KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Punajuurikoista henttuja lohkoja

Pirjo Hämäläinen
27.9.2014 16.00

Vieraisiin tehtiin takavuosina vaikutus taidekirjoilla ja taidelehdillä, jotka aseteltiin sievästi näkösälle. Tarkoitukseen sopi parhaiten matala sohvapöytä, englanniksi ”coffee table”, joten myös Suomessa tunnettiin kirjallisuuden alalaji ”coffee table books”.

Britanniassa viktoriaanisena aikana yleistynyt kahvipöytä parkkeerattiin meillä sohvan eteen, sohvan pakolliseksi pariksi, mutta kahvia senkin ääressä juotiin ja hienoimmissa talouksissa drinkkejä.

Sohvapöytä on kuitenkin arkistunut ja menettänyt taidealttarin aseman, sillä sosiaalista pääomaa kartutetaan nyt ruoalla, joka on syrjäyttänyt monessa mielessä kulttuurin.

Lähiruoan paluu on nostanut perinneruoat unohduksen alhosta.

Kehityksen syyksi on epäilty nettiä. Netti tulvii musiikkia, filmejä, kirjallisuutta ja korkealaatuisia taidekuvia. Pariisin, Pietarin, Firenzen ja koko maailman huippumuseot ovat vain parin klikkauksen päässä, mutta 3D-tulostimetkaan eivät pysty liekitettyjä kampasimpukoita sylkemään.

Siinä missä netin tarjonta on ilmaista ja kaikille kansankerroksille yhteistä, kotona kokatussa pöperössä kohtaavat varakkuus, sivistys, kaukomatkailu ja trenditietoisuus. Master chef erottuu helmikanahyytelöllä välittömästi massasta.

Ruoanlaitto vaatii aina kätevyyttä ja herkkää makuaistia. Uusavuttomat eivät näissä kykykisoissa pärjää, vaan heille käy kuin entiselle tytölle kylän leikkuutalkoissa. Vanhassa maalaisyhteisössä nätti, mutta toistaitoinen tyttö jäi naimattomaksi tai sitten hänet sysättiin törkyiselle leskimiehelle talentin puutettaan iät kaiket häpeämään.

Lähiruoan paluu on nostanut perinneruoat unohduksen alhosta. Nykyisin rössypottuja ja rönttösiä ei pelkästään pilkata, vaan niihin suhtaudutaan myös nostalgian tippa silmäkulmassa tai leikkisästi, toisella suupielellä lempeästi hymyillen.

Kullekin maakunnalle on osoitettu jossakin komiteassa omat perinneruokansa. Uudellemaalle on tyypillistä Inkoon perunapuuro, Päijät-Hämeelle marjaroppana, Satakunnalle merimiesten sekamössö eli lapskoussi ja Keski-Suomelle jämsäläinen liponen, jota Jämsän martat eivät tosin ennestään tunteneet.

Luovutetun Karjalan perinneruoaksi on valittu – post mortem – perunalla ja läskillä täytetty rusu- eli hakkoopiirakka, kun taas Etelä-Karjalan ominaisherkkuna maistuu uuspotti.

Mikä ihme on uuspotti? Erikoinen sana esiintyy monissa nettilähteissä, mutta väärin se on silti. Kyseessä on karjalanpaisti, rasvaa kaihtamaton pataruoka, jota karjalaiset itse kutsuivat uunipaistiksi, uunilihaksi, uunipotiksi ja murretta vääntäen uunpotiksi.

Uuspotista tulee väistämättä mieleen Seitsemässä veljeksessä ja Nummisuutareissa mainittu uuspeili. Sanan taustalla häämöttää saksalaisen Möllnin seudulla keskiajalta lähtien ilvehtinyt Till Eulenspiegel, suomeksi Uuspeili, Till Pöllöpeili tai Tahvo Pöllöpeili.

”Suuri lurjus ja hunsvotti hän on; kävelee pitkin kyliä klaneetti kädessä, tekee piioille lapsia ja elää vanhan äitinsä niskoilla. Uuspeili koko mies”, Jukolan Timo arvioi Kissalan Aapelia.

Yhteinen rahvas piti kiinni ruoka-aineista, jotka tunnettiin jo kaukaisina suomalais-ugrilaisina aikoina. Jauhoa tai puuroa alkuaan tarkoittanut rokka, suurimo, liemi, silava, kala, sieni, mansikka, muurain ja puolukka ovat sanoina ikivanhoja.

Hallaisen maamme ensimmäinen suomenkielinen keittokirja oli Elias Lönnrotin ruotsista vuonna 1834 kääntämä Hywäntahtoisia Neuwoja Katowuosina. Kirja sisälsi opetuksia viljelemättä kasvavien ainesten valmistamisesta sekä ohjeita pakkasen paneman viljan parantamisesta, terveellisten rokkain laittamisesta ja aivan erityisesti potakkakryyneistä, joiden tärkkelys puristettiin potaatista eli maaomenasta eli maapäärynästä.

Keittokirjoja tutkineen Maarit Knuuttilan mukaan seuraava yritys oli vuonna 1849 ilmestynyt Kokki-Kirja. Opuksen suomensi tuntemattomasta lähteestä Johan Fredrik Granlund, Pitkäksi Maija-Stiinaksi kutsutun pitokokin avioton poika ja Täällä pohjantähden alla -runon sepittäjä.

”Nyt leikataan elikä wiilletään keitetyistä ja kuorituista perunoista ja puna=juurikoista henttuja lohkoja, joista painellaan sarwella ymmyriäisiä kynnen kokoisia palasia. Näitä ymmyrkeitä, elikkä palasia ladotaan ruoka öljyllä woideltun kaawan elikkä wormun pohjalle ja laidoille kauniiksi ruutuiksi elikkä neliskulmikkeiksi”, Kokki-Kirjassa selitetään sillisalaatin tekoa.

Moiseen esteettiseen näperrykseen ei maalaisnaisilla ollut taatusti aikaa. Sitä paitsi ”sallatit” olivat 1800-luvulla erikoisherkkuja ja ”punajuurikot” kartanoiden uutuuskasveja. Talonpoikainen kansa söi enimmäkseen puuroa, jota keitettiin tulisijan päällä riippuvassa padassa, ja työläisten muonana oli hellakakluunin vallankumoukseen saakka koruttomasti leipä.

Herrasväen kyökeissä oltiin kuitenkin valmiita kuin Melperi sotaan, kun Granlundin hienosteleva Kokki-Kirja käski tahria nisu-leiwän pytkyjä munaan, taaleeseen ja sokeriin, leikata sipuli tai kala haawoille, pakottaa papumäihä tihuan ruoka=siiwilän läpitse, tuiskutella jauhoja tai mäntätä kalamassa sitkeäksi taikinaksi.

Uuden vuosisadan alussa myös Kuopiossa, kaukana vallan keskuksista, hallittiin sosieteetin metkut. Maailman suurimman lankarullatehtaan omistaja ja taidekokoelman pesämunan kerääjä Herman Saastamoinen oli savolaiseksi vähäpuheinen mies, mutta elokuussa 1901 hän päätti juhlia liiketoimintansa merkkipäivää.

Sinebrychoffilta tilattiin 150 litraa parasta olutta, Jäähdytyslaitos Primukselta 60 kiloa lohta ja Pietarista 12 kalkkunaa, 35 kukkakaalia, viisi kiloa pieniä pyöniä, yksi puuta (=16 kg) viinirypäleitä, yksi laatikko omenia, yksi laatikko päärynöitä, yksi laatikko suolaisia cheksejä, tuoreita kurkkuja, joku määrä sitrooneja, 10 savustettua siikaa, viisi kiloa savustettua lohta, kuusi naulaa (=2,5 kg) tuoretta kaviaaria ynnä muuta hyvää kalaa ja lihaa, jotta päivällisvieraat saisivat massunsa täyteen.

Luettelon ”pienet pyönät” vaativat selitystä. ”Pyönällä” tai ”pöönällä” tarkoitettiin itäisessä Suomessa papua ja aivan erityisesti kahvinpapua, joten savolaisten verkkaisista kahvikutsuista oli tapana sanoa: ”Siinä hupenoo pyönä jos toenennii, ja sokertopasta imelöö riittää.”

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään