KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Eurokurista omaehtoiseen talouspolitiikkaan

Kreikan kohtelu osoittaa, että on toiveajattelua olettaa oikeiston luopuvan koneistosta, joka tekee vasemmistosta voimattoman. Kuva Ateenasta.

Kreikan kohtelu osoittaa, että on toiveajattelua olettaa oikeiston luopuvan koneistosta, joka tekee vasemmistosta voimattoman. Kuva Ateenasta. Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Eurooppalainen talouskuri ei ole luonut työpaikkoja eikä pelasta hyvinvointivaltiota. Se on kuitenkin onnistunut tulon- ja vallanjakoa koskevissa tavoitteissaan.

Joel Kaitila ja Antti Ronkainen
17.10.2015 13.01

Talouskurista ovat hyötyneet taloudellisesti eniten pankkisektori ja vientiteollisuus. Poliittisesti Eurooppaa dominoi Saksa ja virkamieseliitti. Voittajat ovat varmistaneet talouskurin jatkumisen ideologian, kansainvälisten sopimusten ja lainsäädännön avulla. Hyvinvointi sekä sivistys- ja oikeusvaltion ihanteet tasa-arvosta ja perusoikeuksista on alistettu talouskurille.

Viimeistään 1990-luvulla kolmannen tien sosiaalidemokratia sulautui osaksi uusliberaalia hegemoniaa. On kuvaavaa, että Margaret Thatcher piti Tony Blairia suurimpana saavutuksenaan. Kolmastieläiset työväenpuolueet alkoivat ajaa konservatiivista agendaa. Valtioista tehtiin kömpelöitä, talouspolitiikka jätettiin markkinoiden hoidettavaksi ja työttömyydestä tehtiin inflaation hallinnan väline.

EU:n kehitystä on hallinnut markkinafundamentalismi eikä sosiaalinen ulottuvuus. Rahaliiton myötä unioni kehittyy uusliberalismin ja nationalismin liitoksi. Nationalismin aineellisena perustana toimii rahaliiton arkkitehtuuri, joka ohjaa jäsenmaat kilpailemaan toisiaan vastaan siitä, kuka mielistelee suurpääoman vaatimuksia eniten ja kurittaa työväkeään ankarimmin.

ILMOITUS
ILMOITUS
EU:n kehitystä on hallinnut markkinafundamentalismi.

Myös Suomen puoluevasemmisto on toteuttanut kolmastieläistä politiikkaa. SDP ja vasemmistoliitto hyväksyivät Paavo Lipposen ensimmäisessä hallituksessa rahaliiton talouskurisäännöt ja sopeutustoimet. EMU:ssa alijäämä ei saa olla yli kolme prosenttia eikä julkisvelka yli 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Presidentti Sauli Niinistön sanoin näillä ”säännöillä haluttiin lisätä julkisen sektorin rahoittamiseen liittyviä riskejä siinä toivossa, että rahoitusmarkkinat ’rankaisisivat’ sellaista finanssipolitiikkaa, joka ei olisi kestävällä pohjalla.”

Tragediasta tuli farssi, kun vasemmistopuolueet hyväksyivät Kataisen hallituksessa finanssipoliittisen sopimuksen, jolla talouskuri ja komission määräysvalta kirjattiin lakiin (Fipo-laki 869/2012). Ilmeisesti vasemmistopoliitikot hyväksyvät talouskurin tai eivät ymmärrä päätöstensä seurauksia.

Kriisinhoidon myötä rahaliitolle on syntymässä uusi talouspoliittisen ohjauksen järjestelmä, joka sitoo yhteiskuntapolitiikkaa aiempaa laaja-alaisemmin. Juha Sipilän hallitus on asettanut valtion ja kuntien menoille euromääräiset rajat, jotka eivät saa ylittyä 2019. Nämä menosäännöt takaavat, että rahaa julkisiin hyvinvointipalveluihin ei tule lisää vaan sitä otetaan ainoastaan pois.

EU:n ”Viiden presidentin raportti” rahaliiton viimeistelystä tavoittelee talouspoliittisen ohjauksen ulottamista palkanmuodostukseen ja kilpailukykyä tukevaan yhteiskuntapolitiikkaan, jotka on tähän asti rajattu EU-toimivallan ulkopuolelle. Käytännössä työmarkkinoiden rakenteellisista uudistuksista eli palkkojen ja työehtojen heikennyksistä pyritään tekemään uusi normaalitila.

Lisäksi on vaadittu rahaliiton poliittista kehittämistä liittovaltioksi. Rahaliiton omaa budjettia, yhteisiä veroja sekä valtiovarainministeriötä ovat vaatineet paitsi EU:n presidentit, mutta myös Saksan, Ranskan ja Italian johtavat poliitikot. Internationalismi on klassinen sosialistinen tavoite ja myös Euroopan vasemmisto on suhtautunut myönteisesti integraation lisäämiseen.

Nykyisten voimasuhteiden valossa on kuitenkin poliittinen realiteetti, että oikeistolla on yliote. Europarlamentin suurimmat ryhmät ovat konservatiivit ja sosiaalidemokraatit. Kansallisten parlamenttien voimasuhteet eivät tue ”suunnitelmaa B” vasemmistolaisesta liittovaltiosta.

Kreikan kohtelu osoittaa, että on toiveajattelua olettaa oikeiston luopuvan koneistosta, joka tekee vasemmistosta voimattoman. Syriza kävi voitokkaasti kolmet vaalit, joiden seurauksena se pakotettiin hyväksymään ainoastaan ankarampi talouskuri. Liikkumavaraa ei ole, eikä rahaliiton poliittinen kehittäminen tarkoita sosiaalisempaa Eurooppaa ellei radikaalivasemmiston kannatus kasva merkittävästi. Tarvitaan omaehtoisia ratkaisuja talouskurin päättämiseksi.

Jäsenmaissa oikeisto hallitsee talouspopulismilla ja piiloutuu euron talouskurisääntöjen taakse. Kuten osoitamme Talouskurista autonomiaan -raportissamme, rahat eivät kuitenkaan ole lopussa. Julkispalveluiden, sosiaaliturvan, eläkkeiden ja palkkojen leikkaukset eivät ole välttämättömiä. Julkisia investointeja ei tarvitse rahoittaa myymällä julkista omaisuutta.

Kuten taloustieteilijä Bill Mitchell korostaa Eurozone Dystopia -kirjassaan, on ymmärrettävä, että euron kurisäännöt pakottavat tähän. Mutta näin ei tarvitse olla! Jäsenmaat voivat rikkoa kurisääntöjä tietoisesti, kiertää niitä rinnakkaisvaluutan avulla ja hylätä ne eroamalla eurosta. Vasemmiston tulevaisuus riippuu siitä, kykeneekö se laajentamaan poliittista mielikuvitustaan ja kehittämään tavoitteitaan vast aavan yhteiskuntapoliittisen mallin.

Suomen euroeroa on perusteltu nationalistisesti vientisektorin eduista käsin. Vientivetoinen talousajattelu on osa ongelmaa. Suomen malli perustui 1970- ja 1980-luvuilla yksityisen sektorin nettovelkaantumiseen ja julkisen sektorin ylijäämään. 1990-luvun lama osoitti mallin kestämättömäksi.

Vientivetoisen kasvun ideologia on taantumuksellinen myös tasa-arvon kannalta. Äärimaltillista palkkapolitiikkaa tehdään miesvaltaisten vientialojen kuvitellun kustannuskilpailukyvyn ehdoilla. Laskun tulosopeutuksesta maksavat ennen kaikkea naisvaltaiset hoiva-alat sekä julkinen sektori. Kysyntä ja talouskasvu ovat heikkoja, sillä taloutemme veturit ovat julkinen ja palvelusektori.

Oma valuutta mahdollistaa vientikilpailukyvyn parantamisen valuuttakurssin devalvoinnin kautta. Sisäisestä devalvaatiosta eli palkkojen, sosiaaliturvan ja työehtojen heikentämisen paineesta irrottautuminen on tärkeää, mutta rahapoliittisen suvereniteetin varsinainen tavoite on talouskurin lopettaminen.

Euroalueen ja Suomen taloudet ovat keskeisesti palvelu- ja sisämarkkinavetoisia, mutta jäsenmaiden talouspolitiikan ohjenuora on kilpailla palkkojen ja julkissektorin leikkauksilla. Oma valuutta mahdollistaa tämän kierteen katkaisemisen ja oman kysynnänsäätelyyn perustuvan kasvumallin luomisen.

Julkisvalta on ainut toimija, jonka kautta välttämättömiksi käyneitä ekologisen modernisaation tavoitteita voidaan edistää investointi- ja tulonjakopolitiikan kautta. Korvaamalla vientimalli solidaarisella palkkapolitiikalla tuloeroja eri sektoreiden ja sukupuolten välillä voidaan tasa-arvoistaa. Tuottavuuden kehittäminen on puolestaan ehto palkkatyön määrän vähentämiselle. Korkea kysyntä sekä korkeiden palkkojen paine ajavat yritykset investoimaan tähän. Täystyöllisyys mahdollistaa työelämän laadullisen parantamisen ilman pääoman sanelua.

Talouskurin jatkaminen merkitsisi uutta lehteä paitsi sosiaalidemokraattisen myös radikaalin vasemmiston uusliberalisoitumisessa. Euromyönteisen vasemmiston on vastattava, miten vasemmistolaisia tavoitteita toteutetaan ilman omaa rahaa.

YTM Joel Kaitila on jatko-opiskelija Jyväskylän yliopiston yhteiskunta-tieteiden ja filosofian laitoksella ja Antti Ronkainen tutkija Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään