KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Mona Lisa ja käärmeen hymy

Pirjo Hämäläinen
21.6.2013 16.13

Jos koira puree miestä, se ei ole uutinen, mutta jos mies puree koiraa, tapaus on kohta lööpeissä. Jos koira puree häntäänsä, se on päästään sekaisin, mutta jos käärme puree häntäänsä, se on uroboros, ykseyden maaginen ympyrä.

Italialainen henkilöauto Alfa Romeo tunnetaan pyöreästä logosta, jossa on vasemmalla risti ja oikealla miestä nielevä vihreä käärme. Viscontin suvun vaakunasta lähtenyt ihmissyöjäkäärme on levittäytynyt kaikkialle Milanoon ja jalkapalloseura Inter Milaniakin kutsutaan Il Biscioneksi, ruohokäärmeeksi.

Nielemiskohtauksen alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta nähtävästi kyse on Vanhan testamentin Joonasta, joka joutui käärmemäisen merihirviön, kaskelotin tai itsensä Leviatanin vatsaan. Firenzeläinen Carlo Collodi jatkoi teemaa ahtamalla valaan sisäpuolelle Pinocchion, Geppetton, kissa Figaron, vieläpä kultakala Cleon.

Infernossa Dan Brown kulkee Danten jalanjäljissä, murehtii väestönkasvua ja arvostelee Prometheus-henkistä transhumanismia.

Elokuvaohjaaja Luchino Visconti oli paitsi kommunisti myös Modronen herttua. Keskiajalla hänen esi-isänsä hallitsivat Milanoa, mutta vuonna 1450 herttuan valtaistuimen anasti vävy Francesco Sforza ja vanha käärme luikersi Sforzien vaakunaan.

Francescon poika Ludovico Sforza tunnettiin Milanon renessanssikulttuurin mesenaattina ja Leonardo da Vincin Pyhän ehtoollisen tilaajana. Suomalaiset muistavat hänet televisiosarjasta Borgiat, maan ja taivaan valtiaat.

Leonardo maalasi Pyhän ehtoollisen Milanon Santa Maria delle Grazien luostariin, avaraan ruokasaliin, josta oli tarkoitus tehdä Sforzan sukumausoleumin keskus. Onnettomuudekseen hän tuli kuitenkin valinneeksi liian innovatiivisen tekniikan.

Kokeilunhaluiselle Leonardolle kävi samoin kuin Akseli Gallen-Kallelalle Porin Juseliuksen mausoleumissa. Molemmat joutuivat voimattomina katselemaan, kun heidän mestariteoksensa melkein silmissä rapautuivat. Juseliuksen katastrofin viimeisteli vuoden 1931 tulipalo ja Sforzan vuoden 1943 pommitus.

Pyhän ehtoollisen loistosta ei ole paljonkaan jäljellä, mutta romaanitehtailija Dan Brownin ansiosta maalauksesta on tullut harrastajamystikkojen kestosuosikki.

Harrastajien vainuamista salakoodeista vitsikkäimpiä on ääniraita. Jos Pyhässä ehtoollisessa einehtivien opetuslasten päälle asetetaan nuottiviivasto, heidän käsiensä mukaan voidaan soittaa takaperin neljäkymmentä sekuntia kestävä hymni.

Vastikään ilmestyneessä Infernossa Dan Brown kulkee Danten jalanjäljissä, murehtii väestönkasvua ja arvostelee Prometheus-henkistä transhumanismia, mutta Da Vinci -koodin menestystä hänen on vaikea ylittää. Vaikka romaani tursuaa asiavirheitä, sitä on myyty käsittämättömät sata miljoonaa kappaletta.

Taidehistorian Brown hallitsee huonosti ja erehtyy puhumaan Leonardon sijaan Da Vincistä. Jos tämä tuntuu korrektilta, olkoon Michelangelo sitten Buonnaroti, Rafael Sanzio, Tizian Vecellio ja Rembrandt Van Rijn, reiniläinen. Kuka kirjoitti Jumalaisen näytelmän? Alighieri.

Leonardolla ei tavanomaisessa mielessä edes ollut sukunimeä, sillä hän oli ”Leonardo, vinciläisen herra Pieron poika”. Vincin kylän samettisessa yössä nuori maalaistyttö kohtasi hienon notaarin ja seurauksena oli avioton, joskin isänsä tunnustama Leonardo.

Kahdeksantoista vuotta Leonardo palveli Milanossa Sforzia ja käytti heidän palatsinsa koristelussa suvun heraldista eläintä, miestä nielevää käärmettä.

Saksalainen kulttuurihistorioitsija Maike Vogt-Lüerssen on löytänyt saman käärmeen Mona Lisan kaula-aukon päärmeestä ja päätellyt, että mallin on täytynyt kuulua Sforzan sukuun. Varteenotettavin ehdokas on miniä Isabella d’Aragona.

Isabella oli naimisissa Gian Galeazzo Sforzan kanssa, mutta Vogt-Lüerssenin mukaan mies oli alavireinen alkoholisti. Kun lihallista rakkautta ei ilmennyt, Leonardo järjesti pariskunnalle pojan ja nai Gian Galeazzon kuoltua Isabellan.

Eikä tässä kyllin: Pyhässä ehtoollisessa Isabella on Johannes, joka nojautuu vasten Pietaria eli Leonardoa. Myös Dan Brown näkee enkelinkasvoisen Johanneksen naisena, mutta hänen mielestään kyseessä on Maria Magdalena, Jeesuksen vaimo.

Jotkut tutkijat ovat aavistelleet, että Leonardon henkilöistä Mona Lisalla, opetuslapsi Johanneksella, Johannes Kastajalla ja Bacchuksella olisi ollut sama malli, taiteilijan oppipoika, sydänkäpy ja asuinkumppani Gian Giacomo Caprotti, joka tunnettiin paremmin nimellä Salai, ”Pikku paholainen”.

Mona Lisaa väitetään silkkikauppias Francesco del Giocondon vaimoksi, mutta silkkikauppiaan seinälle muotokuva ei koskaan päätynyt. Leonardo piti maalauksen itsellään ja myöhemmin se siirtyi Salaille.

Ehkä Mona Lisa on vain nokkela anagrammi: Mona Lisa – Mon Salai, minun Salaini. Hannele Pokan anagrammi on muuten Pekka Halonen.

Leonardo tavoitteli maksimaalista kauneutta valamalla maalauksiinsa paratiisin mystistä lumoa. Täydellisimmillään ihminen oli ennen Eevan luomista, sillä Aadamissa yhdistyivät molemmat sukupuolet.

Androgyyni oli Saatanakin, joten paratiisissa se naamioitui käärmeeksi, ”kaksineuvoiseksi” eläimeksi, jonka ruumis on kuin penis ja pää kuin häpykolmio. Mel Gibsonin kauheassa passiossa vanhaa vihtahousua näytteli sänkitukkainen roomatar Rosalinda Celentano.

Käärme oli Leonardolle paratiisin näkymätön valtias. Kadonneessa Ledassa ja joutsenessa linnun kaula muistutti niin paljon hyökkäävää mambaa, että Leonardon tyyliä ja teoksia kopioinut Giampietrino vaihtoi Ledan Kleopatraksi ja joutsenen häntä rintaan purevaksi käärmeeksi.

Entä Mona Lisa? Maalauksen rouvashenkilö on olemukseltaan musta ja sileä ja häneltä puuttuvat kokonaan kulmakarvat, silmäripset ja ulkokorvat. Jos käärme hymyilisi, se hymyilisi kuin Mona Lisa.

Leonardon käärmeaiheista mutkikkain on Nainen ja kärppä, jossa Ludovico Sforzan rakastajatar Cecilia Gallerani silittää vihaista lemmikkiään. Kuten Hannele Klemettilä eläinkirjassa Federigon haukka (Atena 2013) toteaa, maalaus voidaan ymmärtää Cecilian ja Ludovicon kaksoismuotokuvaksi.

Kun Ludovico kuului Kärpän ritarikuntaan, Leonardo esitti hänet taistelunhaluisena, kollikissaa suurempana kärppänä. Aidolla kärpällä on soma pyöreä naama, mutta Ludovico-kärppä on suipon kuononsa ja typistettyjen korviensa takia kuin Sforzan sukukäärme.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään