Kirjastojen kannalta keskeistä on kuntien velvollisuus järjestää kirjastopalveja sekä kuntien valtionosuuksien kohdistaminen kirjastoille. Yhtä tärkeää on ollut kirjastopalvelujen maksuttomuus, henkilöstön osaamis- ja pätevysvaatimukset sekä uusiutuva kirjastoaineisto ja -välineistö.
– Ilmaisilla kirjastopalveluilla on tarjottu yhtäläiset mahdollisuudet kaikille suomalaisille, toteaa Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.
Lakkauttavatko kunnat kirjastoja?
Huoli kirjastoista liittyy hallituksen linjaukseen, jonka mukaan kunnat joutuvat säästämään miljardin. Sääntelyä aiotaan purkaa, jolloin kunnat voivat päättää palvelujen järjestämisestä ja keinoista. Kunnat saattavat säästää lakkauttamalla kirjastoja.
Ilmaisilla kirjastopalveluilla on tarjottu yhtäläiset mahdollisuudet kaikille suomalaisille.
Lainsäädäntö on taannut Suomen kirjastolaitoksen kehittymisen yhdeksi maailman parhaista. Suomessa on turvattu laadukkaat kirjastopalvelut, mikä on tukenut merkittävästi ihmisten hyvinvointia, osaamista, tasa-arvoa ja demokratiaa. Digitaaliset palvelut edistävät entisestään tiedon saatavuutta.
Pihlajamäen mukaan kirjastolaissa ei tule muuttaa kirjastojen menestystekijöitä turvaavia lain kohtia. Hän kantaa erityistä huolta kirjastoille kohdennetuista valtionosuuksista ja osaavasta henkilöstöstä. Ne ovat taanneet kirjastojen menestyksekkään kehityksen.
– Kirjastot ovat uudistuneet perinteisestä kirjojen lainauksesta monitoimitiloiksi. Satutunnit, iltapäiväkerhot, lukupiirit, harrastusvälinelainaus, taidenäyttelyt ja kahvila täydentävät loistavasti perinteistä lainauspalvelua, kehuu Pihlajamäki.