Hoivan ja hoidon osuus häviävän pieni
Kotitalousvähennystä on kokeiluvaihe mukaan lukien käytetty Suomessa vuodesta 1997. Osassa maata sovellettiin aluksi mallia, jossa tuen sai kotitaloustyötä myyvä yritys.
Nykyinen verotuki on ollut käytössä vuodesta 2001. Tänä vuonna kotitalousvähennys on 3 000 euroa henkilöä kohden. Kahden huoltajan perheessä veroetu on siis 6 000 euroa.
Tuorein tilasto kotitalousvähennyksen suosiosta koskee vuotta 2007. Silloin sitä käytti 260 834 henkilöä. Keskimääräinen vähennys veroista oli 697 euroa. Vähennyksen suosio on kasvanut tasaisesti. Ensimmäisenä vuonna 2001 sen saaneita oli 73 000 ja vähennys oli keskimäärin 444 euroa.
Kotitalousvähennystä markkinoidaan lääkkeenä taantumaan, mutta pureeko se, selviää myöhemmin. Tilastot laahaavat pari vuotta jäljessä.
– Kyllä sillä varmasti jonkun verran on vaikutusta, mutta miten paljon? Sitä ei ylitarkastaja Riitta Roos verohallituksessa uskalla edes arvailla.
Remonttiin ja
siivoukseen
Vähennyksen toivotaan elvyttävän erityisesti rakentamista, mutta juuri siihen sitä on pääosin käytetty tähänkin mennessä, Roos muistuttaa.
– Sen sijaan hoiva- ja hoitotyöhön vähennystä käytetään minusta yllättävän vähän, hän ihmettelee.
Kotitalousvähennyksestä 76 prosenttia menee remontteihin, 20 prosenttia siivoukseen ja vain 3 prosenttia hoivaan ja hoitoon.
Kotitalousvähennys on ollut käytössä kohta vuosikymmenen, mutta silti edelleen riittää epäselvyyksiä, mihin sitä voi ja mihin ei voi käyttää.
Riitta Roos kertoo, että kohteita on kolme.
”Tavanomainen kotitaloustyö” pitää sisällään siivouksen, ruoanlaiton ja muut perinteisesti kotona tehtävät työt. Toinen alue on hoiva- ja hoitotyö ja kolmas asuntojen kunnossapito ja perusparannustyö.
Digiboksin asennus
käy, tv-korjaus ei
Tähän asti kaikki on selvää, mutta sitten alkaa rajanveto ja soveltaminen. Roosilla on työn alla uusi ohje, johon sivuja kertyy noin kolmekymmentä.
Tämän vuoden alusta kotitalousvähennyksessä uutta on sen laajentaminen tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus-, kunnossapito- ja opastustyöhön. Vähennykseen oikeuttavaa työtä on esimerkiksi digilaitteen, antennin tai tietokoneen ja sen oheislaitteen asentaminen ja ylläpito. Sen sijaan esimerkiksi pesukoneen tai television korjaus ei oikeuta vähennykseen.
Tavanomaisessa kotitaloustyössä taas sanalla ”tavanomainen” on vissi merkitys:
– Se on sellaista, mitä yleensä kotona tehdään. Me katsomme, että esimerkiksi kodin sisustussuunnittelu ei ole sellaista työtä. Tietynlaista tietämystä ja tutkintoja vaativat työt eivät meidän näkemyksemme mukaan ole tavanomaisia, Roos määrittelee.
Piha on yhtä
kuin tontti
Vähennykseen oikeuttavien töiden ulkopuolella ovat myös esimerkiksi muutot ja jätekuljetus, koska niitäkään ei tehdä kotona.
Tyypillistä hoiva- ja hoitotyötä ovat lasten, sairaiden, vammaisten ja vanhusten hoitaminen hoidettavan kotona. Silloin puhutaan muun muassa syöttämisestä, pukemisesta ja pesemisestä.
Kotitalousvähennykseen eivät puolestaan oikeuta kotonakaan tehtävät kampaajan tai jalkahoitajan palvelut, eivät myöskään terveyden- ja sairaudenhoitopalvelut.
Asuntoremonteissa kotitalousvähennykseen oikeuttava työ on verohallituksen ohjeilla laajennettu koskemaan myös pihatöitä. Tällöin piha tarkoittaa samaa kuin tontti.
– Sen sijaan yksittäiset tarkastuskäynnit – kosteus- ja homemittaukset esimerkiksi – eivät oikeuta vähennykseen.