Ville-Veikko Rantamaula ei malta pitää suutaan kiinni
Ville-Veikko Rantamaula ajautui ay-uralle ”vähän vahingossa”. Mies ei malttanut pitää suutaan kiinni opiskeluaikanaan, ja pian hän löysi itsensä akavalaisesta Tradenomiliitosta, opiskelija-asiamiehen paikalta.
Yhdeksän vuotta sitten alkanut ura jatkui työmarkkina-asiamiehenä. Nyt 30-vuotiaana Rantamaula työskentelee toimialapäällikkönä.
– Vastuullani on yksityissektorin edunvalvonta ja järjestötoiminta.
Alkukesästä puhelimet soivat, kun tiedot Nokian irtisanomisista tulivat. Rantamaula kertoo, että jäsenille laitettiin heti sähköpostia, miten toimia tästä eteenpäin.
– Jäsentemme keski-ikä on noin 32 vuotta. He osaavat hakea tietoa Internetistä ja liittoon soitetaan vasta, jos vastausta ei muualta löydy.
Rantamaulan mukaan vuoden 2008 irtisanomiset iskivät tradenomeihin pahemmin.
– Luulimme, että nuoruus suojaa irtisanomisilta. Se ei pitänyt paikkaansa. Jäsenemme työllistyivät kuitenkin muita nopeammin uudelleen.
Työelämä raaistuu
Rantamaula on huolissaan nuorten jaksamisesta. Kahdeksan prosenttia nuorista ei usko pysyvänsä työkykyisenä kahta vuotta kauempaa. Nuoret päätyvät yhä useammin työkyvyttömyyseläkkeelle.
– Työelämä raaistuu koko ajan. Ihmisiä pitäisi rohkaista sanomaan omia mielipiteitään, ottamaan kantaa.
Työnantajat eivät piittaa työaikalaista, vaan teettävät ilmaisia ylitöitä.
– Alle 35-vuotiaat tekevät aivan hirmuisen pitkiä päiviä. Loppuun palamisia on paljon, Rantamaula kertoo.
Työehdot eivät muutoinkaan vastaa nuorten tarpeita. Edunvalvonta tarvitsisi tervettä modernisointia.
– Työehdot eivät ole alle 40-vuotiaiden osalta sillä tasolla, millä niiden pitäisi olla. Nuoret arvostavat vapaa-aikaa eri tavalla kuin 55-vuotiaat, Rantamaula perustelee.
Kotihoito toimii miinan tavoin
– Työuran alkuvaiheessa työehdot pitää laatia niin, että nuori jaksaa työssä pitkään ja että perhevapaalta palaava saa pitää työpaikkansa, Rantamaula esittää.
Nuoret naiset ottavat yhä ison riskin perhettä perustaessaan.
– Lapsen tekeminen on suurin piirtein rikos. Kun perustat perheen, niin työpaikka voi lähteä.
Kolmevuotiaan tytön isänä Rantamaula tietää, että isätkin voivat olla kotona lasta hoitamassa.
– Kotihoidontuen kestoa pitäisi lyhentää, sillä se on miina nuorille naisille. Yli kahden vuoden kotona olo vaikeuttaa paluuta työelämään.
Neuvotteluissa tarvitaan ketteryyttä
Rantamaulan mukaan työmarkkinapolitiikka on pikemminkin voimalaji kuin älypolitiikkaa. Tradenomiliittoon kuuluu 28 000 jäsentä.
– Pienenä liittona saa olla aika ketterä. Erään vakuutusyhtiön kanssa piti laittaa itsensä likoon oikein kunnolla, Rantamaula kertoo.
Hänen mukaansa nuoret luottavat liiaksi työnantajaan.
– Työnantajamyönteisyys on vallinnut monta vuotta. Nuoret ovat lojaaleja työnantajalleen ja uskovat kaiken, mitä tämä sanoo. On tietysti vain hyvä, että ihminen arvostaa työnantajaansa, mutta jonkin ajan kuluttua isku voi tulla aika lujaa vasten kasvoja.
Rantamaulan mukaan ammattiliittojen pitää tehdä muutakin kuin puhua ongelmista. Tradenomiliitto kouluttaa naisia hakemaan parempia työpaikkoja ja pyytämään enemmän palkkaa.
– Yleensä naisen palkkapyyntö on 500 euroa liian pieni.