Kuntavaalien lopullinen tulos oli siitä kummallinen, että kaikki paitsi perussuomalaiset ja RKP menettivät kannatustaan, mutta silti useimmat kokivat voittaneensa vaalit jollakin tavalla. Pettynein oli ainoa voittaja.
Kokoomus säilytti paikkansa maan suurimpana puolueena 21,9 prosentin kannatuksella, mutta sen suosio laski 1,6 prosenttiyksikköä. Suurimman puolueen aseman pitäminen oli voitto kokoomuslaisittain.
SDP sai äänistä 19,6 prosenttia. Menetystä tuli 1,7 prosenttiyksikköä, mikä oli vaalien suurin tappio. Silti kakkospaikka ja kokoomuksen säilyminen hajuetäisyydellä tuntui demareista voitolta.
Sekä kokoomus että SDP menettivät noin 54 000 ääntä edellisistä kuntavaaleista. SDP menetti 337 paikkaa, kokoomus 286. Kunnanvaltuutettujen määrä ei ole suoraan verrannollinen nykyisiin paikkoihin, koska kuntaliitosten takia paikkoja oli vähemmän jaossa.
Keskusta heräsi henkiin
Aidoimmin torjuntavoitosta voi puhua keskusta. Se sai nyt 18,7 prosenttia äänistä. Alamäkeä tuli 1,4 prosenttiyksikköä, mutta viime vuoden eduskuntavaaleihin nähden puolue nousi kanveesista. Niihin verrattuna kannatus nousi 2,9 prosenttiyksikköä ja pahimmaksi kilpailijaksi noussut perussuomalaiset jäi kauas taakse.
Paikkoina mitattuna keskusta oli kuitenkin vaalien suurin häviäjä. Niitä meni 439. Valtuutettujen määrässä keskusta on silti edelleen ylivoimainen 3 078 valtuutetulla, kun kokoomuksella heitä on 1 735 ja SDP:llä 1 729.
Myrtynyt voittaja
Perussuomalaiset sai äänistä 12,3 prosenttia, missä voittoa oli muhkeat 7 prosenttiyksikköä. Silti Timo Soini näytti vaali-illan pettyneimmältä mieheltä. Puolue jäi kauas kolmen perinteisen suuren taakse ja menetti eduskuntavaaleihin verrattuna eniten kannatustaan, 6,7 prosenttiyksikköä. Ääniä perussuomalaiset kadottivat runsaassa vuodessa neljännesmiljoonan.
Soini oli odottanut 15 prosentin tulosta. Kannatuksen yli kaksinkertaistuminen edellisistä kuntavaaleista ei täysin ilahduttanut, kun odotukset olivat katossa. Eurovaaleissa puolue nousee suurimmaksi, Soini hehkutti.
Vasemmistoliitolle taas tappio
Vasemmistoliitto sai tasan 8 prosentin kannatuksen. Puolue jäi jälleen vihreiden taakse, samoin kuin viime kuntavaaleissa. Viime vuoden eduskuntavaaleissa tulos oli päinvastainen.
Vasemmistoliitto menetti neljässä vuodessa kannatuksestaan 0,8 prosenttia, lähes 25 000 ääntä ja 193 valtuustopaikkaa. Valtuutettuja sillä on nyt 640, melkein puolet vähemmän kuin perussuomalaisilla. Ääniä vasemmistoliitto sai 199312.
Vaalivoittoa vasemmistoliitto pääsi kuitenkin juhlimaan muun muassa Helsingissä, missä kannatusosuus kasvoi 1,8 prosenttiyksikköä ja sillä irtosi kaksi lisäpaikkaa uuteen valtuustoon.
Vihreiden kannatus sekä ääni- ja paikkamäärät laskivat, mutta keskustan tapaan viime eduskuntavaalien suurtappio kääntyi nyt nousuksi.
RKP ei voittanut eikä hävinnyt. Se sai saman 4,7 prosentin ääniosuuden kuin viimeksikin. Kristilliset kärsi tappion ja on pienin eduskuntapuolue.
Vasemmalla ei kannatusta
Vasemmistoliiton vasemmalla puolella olevat kolme puoluetta saivat yhteensä 12 410 ääntä. Jokaisen kannatus laski.
Puolueista SKP sai ainoana edustajiaan valtuustoihin, yhteensä yhdeksän kappaletta.