteistyötä Mäkelä kiittää.
– Yhteistyö on ollut hieno homma. Etenemme ihan yhtä jalkaa hyvässä yhteisymmärryksessä.