Tshekin erotettu oikeisto sen keksi:
Kun parlamentin epäluottamuslause erotti oikeistojohtaja Mirek Topolanekin hallituksen, voimasuhteet olivat vuoden 2006 vaalien jäljiltä suhteellisen tasavahvat. Yhtäällä hallitsi Topolanekin ODS-puolue kristillisine ja oikeistovihreine apupuolueineen ja niitä vastaan toimi demarien CSSD:n ja kommunistipuolueen vasemmisto.
Parlamentin äänestyksessä Topolanekin oikeisto jo hajosi. Pirstoutuminen on jatkunut koko toukokuun ajan. Eurovaalien aattona se kokee joutuneensa ahtaalle; oikeiston pikkupuolueita osallistuu vaaliin kolmisenkymmentä. Kahta niistä luonnehditaan ekstremistiseksi tai natsimieliseksi.
Toisaalta Tshekin valtamedia, myös julkisen palvelun välineet tukevat massiivisesti oikeistoa. Myös ex-presidentti Vaclav Havel tuli ulos kaapistaan puolustaakseen Topolanekia ja Yhdysvaltain Tshekin-tukikohtaa kannattavia vihreitä.
Etenkin Prahassa, oikeiston päälinnakkeessa, turhautuneet oikeistonuoret lopulta mobilisoituivat kananmunasotaan vasemmistoa ja ennen kaikkea demarijohtaja Jiri Paroubekia vastaan.
Ensimmäiset munat lensivät demareiden eurovaalitilaisuudessa toukokuun puolivälissä. Facebookiin luotuun ryhmään ”Muna Paroubekia vastaan jokaisessa kaupungissa” oli viime viikon lopulla kirjautunut jo yli 50 000 osallistujaa.
Hurjin munamyrsky suuntautui Paroubekia ja muita demarijohtajia vastaan Prahan Smichovin työläiskaupunginosassa. Puhujalavalle lensi kirjaimellisesti satoja kananmunia. Kymmenet lätsähtivät kohteisiinsa. Paroubek itse sai kasvoihin useamman täysosuman.
Poliisi: Muna
ei ole ase
Oikeiston munahyökkäykset maan eri puolilla on ikuistettu kymmenille videoille ja kuville. CSSD käyttää nyt marttyyrina kuvia hyväkseen: muna ei ole argumentti, puolue opettaa.
Munasotaan puuttui myös presidentti Vaclav Klaus, jonka mielestä on harhaanjohtavaa vähätellä sitä nuorten hupi-irrotteluksi. Klaus piti tapahtunutta välittömänä hyökkäyksenä puolueiden demokraattisen kilpailun perusperiaatteita vastaan.
”Olen tyrmistynyt vaalikamppailussa ilmenneestä väkivallasta, vihasta ja suvaitsemattomuudesta”, sanoi presidentti.
Myös uusi pääministeri Jan Fischer paheksui munasotaa. Sisäministeri rinnasti tapahtumat natsien käyttäytymiseen 1920- ja 1930-luvuilla, kun SA:n poliittiset taisteluryhmät yrittivät estää laillisten demokraattisten voimien toimintaa.
Demarit saivat samalla aiheen ihmetellä, miksi poliisi suojelee kymmenien mellakkapoliisien voimin uusnatsien vaalitilaisuuksia vastamielenilmaisuilta ja pidättää rauhallisia antifasisteja, kun demarikokouksiin ei pyynnöstä huolimatta riitä kuin muutama paikallispoliisi.
Poliisiylijohtaja tosin selitti, että kananmunaa ei voi pitää aseena. Oikeistonuoret kuitenkin rikkoivat perustuslain turvaamaa kokoontumisoikeutta paiskoessaan munia myös kuulijoiden joukkoon.
Munasodan
savuverho
Yhden selityksen mukaan oikeisto tarvitsi munasodan aiheuttamaa kohua, jotta vaalikampanjassa unohdettaisiin asiakysymykset, oikeiston todelliset isot poliittiset munaukset.
Topolanekin kaatuminen maaliskuussa hämmensi pahasti Tshekin oikeistolaisen euromiehistön isännyyshankkeita. Vasta myöhemmin selvinnee, mitä kaikkea oheistoimintaa Ruotsin, Puolan ja Tshekin itäkumppanuus-ohjelmiin ja kaasuputkipaketteihin piti sisältyä.
Oikeiston kannalta iso moka oli tietysti Yhdyvaltain ohjuskilpihankkeen jäädytys. Yhdysvaltain Bush-Cheney-Ricen haukkaparven ja heidän eurooppalaisten yhteistoimintamiestensä tukikohdasta oli määrä tulla lännen voiman symboli. Nyt eurovaaleissa sillä ei voi ylpeillä
Vaalikampanjan osuvimpia mainoksia on demarien levittämä George W.Bushin ja Topolanekin yhteiskuva, jossa velikullat tunnustavat nykyisen talouskriisin omien oppiensa tulokseksi. Topolanek oli EU-isäntänä tosissaan luonnehtiessaan uuden presidentin Barack Obaman elvytystoimet ”tieksi helvettiin”.
Hämmentävä
reaalitodellisuus
Tshekissä kaikki tunnustavat eurovaalit vain lämmittelyeräksi valmistauduttaessa syksyn aikaistettuihin parlamenttivaaleihin.
Kukaan ei osaa arvioida tshekkien äänestysosallistumista. Maan ensimmäisissä eurovaaleissa 2004 vaivautui uurnille 28 prosenttia äänioikeutetuista – tosin selvästi enemmän kuin Slovakiassa (alle 17 prosenttia).
Nyt vaalit ja vaalikamppailut ovat kuitenkin samalla yhteenvetoa historiallisesta 20 vuoden tasajaksosta vuoden 1989 kumouksen jäljiltä.
Tshekin – ja laajemmin koko vanhan sosialistisen yhteisön – sisällä uudelleen aktivoituvan antikommunistisen oikeiston piti samettikumouksen 20-vuotisjuhlissa uudelleen ja ikään kuin lopullisesti haudata ”kommunismi” ja sen ohessa kyseenalaistaa muu vasemmistolaisuus.
Nyt kansainvälinen talouskriisin tilanne ennen kaikkea hämmentää kansalaisia. Älyllisellä tasolla Keski-Euroopankin keskustelut kysyvät, oliko Karl Marx sittenkin oikeassa.
Poliittisesti Tshekissä näyttää mahdolliselta – toistaiseksi vain mahdolliselta – että syksyn vaaleissa samettikumouksen vuosipäivän aattona voittaa vasemmisto: Paroubekin vetämä demaripuolue CSSD ja Vojtech Filipin kommunistipuolue KSCM.
Sunnuntain puoluekokouksessa Tshekin keskustan kristilliset valitsivat uuden johdon: tätäkin valintaa luonnehditaan käänteeksi vasemmalle.