KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Oppilaitos vai kasvatuslaitos?

Tuula-Liina Varis
22.4.2013 18.31

Alppilan koulukohussa olen ihmetellyt, mikä on siivottomasti käyttäytyneen koulupojan vastuu välikohtauksessa? Siitä ei ole juuri puhuttu, vaikka hän on kahakan alkuunpanija. Onko poika vain syyntakeeton uhri, kyvytön lapsiriepu, jonka kuuluukin juosta äidin syliin vaatimaan kostotoimia opettajahirviötä vastaan?

Jos olisin tuo poika, minua sieppaisi aika lailla moinen aliarvioiminen.

Vanhoina aikoina koulu oli oppilaitos, kasvatuslaitos oli rangaistussiirtola. Nyt koulu on julkipuheessa ennen kaikkea kasvatuslaitos, ja opetustyö tuppaa jäämään häiriöiden hoitamisen jalkoihin. Vanhoina aikoina oppilaalle olisi korostettu hänen vastuutaan. Rehtori olisi puhutellut, rangaistus olisi rapsahtanut, ja pojalla olisi ollut syytä odottaa kuulusteluja myös kotona. Vanhoina aikoina opettajat ja vanhemmat olivat samalla puolella, ainakin periaatteessa. Jälkkärilapusta ei kotona päätä silitetty.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kahakka koulussa on saatava poikki heti, eikä terapiapuhe tavoita raivosta kiehuvaa oppilasta. Tarvitaan muita keinoja.

Vanhat ajat eivät olleet vanhoja hyviä aikoja. Koulu oli kasarmimainen paikka, jossa opettajaa vastaan ei saanut esittää asiallistakaan kritiikkiä. Opettaja kyllä sai sanoa mitä tahansa. Joillekin oppilaan loukkaaminen ja rankaiseminen oli suuri nautinto. Meidän koulussa oli yksi simputtaja, jonka pelkäämiseen ja vihaamiseen ylempiluokkalaiset valmensivat ekaluokkalaisia ensimmäisistä koulupäivistä lähtien. Yleensä vihatut ja pelätyt opettajat olivat huonoja pedagogeja. Tottakai opinhalu on nollassa, jos luokassa vallitsee pelon ilmapiiri. Monien – varsinkin tyttöjen – puolustautumiskeino oli passiivisuus ja mykkä vastahanka, tuhoisin mahdollinen strategia oppimisen kannalta.

Mutta onko parempi nyt? Ennen oppilaat pelkäsivät opettajia, nykyisin toisiaan. Nyt opettajat pelkäävät paitsi oppilaita myös heidän vanhempiaan. Täysin kadoksissa näyttää olevan oppilaan taju siitä, että hän on vastuussa teoistaan. Kun koulu loppuu ja aikuinen elämä alkaa, vastuu omista valinnoista ja niiden seurauksista kaatuu raskaana päälle. Hukka perii, jos ei ole oppinut vastuuta kantamaan.

Kuri on ikävä sana, mutta itsekuri on välttämättömyys elämässä selviämiselle. Voi siitä käyttää kauniimpiakin sanoja: maltti, sietokyky, kärsivällisyys. Eräs kokenut pedagogi sanoi, että tärkeintä elämässä on oppia kärsivällisyyttä. Se on kattavasti sanottu. Mutta joskus on elettävä vanhaksi asti, ennen kuin sen ymmärtää.

Alppilan tapauksen yhteydessä on nostettu esiin kysymys: Miksi Jeppe juo? Eli olisi selvitettävä, mitä on näiden kouluriiviöiden pahan olon taustalla. Ilman muuta sitä olisi tutkittava. Mitä lapsillemme tapahtuu ja tehdään tässä markkinadiktatuurin ajassa, kun heille kaupallisista syistä tarjotaan roolien ja elämisen malleja, joita useimmilla ei ole mitään edellytyksiä saavuttaa? Miten vaikuttaa individualismin ideologia nuoreen ihmiseen, jolle luonnostaan tärkeintä on kuulua joukkoon, kelvata samanlaisena kuin muut. Erilaisuuden sietämis-fraseologia ei ainakaan auta. Olisi korostettava samanlaisuutta, jota meissä on enemmän kuin erilaisuutta, vaikka toinen olisikin lihavampi, ujompi, köyhempi, vähemmän kaunis, erivärinen. Tai opettaja.

Mutta akuutissa tilanteessa taustoihin ja kulttuurin vinoutumiin paneutuminen ei auta. Jeppe pystyy käsittelemään juomisensa syitä vasta, kun on selvä. Kahakka koulussa on saatava poikki heti, eikä terapiapuhe tavoita raivosta kiehuvaa oppilasta. Tarvitaan muita keinoja.

Matti Mäkelä kertoo esikoisteoksessaan Hanhet (Otava 1983) kokemuksestaan tarkkailuluokan opettajana. Hän oli pestin ottaessaan nuori, juuri armeijasta päässyt. Tehtävään valmisteltiin esittelemällä ”edustava valikoima käytettyjä aseita, tuhottuja kohteita ja onnettomia ihmiskohtaloita”. Lähimmäiset ennustivat hänelle varmaa epäonnistumista ”hullujen ja kusipäiden” kanssa.

Mutta Mäkelä onnistui. Hän ei pitänyt poikia hulluina eikä itseään hullujen vartijana. Hän otti pojat tosissaan muistaen A. Kiven seitsemää, oppimisvaikeuksista kärsivää veljestä, jotka myös olivat yksinhuoltajaäidin epäsosiaalisia poikia, taipuvaisia väkivaltaisuuteen, varasteluun ja koulupinnaukseen.

Keinot olivat käytännöllisiä. Selkeitä määräyksiä, joita voi vain joko totella tai olla tottelematta. Valinta oli oma. Jos totteli, palkittiin, jos ei, rangaistiin. Vahtimestaria ja ”paskalakkeja” ei hätiin kutsuttu, pojista vastasi opettaja eikä kukaan muu. Pojilta kiellettiin porno- ja sarjakuvalehtien lukeminen tunneilla, palapelit ja muu ”erityisopetusmateriaali” vaihdettiin kyniin, kumeihin, viivottimiin ja koulukirjoihin. Eikä Mäkelä itsekään lukenut Jerry Cottoneita, joiden parissa edellinen opettaja oli työpäivänsä kuluttanut. Mäkelä sanoi pojille: ”Elämä on raskasta ja ankaraa, täytyy tehdä töitä, että selviäisi.”

Vuoden kuluttua poikien minäkuva oli niin vahvistunut, että he esittivät joulujuhlassa näytelmän Parraton joulutonttu, pääosassa psykiatrin toivottoman levottomaksi leimaama poika. Pupun roolissa oli kaupungin kouluasiain sihteeri. Koulutoimenjohtajaa oli pyydetty, mutta hän jänisti.

Mäkelä sai pojat oivaltamaan, että he itse valinnoillaan ratkaisivat tulevaisuutensa ja mahdollisuutensa. Hän sai heidät ymmärtämään, että kannatti toimia itselleen hyödyksi. Opettaja sai todeta, että onnistumisen ilo, valmiiksi saamisen nautinto, toisen ihmisen arvonanto ja tunnustus ovat vahvoja voimia. ”Niiden kuolettamiseen tarvitaan tosi tökerö pedagogi”, kirjoittaa Mäkelä.

Mäkelä toteaa, että kaikista hänen tapaamistaan ihmisistä tarkkiksen pojilla oli kirkkain ja selväjärkisin näkemys yhteiskunnan perimmäisistä laeista, koska he joutuivat niiden kanssa eniten tekemisiin tapellessaan heille pakotettua häviäjän osaa vastaan asein, nyrkein ja potkuin. Niinpä. Jos syitä lapsen pahoinvoinnille etsitään, on pengottava aikuisten systeemejä ja rakenteita. Syntipukki ei ole opettaja, joka haukutaan paskaksi ja läskiksi koulun ruokalassa.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään