KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Seitsemän veljeksen venytetty nuoruus

– Tunnen sen maailman, jossa pidetään huolta koko kylästä, harrastetaan ja ollaan aktiivisia, Riina Katajavuori sanoo.

– Tunnen sen maailman, jossa pidetään huolta koko kylästä, harrastetaan ja ollaan aktiivisia, Riina Katajavuori sanoo. Kuva: Jarno Mela

Aleksis Kiven klassikosta muovautui Riina Katajavuoren käsissä kirja mokailevista naisista, jotka osaavat antaa anteeksi itselleen ja muille.

Jani Saxell
5.4.2015 14.09

Runoilijana aloittaneen Riina Katajavuoren kolmas romaani Wenla Männistö (Tammi 2014) päivittää Seitsemän veljestä 2010-luvun Helsinkiin, pätkätyösukupolven illuusiottomiin elämäntuntoihin.

”Juko Bros” tai ”Seiskat”, kumpulalaisveljekset ja krooniset työnvieroksujat ovat sosiaalitoimen silmätikkuina. Nurmijärvi on vaihtunut Helsinkiin. Valko-ratsun tilalla on valkoinen Chevroletin-romu, joka ei mene läpi katsastuksesta. Sillä ajetaan kännissä ja varastetaan bensa-asemalta mäyräkoira matkajuomaksi. Koirien nimet Kiss ja Kill kielivät poikien musiikkimausta.

– Yksi tämän kirjan teemoista on nykyään niin yleinen venytetty nuoruus. Se nuoruus jatkuu loputtomiin, samoin keski-ikä. Vanhuutta ei tunnu olevan enää olemassakaan, ainakaan sitä sanaa ei käytetä, 46-vuotias kirjailija pohtii.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vanhuutta ei tunnu olevan enää olemassakaan, ainakaan sitä sanaa ei käytetä.

Juko Brossit potevat pitkitettyä nuoruuttaan pizzan ääressä ja pilvijointit kädessä. Kuvaan kuuluvat intohimoinen PC-pelaaminen ja The Pacificin ja Taistelutoverien kaltaisten HBO-sotasarjojen katsominen.

Veljesten saunan jälkeinen alastonjuoksu Intiankadulla päätyy oitis nettiin. Toukolalaiset tyttöjengiläiset ja koulukiusaajat pistetään YouTuben häpeäpaaluun.

– Kumpulan ja Toukolan, kahden vihollisleirin eripura on fiktiivistä. Sain jonain aamuyön tuntina idean sijoittaa uudelleenkirjoitukseni juuri Kumpulaan. Siellä on kylä kaupungissa -henkeä, puutaloja, kylätilaa ja kaupungin vuokra-asuntoa. En osaisi kirjoittaa nyky-Nurmijärvestä tai maaseudusta, Katajavuori tunnustaa.

Röyhkeys ja viattomuus

Katajavuori jättää veljekset kuitenkin sivurooliin. Wenla Männistön päähenkilöitä ovat kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven (1834–72) varsin ohuesti kuvaamat naiset.

Aloitetaan nuoremmasta polvesta. Wenla Männistö on itsestään ja tekemästään vaikutuksesta harvinaisen tietoinen seitsentoistakesäinen. Hän painelee eteenpäin nahka-Converseissa, mustissa trikoissa, farkkushortseissa, korsettimaisessa yläosassa ja iPod korvissaan.

Wenlan paras ystävä, pahasuinen runotyttö Ansku Seunala uskoo enkeleihin, auroihin, chakroihin ja reikihoitoihin ja kirjoittaa kellaribändille biisejä.

Kansalliskirjailijamme haikaili eteeristen neitojen ja heidän lumivalkeiden liinojensa perään. Katajavuoren nuoret naiset ovat tässä ja nyt kaikkine ruumiillisine haluineen. Krapulassa panettaa. Hymyillään festarihymyä, podetaan ”himokojoottihimoa”.

– Se, että Wenla ja Ansku ovat juuri 17-vuotiaita, ei välttämättä ole realistista nuorisokuvausta, vaan enemmän myyttistä seitsentoistavuotisuutta. Kaikkivoipuus, röyhkeys ja viattomuus voivat asua samassa henkilössä.

Jos Wenla Männistöä lukee klassikon feministisenä uudelleenkirjoituksena, niin ainakin uhriutuminen on teoksesta kaukana. Wenla ja Ansku käyvät bänditreeneissä ja Laten kanssa pariutuva Maija Kuokkala on pätevä judoka. Tyttöenergiaan kuuluvat ”mahastakouraisevan maailmanlopulliset” tunteet.

Intohimojen Intiankatu

Wenla ei ole niin rypenyt ja kokenut kuin kenties antaa ymmärtää. Hän ja veljekset kiertävät toisiaan kuin kissa kuumaa puuroa. Mukana on teerenpeliä, kohtaamattomuutta ja nuorten ihmisten itse-epäilyjä.

Samaan aikaan romaanin keski-ikäiset naiset kertovat elämistään ja erehtymisistään avomielisesti. Heitä ovat veljesten syöpään kuollut äiti, ”ihmismuurahaisia maailmansa melskeessä” pilven reunalta seuraava Alli Jukola, Kätilöopiston kätilö Marja Männistö ja Harjun saunan pesijä, itseään Remu Aaltoseen ja Lapin seitoihin vertaava puoliromani Kajsa Rajamäki.

Koska itsekin on nähty elämää ja vastatuulta, he eivät heristä moralistin sormea nykynuorison lorvailulle ja sekoilulle.

– Niin se varmaan menee, että nuorena on paljon puhetta ja kokemuksia vähemmän. Tosin Alli tarkkailee hieman huolestuneena Intiankadun molemmin puolin vellovaa steariinimaista eroottista mössöä, joka saa niin tyttöjen kuin poikien päät pyörälle, Katajavuori naurahtaa.

Hän kertoo vierailleensa kumpulalaisessa lukupiirissä, jonka osallistujat pitivät Wenla Männistöä ”mokailevien naisten kirjana”. Mutta henkilöt oppivat hyväksymään omat mokansa, hulluuden hetkensä ja yhden illan juttunsa.

– Oli lähtökohtaisesti tosi vapauttavaa ja hauskaa, että henkilöt olivat ikään kuin valmiina. Sain antaumuksella mellastaa Kiven kehittämässä maailmassa, nakata pois asioita, jotka eivät niinkään kiinnostaneet, ja nostaa esiin teemoja, jotka eivät olleet Kiven agendalla. Kuten naisten kehollisuuden ja ruumiillisuuden, bändikuviot ja isättömyydet.

Sinun, minun ja meidän lapset

Katajavuoren veljeksillä on kolme isää ja kaksi äitiä. On edesmennyt äänisuunnittelija ja keikkamuusikko Juho Jukola, brittiläinen didgeridoon soittaja Ben, joka nykyisin haahuilee kalastajakylässä Pohjanmeren rannalla ja afrikkalainen Tumelo, Simppa Jukolan isä. Alli Jukola ehti eläessään ottaa myös Benin aiemmasta suhteesta olevat lapset Laten ja Timpan eli Lowrin ja Timin hoteisiinsa.

Oman sivujuonensa romaaniin tuo Wenla Männistön isän etsintä. Kun nettihakujen ja äidin kuulustelun yhdistelmä tuottaa lopulta tulosta, totuus ei ole mairitteleva.

– Halusin tuoda mukaan uusperheen, niin että seitsemän poikaa koostuvat ”sinun, minun ja meidän” lapsista. Yritin pohtia, millaista on vanhemman näkökulmasta, kun ei näe omia lapsiaan. Haluaako mieluummin olla pitämättä yhteyttä, onko silloin helpompi? Ja miten isättä tai äidittä kasvanut lapsi kokemustaan psyykkisesti prosessoi, Katajavuori kuvaa.

Kipeistä salaisuuksista ja sukupolvien yhteentörmäyksistä huolimatta päällimmäiseksi nousee suvaitseva nauru.

Kaikkien julistuksellisten totuuksien ja Facebook-propagandamittelöiden maailmanaikana Wenla Männistö on harvinaisen suhteellisuudentajuinen kirja. Jos joku henkilöistä on kauhean vahvasti tietävinään, miten maailman asiat ovat, seuraava puhuja ampuu nämä totuudet alas.

Leo Tolstoin Anna Karenina onkin inhimillisen häilyvyyden kuvauksena yksi Katajavuoren lempikirjoista.

– Jossain luvussa yksi henkilö päättää, että nytpä teen näin ja seuraavassa luvussa toimii juuri päinvastoin. Se tekee kirjasta inhimillisen ja hauskan. On lohdullista ja riemastuttavaa, että tehdään valtavia periaatepäätöksiä ja seuraavassa hetkessä ne jo unohtuvat.

Aamuyön oivalluksia

Alli on Lauri Viidan Alfhildin, tuon toivossa väkevän, sisarhahmo.

– Tärkeä aamuyön oivallus oli antaa Allin puhua kumajavalla kuolleen äänellään, siihen tuli oma viisas sävynsä mukaan. Alli on tavallaan sekoslaavilainen, kaikkia rakastava ja omistaan huolehtiva tyyppi.

Kirjallisista sukulaisista Katajavuori nostaa esiin myös William Faulknerin näkökulmaromaanin Kun tein kuolemaa (suom. Alex Matson, Tammi 1952). Siinä pienviljelijäperheen äidin Addie Bundrenin hautajaisia selostetaan kyläläisten, vainajan miesten ja lasten toimesta. Kesken kaiken Addie alkaa itse puhua. Muutaman sivun monologissa hän katsoo armottoman tarkkanäköisesti kaikkia tekojaan, synnytyksiä, rakkauksia ja pettämisiä.

Wenla Männistön hahmot ovat ”päätoimisia pölöttäjiä”. Kännyköitä räplätään, energiajuomia kiskotaan. Kumpulan nuoret ovat ilman piristeitäkin varsinaisia adhd-tapauksia.

– Salakuuntelin toki nykynuoriakin, mutta enemmän muistelin omasta elämästäni, miten nuoret jätkät puhuivat. Millaista se läpänheitto oli erilaisissa poika- ja tyttöporukoissa. Näin ne tyypit karrikoivina, liioittelevina näyttelijöinä, jotka kovaan ääneen lausuvat niitä repliikkejään. Jossain vaiheessa tunsin pojat niin hyvin, että tiesin millä tavalla Jusa raivoaa, Eppu nälvii ja Aapo yrittää rauhoittaa tilannetta, Katajavuori innostuu.

Wenla Männistöstä tulikin paitsi näytelmällinen, musikaalimainen romaani, myös Eppu Jukolan sanoin ”spykedeelinen”, ei-realistinen teos. Marilyn Monroe, Sofia Coppola ja Chisu käväisevät vetämässä cameoroolit. Yksikätinen Ben, Epun, Timpan ja Laten isä, käy pilvihuuruissaan eksistentiaalisen keskustelun merilinnun kanssa.

Metsästä rämellyksestä sotasarjoihin

Katajavuoren esikoiskokoelmassa Varkaan kirja (Otava 1992) on seuraava runo: ”Kun Smirnoff on loppu / mennään veljen kanssa vessaan itkemään / hänelläkin on venäläinen muisti.” Slaavilainen kulttuuripiiri tulee vastaan myös Kirjeitä Jekaterinburgiin -kokoelman (Tammi 2006) novelleissa.

Ilmeisesti Katajavuorella on myös anglosaksinen, läpeensä populaarikulttuurilla kyllästetty muistinsa. Klassisten Kivi-tutkimusten sijasta kirjan ”lähdeluettelossa” vilisee viime vuosikymmenten Hollywood-elokuvia ja suomalaista iskelmää, popmusiikkia ja rockia Juice Leskisestä Dave ”Isokynä” Lindholmiin, Anna Puusta Jenni Vartiaiseen.

– Sillä tavallahan me kommunikoidaan, että joku sana tuo mieleen iskelmän, sketsin tai tv:n viihdehahmot. Angloamerikkalainen kulttuuri läpäisee nyky-yhteiskunnan, ei siitä mihinkään pääse. Sotasarjat, joita tässä kirjassa esiintyy, tavallaan korvaavat sitä metsässä rämellystä, jonka kautta miehet pystyivät Kiven aikaan toteuttamaan maskuliinisuuttaan. Luonnossa liikkumisen ja metsästämisen tilalla on sohvalla lojumista ja leuanvetoa.

Juko Bros, Wenla ja Ansku heittäytyvät täysillä mukaan brändivetoiseen kulutuskulttuuriin ja sosiaaliseen mediaan. Suurten unelmien ja tylsän pätkätyöläisarjen ristipaineissa Duudson-huumori ja gangstarap uppoavat.

Wenla Männistön kirjoittaminen merkitsi siis tekijälleen melkoista tutkimusmatkaa nykykulttuuriin ja nettimaailmaan.

Kyläaktiivit ja köyhyyden maantiede

Räyhähenkisessä ja terveen epäkorrektissa kirjassa irvaillaan kyläaktiivi Martti ”Marbello” Nurmiseen henkilöityvälle punavihreälle maailmanparantamiselle: Kumpulan kyläjuhlille, Kumpuodin luomutarjonnalle, aikapankeille, katukirpputoreille, äijäjoogalle ja vauvamuskareille. Tekeekö Katajavuori siis pilaa oman ikäluokkansa boheemin porvarillisesta elämäntapavaihtoehtoisuudesta?

– Lyhyt vastaus: kyllä. Samastun keski-ikäisiin energisiin tyyppeihin, jotka uuvuttavat Wenlan ja Anskun kaikilla hyväntekeväisyyskeikoillaan ja capoeira-tunneillaan. En ole ikinä asunut Kumpulassa, mutta tunnen sen maailman, jossa pidetään huolta koko kylästä, harrastetaan ja ollaan aktiivisia. Murrosikäisistä se ei välttämättä olekaan niin ihanaa, koska nuorten asiat tiedetään liiankin hyvin kaikissa taloissa.

Talkoohengen vastapainoksi täysi-ikäisyyden molemmin puolin tarpovat veljekset sujauttavat tavaraa omiin taskuihinsa. Eppu Jukola neuvoo, miten Viikin Prismassa ja Arabian ostarin K-marketissa selviää mahdollisimman vähällä rahalla, miten huijataan pullonpalautuslaitetta ja junaseisakkeen patukka-automaattia.

Katajavuorella ei ole mitään sitä vastaan, että Wenla Männistöä luetaan yhteiskuntakriittisenä teoksena. Nuoret valmistuvat korkeintaan ikuisiksi pätkätyöläisiksi, hakukaavakkeet ovat tuulessa koko maiseman leveydeltä. Maailman tila, sulava ikijää ja talven muuttuminen ”leudoksi aavevuodenajaksi” ahdistaa.

Kivellä oli lukutaito- ja sivistysprojektinsa. Seitsemän veljeksen opettavainen loppunousu johdattaa Eero Jukolan arvostetuksi lehtimieheksi ja kunnallispoliitikoksi. Katajavuorelle riittää, että ”nämä mun pojat” saavat jotenkin elämän syrjästä kiinni.

– Päätyivät he sitten vaikka Jusan tavoin Valittujen palojen puhelinmyyjäksi, sivariin, inttiin tai maailmalle reppuselkäreissaamaan.

Kaupunginosia ja kymmenlukuja

Wenla Männistössä kartoitetaan Kumpulan, Viikin, Arabian ja Herttoniemenrannan maisemia. Konkreettinen ajan ja paikan tuntu ja massiivinen populaarikulttuuritietoisuus tekevät romaanista Katajavuoren proosaesikoisen Hevikimmat (Tammi 1999) sisarteoksen.

Hevikimmoissa mennään kotibileiden, rakkauden ja tyttöjen välisen ystävyyden pyörteissä ”hevihiukset rytmissä takoen.”

”Biisi nopeutuu, rummut, tankkatankkatankka!” 1980-luvun Käpylän ajankuvaa ja musiikkitriviaa piisaa.

Katajavuori kirjoitti Hevikimmoja puhelinluettelon kartta ja kaikki nuoruuden muistivihot vierellään. Hän on myös leikitellyt ajatuksella, että romaanista voisi tehdä lautapelin.

Hevikimmoissa viittoillaan ahkerasti 1960–70-luvujen psykedelian, progen ja varhaisen hevin, Jimi Hendrixin, Pink Floydin, Black Sabbathin ja Led Zeppelinin suuntaan.

Runokokoelmassa Koko tarina (Tammi 2001) ”äiti aamutuiman korkokengissä” katsoo vauhdikkaaseen menneisyyteen ja tulevaisuuteen pienen lapsen kanssa: ”Ensin suklaata, kukkia, shamppanjaa / sitten maitoa, maitoa, maitoa vaan. // Eikä koskaan enää ole hiljaista / eikä koskaan enää ole yö.”

Katajavuoren toinen romaani, Runeberg-ehdokkaana ollut Lahjat (Tammi 2004) ammentaa niin ikään karhean lämpimästä lapsiperhearjesta.

– Kun kirjoitin Hevikimmoja, minulla oli 15 vuoden väli kuvaamaani ikäkauteen. Lahjoissa taas uppoudutaan elämänvaiheeseen, jonka olin juuri itse kokenut. Wenla Männistössä oli kiva päästä ristivalottamaan 2010-luvun nuorten ja keski-ikäisten naisten kokemusmaailmaa. Saa nähdä kuinka paljon sanottavaa eri ikäkausista sitten kahdeksankymppisenä on, Katajavuori virnuaa.

Täällä Mersun merkin alla

Katajavuorta on viime aikoina työllistänyt Wenla Männistön kuunnelmaversio. Sen kaikki 13 laulua ovat Ultra Brasta ja Kerkko Koskinen Kollektiivista tutun Kerkko Koskisen (s. 1973) säveltämiä. Kaksiosainen kuunnelma esitetään Yleisradiossa lokakuussa 2015.

– Oli nautinnollista päästä miettimään tekstin ja sävellysten rytmitystä. Tyyliin mikä sopisi bossanovan tai progen perään, mikä ennen bluesia tai slaavilaista kaihoa?

Kansallisteatterissa saa huhtikuussa ensi-iltansa Alli Jukolan monologin ympärille kietoutuva dramatisointi, jonka ohjaa Mika Myllyaho. Allina nähdään Paula Siimes (s. 1963).

– Kolmas dramatisointi on tulossa Hämeenlinnan miniteatteriin, sen esittävät 14–19-vuotiaat. Wenlaksi on löydetty ihana tumma kaunotar, jonka isä on romanialaissyntyinen, Simpaksi on roolitettu egyptiläissyntyinen poika. Simppahan on kirjassani puoliksi afrikkalainen, Katajavuori selittää.

Perihelsinkiläinen kirjailija muistaa lapsena ja nuorena katselleensa mummilan ikkunasta Autotalon katolla pyörivää Mersun merkkiä. Hän kirjoitti samoissa Tavastia-klubin ja linja-autoaseman maisemissa elämän- ja kokemuksennälkäisen esikoiskokoelmansa Varkaan kirjan runot.

Niin muuttuu maailma, Eskoseni. Globaali kotiseuturunoilija on päivittänyt ja naisnäkökulmaistanut Seitsemän veljestä raikkaalla tavalla.

Riina Katajavuori: Wenla Männistö, Tammi 2015.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään