Puheenjohtaja Martti Korhosen mukaan Vasemmistoliiton pääviesti on, että Euroopan unionin parlamenttiin pitää saada vasemmistoenemmistö. Syynä on se, että EU:ta lähdetään muuttamaan.
– Nythän EU:ssa on menty rahan, ahneuden ja markkinoiden ehdoilla. Sille pitää hakea selvä eurooppalainen vaihtoehto. Ja se vaihtoehto on vasemmalla.
Missä asioissa muutos laitetaan eurovasemmiston voimilla liikkeelle?
– Nyt on menty rahan, tavaran ja pääoman liikkumisen ehdoilla. Ei ole haluttukaan tosiasiassa rakentaa sosiaalisesti kestävää Eurooppaa, ympäristöarvojen mukaista Eurooppaa.
– Otetaan nyt esimerkiksi työelämän kysymykset, niin kyllähän ne kovin pienellä ovat olleet ne tosiasialliset muutokset, mitä on tapahtunut. Jos otetaan sosiaalinen hyvinvointi, tuloerot, verotus, niin kyllä niitäkin koskevat kaikki lait ovat lähtöisin arvomaailmasta, joka edustaa enempi oikeistoa, yrityksiä, elinkeinoelämää, rahaa ja ikävä kyllä myös ahneutta. Näissä asioissa pitäisi päästä sosiaalisempaan ihmisten Eurooppaan.
– Tärkeisiin asioihin kuuluu tietysti myös verotus. Verotuksen avulla tuloeroja pystytään kaventamaan ja saamaan oikeudenmukaisempaa rakennetta. Se on se iso juttu. Pitää olla tahtotila, että pannaan pääomille verotusta ja veroparatiisit kielletään. Yhtä iso tai isommankin mittaluokan kysymys on ympäristö.
Kuuluvatko ympäristökysymykset kiinteästi tähän sosiaalisemman Euroopan ohjelmaan?
– Kyllä ne kuuluvat sosiaalisemman ihmisten Euroopan kehittämiseen, koska mitäänhän ei ole ilman ympäristöä. Kaikki muuhan voi pettää, mutta ympäristö ei saa eikä voi pettää, koska sen jälkeen kaikki on tyhjää puhetta tai tyhjää oletusta.
– Ympäristöasioissa on otettava yhteiskunnallinen vastuu. EU:lla on osa maailmanlaajuista vastuuta.
Onko Vasemmistoliiton kanta myönteinen EU:hun niin, että sitä tulee kritiikin kautta kehittää?
– Kyllä. Me olemme EU:ssa ja tulemme olemaan. Tällä hetkellä ei mitään muuta tosiasiallista vaihtoehtoa ole olemassakaan. Silloin kun olemme sisällä jossakin, niin silloin pitää päästä maksimaaliseen vaikuttamiseen päätöksentekoon.
– EU:ta pitää kehittää niin, että kansalaisten ja kansakuntien ääni kuuluu riittävästi. Pitää pystyä esimerkiksi ympäristöasioissa hahmottamaan maapallonlaajuinen vastuu. Se on vastuuta tulevaisuudesta. Se on vastuuta, johon meidän tulee voida luottaa ja rakentaa sen varaan. Nämä ovat isoja asioista. Ne voivat olla vaikeita ja kipeitäkin asioita, mutta jos niihin ei ole rohkeutta mennä, niin vaihtoehdot ovat synkkiä. Kun ne ovat huonoja, ne ovat epätoivottuja kaikkien kannalta.
Miten Vasemmistoliitto suhtautuu suomalaisten etujen ajamiseen?
– EU:ssa pitää pystyä hahmottamaan kokonaisuuksia, mutta on selvästi myös kansallisia asioista. Meillä on erityisolosuhteita täällä, jotka on pystyttävä huomioimaan. Me olemme ensinnäkin mertentakainen alue. Meillä on pitkät välimatkat ja meidän saavutettavuus on huomattavasti heikompi kuin Keski-Euroopassa ja sitten on kaikki nämä ilmasto-olosuhteet.
– Kaikki nämä tuottaa sen, että pitää olla myös omaa kansallista itsekkyyttä, uskoa ja tahtoa ja rohkeuttakin ajaa niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Ja on oltava rohkeutta, ettei järjettömiä mallioppilaspyrkimyksiin pidä ryhtyä. Joissakin asioissa pitää selvästi katsoa, mikä on kansallinen etu.
Mikä on suomalaisten edun kannalta suurin ongelma EU:ssa?
– En tiedä, onko se nyt yhteen asiaan kiteytettävissä. Jos nyt jonkun yhden asian haluaa sanoa, niin se on Suomen pienuus. Siihen liittyy monta asiaa.
Tarkoitatko sitä, ettei Suomen ääni kuulu?
– Ääni ei aina kuulu, Siitä syystä meidän pitäisi kyetä valitsemaan edustajia, jotka osaavat hyödyntää osaamistaan ja uskaltavat tehdä töitä niin, että ovat uskottavia. Jos sinne lähdetään sillä ajatuksella, että siellä päästään vaikuttamaan, niin sitten pitää olla juuri sitä osaamista – niin kuin meidän ehdokkaillamme on.