Opiskelijoiden opintoraha ja asumislisä menevät lähes kokonaisuudessaan asumiskuluihin, muistutti poliittisesti sitoutumattomista opiskelija- ja nuorisojärjestöistä koostuva Kreisiryhmä Porin SuomiAreenan yhteydessä järjestämässään tempauksessa.
Toisen asteen opiskelijoiden keskimääräinen vuokra on noin 350 euroa kuukaudessa ja korkeakouluopiskelijoilla noin 50 euroa enemmän.
Opiskelijan sosiaaliturva, opintoraha, on jäänyt jälkeen muista vähimmäisetuuksista kuten työttömän peruspäivärahasta, takuueläkkeestä tai toimeentulotuesta. Opintoraha on ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevalla keskimäärin 129 euroa kuukaudessa, lukiolaisella 90 euroa ja korkeakouluopiskelijalla korkeintaan 337 euroa.
Opiskelijan sosiaaliturva, opintoraha, on jäänyt jälkeen muista vähimmäisetuuksista kuten työttömän peruspäivärahasta, takuueläkkeestä tai toimeentulotuesta.
– Meille ei ole yllätys, että opetus- ja kulttuuriministeriön opiskelijatutkimuksen mukaan 61 prosentilla korkeakouluopiskelijoista on hankaluuksia saada rahat riittämään jokapäiväiseen elämiseen. Tähän päälle kaavailtu opiskelija-asuntojen investointiavustusten poisto kurittaisi opiskelijoiden heikkoa toimeentuloa entisestään, järjestöjen edustajat toteavat.
Opintotuen saadakseen opintojen on edettävä Kelan asettamien opintopisterajoituksien mukaisesti. Esimerkiksi korkeakouluopiskelijan on suoritettava viisi opintopistettä tukikuukautta kohden, joka vastaa 135 työtuntia, eli noin 34 tuntia viikossa.
Myös hallitusohjelmassa esitetty indeksisidonnaisuuden poisto opintotukilaista huolestuttaa järjestöjä.
Järjestöt kampanjoivat koululeikkauksia vastaan
Koulutus antaa siivet -kampanja vaatii hallitusta harkitsemaan koulutusleikkauksiaan uudelleen. Kampanjassa nostetaan esiin laadukkaan koulutuksen merkitys Suomen tärkeimpänä menestystekijänä.
Adressin voi allekirjoittaa verkossa www.koulutusantaasiivet.fi -sivustolla Ammattiliitto Pron tai opiskelijajärjestöjen Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL:n, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin, ja Suomen Ammattiin opiskelevien liitto SAKKIn kautta.
Hallituksen kaavailemia merkittäviä koulutusleikkauksia vastustavat järjestöt kampanjoivat laadukkaan koulutuksen ja korkean osaamisen puolesta. Porin SuomiAreenalla tällä viikolla lanseerattava Koulutus antaa siivet -kampanja kerää kansalaisia allekirjoittamaan nettiadressin ja puolustamaan suomalaisten oikeutta laadukkaaseen koulutukseen.
Minimitavoitteena on kerätä 30 000 allekirjoitusta ja luovuttaa adressi syyskuun alussa pääministeri Juha Sipilälle.