Lainsäädännön muutoksesta johtuva suuri kuntien liikelaitosten yhtiöittämisaalto on edessä vuoden 2015 alussa, sanoo JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Päätöksenteon valmistelu on käynnissä muun muassa Helsingin kaupungin toimitila- ja hyvinvointipalveluja tuottavan liikelaitos Palmian osalta.
Eloranta varoittaa kuntapäättäjiä vauhtisokeudesta yhtiöittämistilanteissa. Ne johtavat helposti työehtojen polkemiseen ja verokikkailuun.
– Ennen päätöksentekoa jokaisen kuntapäättäjän tulee kysyä itseltään haluanko olla mukana huonontamassa suomalaista työelämää. Työehtoshoppailu hiipii myös kuntapalveluihin ja usein kauniin yhtiöittämispuheen takana oleva todellisuus tarkoittaa työehtojen heikentämistä, kuvaa Eloranta.
Hän sanoo, ettei työehtosopimuksen vaihtaminen halvempaan yhtiöittämisen yhteydessä ole asioiden tekemistä paremmin tai fiksummin, vaan tuloksen repimistä työntekijöiden toimeentulosta.
Tuloksena voi olla verokikkailu
Ulkoistaminen ja yhtiöittäminen luovat Elorannan mielestä mahdollisuuden aggressiiviseen verosuunnitteluun ja jopa verojen välttelyyn.
– Kuntapalveluiden järjestämistavasta päätettäessä pitää pohtia menojen lisäksi myös kuntien tuloja. Pahimmillaan yhtiöittäminen johdattaa kunnat verokikkailuun. Kuntapäättäjän tulee kysyä itseltään haluanko tukea veronkiertoa ja murentaa suomalaista veropohjaa.
Eloranta muistuttaa, että yli sata kuntaa on palauttanut ulkoistettuja palveluita takaisin omaksi työksi. Takaisinottojen taustalla on tyytymättömyys ulkopuolisen tuottaman palvelun laatuun ja hintaan. Usein myös yhtiöitetyn palvelun omistajaohjauksen vaikeus yllättää kuntapäättäjät.
– Takaisinotot todistavat että oman palvelutuotannon kehittäminen on usein paras laadun tae. Itse tuotetut kuntapalvelut takaavat parhaiten myös oikeudenmukaiset työehdot ja sen että verot maksetaan yhteisten pelisääntöjen mukaan.