KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

”…mutta kävi kuten aina”

Vielä 1960-luvulla avaruusvaltio Neuvostoliitto kärsi vakavasta ja jopa hiukan kiusallisesta ongelmasta.

Vielä 1960-luvulla avaruusvaltio Neuvostoliitto kärsi vakavasta ja jopa hiukan kiusallisesta ongelmasta. Kuva: All Over Press

Jukka Parkkari
26.10.2015 18.00

Kurvit suoriksi

Heti kärkeen hyvä uutinen: Yhdysvalloissa toimiva kristitty Fellowship-uskonlahko ennusti, että maailma tuhoutuu lokakuun 7. päivänä 2015. Pieleen meni ja erityisen noloa on se, että sama porukka väitti aiemmin maailmanlopun tulevan jo toukokuussa.

Lahkolla on internetissä puolimiljoonaa tykkääjää ja se vakuuttaa ennustustensa perustuvan Raamattuun.

ILMOITUS
ILMOITUS
Oliko edes majuri Juri Gagarinilla ja muilla urheilla neuvostoliittolaisilla kosmonauteilla käytössään vessapaperia?

Ensimmäisen ulkomaanmatkani tein vuonna 1958. Se suuntautui tietysti Neuvostoliittoon. Koko nelihenkinen perheemme matkasi Moskovan kautta Sotšiin lomailemaan.

Vaatimattomissa oloissa eläneen pikkupojan näkövinkkelistä majoitus ja ruoka olivat kummassakin paikassa huippuluokkaa. Mutta yksi asia ihmetytti, ja se oli armoton pula niin simppelistä asiasta kuin vessapaperista. Sen käyttöä jouduttiin suorastan säännöstelemään, sillä uuden paperirullan saaminen oli todella kiven takana.

Kun ihmettelin asiaa, niin vanhempani yrittivät selitellä, että Neuvostoliiton kaltaisessa suuressa maassa saattaa aina sattua kuljetusongelmia. Heidän mukaansa Vladivostok saattoi olla turvoksissa vessapaperista, kun Moskovassa tuotteesta oli tilapäinen pula. Kysymys oli siis vain ohimenevästä ongelmasta, joka on harmillisesti sattunut juuri matkamme ajaksi. Vessapaperijuna saattoi jo huomenna saapua Sotšiin!

Vanhempieni vankin argumentti kuitenkin oli: ”Kun Neuvostoliitto kerran pystyy lähettämään satelliitteja taivaalle, niin kyllä se pystyy myös vessapaperia valmistamaan.”

Vasta nyt – 54 vuotta myöhemmin – olen saanut uskottavan selvityksen Moskovan ja Sotšin vessapaperipulaan. Satuin pari viikkoa sitten lukemaan Timo Laineen kirjan Torakoita ja panssarivaunuja – Silminnäkijänä hajoavassa neuvostoimperiumissa (Tammi 2014).

Kirjoittaja ulottaa asiantuntevan tarkastelunsa myös varhaisempiin vuosiin ja kirjoittaa:

”Vessapaperi oli aina ollut Neuvostoliiton akilleen kantapää. Sitä alettiin tuottaa vasta vuonna 1969 eli kahdeksan vuotta avaruuden valloittamisen jälkeen.”

Avaruuden valloittamisella Laine tarkoittaa majuri Juri Gagarinin maailman ensimmäistä avaruuslentoa vuonna 1961. Ollessani ensimmäisellä ulkomaanmatkallani Mustanmeren rannalla, pyllyn pyyhkimiseen tarvittavan tuotteen valmistamisen aloittamiseen neuvostomaassa oli siis vielä 11 vuotta aikaa.

Laine kertoo myös tilanteesta, jolloin kyseessä olevaa paperia jo tuotettiin Neuvostoliitossa: ”Yhden neuvostokansalaisen osuus maan kokonaistuotannosta oli aluksi vain 0,12 rullaa vuodessa.” Kuulostaa aika niukalta. Ei hyvin pyyhkinyt.

Laine toteaa, että Neuvostoliitossa ei tehty yhtään mitään, jos se ei ollut aivan ehdottoman välttämätöntä ja jatkaa: ”Olihan ilmankin vessapaperia aina pärjätty. Jälkeenpäin ajatellen on yllättävää, että vessapaperista oli pulaa vielä niinkin myöhään kuin kesällä 1993.”

Siis Neuvostoliiton jo luhistuttua.

Samalta vuodelta Laine tarjoaa myös kuvaavan sitaatin. Venäjällä tuolloin toteutetun rahanvaihdon mentyä poskelleen, pääministeri Viktor Tšernomyrdin totesi: ”Halusimme parasta, mutta kävi kuten aina.”

Luettuani Laineen kirjan mieleeni tuli hätkähdyttävä kysymys: oliko edes majuri Juri Gagarinilla ja muilla urheilla neuvostoliittolaisilla kosmonauteilla käytössään vessapaperia?

Helsingin nuorisofestivaaleilla kesällä 1962 vieraillut Gagarin ehti nimittäin kuollakin ennen kuin ensimmäinen vessapaperitehdas suuressa ja mahtavassa naapurimaassamme saatiin käyntiin. Everstiksi ylennetty Gagarin syöksyi maahan kaksipaikkaisella Mig 15 UTI -harjoitushävittäjällä maaliskuussa 1968.

Presidentti Mihail Gorbatšovin glasnostin aikana Neuvostoliiton lehdistössä ilmestyi erilaisia versioita Gagarinin viimeisestä lennosta. Erään tarinan mukaan avaruussankari olisi ollut alkoholin vaikutuksen alaisena, kun hänen Miginsä murskaantui osuessaan peltoon.

Gagarinin kuolemasta ei kuitenkaan ole kehitelty salaliittoteorioita lännen malliin, kuten esimerkiksi presidentti John Kennedyn, näyttelijä Marilyn Monroen, prinsessa Dianan ja pääministeri Olof Palmen viimeisten hetkien suhteen on tapahtunut.

Erilaiset salaliittoteoriat ovat saaneet Suomessakin melkoista huomiota osakseen, vaikka me suomalaiset olemme huomattavasti kylmäpäisempää kansaa kuin esimerkiksi amerikkalaiset, joista tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet uskoo ainakin yhteen salaliittotoriaan.

Tästä huolimatta väitöskirjaansa valmistelevan tutkijan Jonas Sivelän juuri ilmestynyt kirja Kaiken takana on salaliitto (Atena 2015) tuntuu ajankohtaiselta, sillä elämme aikoja, jolloin salaliittoteorioille löytyy aineksia todellisuudesta ja jolloin niiden levittäminen on helppoa melkein kenelle tahansa vilkkaalla mielikuvituksella varustetulle.

Sivelä aloittaa kirjansa afrikkalaisella salaliittoteorialla, jonka mukaan aids on länsimaiden juoni maanosan mustan väestön tuhoamiseksi. Tautia levitetään kondomeja jakamalla, siksi asiasta perille päässeet mustat naiset kieltäytyvät käyttämästä varmuusvälineitä.

Kiinnostavinta on se, että tutkija pohtii myös sitä, miksi ihmiset niin helposti hurahtavat uskomaan niihin. Sivelä painottaa, että myös todellisia salaliittoja on ollut olemassa. Niistä hän mainitsee esimerkkeinä Mainilan laukaukset 1939, jolloin Neuvostoliiton tykistö ampui omia joukkojaan saadakseen syyn hyökätä Suomeen. Hieman vastaava tapaus oli Tonkinin lahden välikohtaus Vietnamin sodan aikana, jolloin USA lavasti hyökkäyksen sota-aluksiaan vastaan voidakseen aloittaa Pohjois-Vietnamin pommitukset.

Tutkija kiinnittää huomiota myös siihen kiintoisaan seikkaan, että useimmiten salaliittoteorioita tukemassa on valtava määrä yksityiskohtaista tietoa, siis sekaisin oikeaa ja väärää informaatiota. Totuus hukkuu massaan.

Jonas Sivelä toteaa, että monien väitettyjen salaliittojen takaa löytyvät samat konnat ja puuhamiehet: ”Vai voiko oikeasti olla niin, että maailman hallitsijoiksi ovat pyrkimässä juutalainen valtaeliitti salaisten yhdysvaltalaisten poliisiorganisaatioiden avulla ja että kaikesta tästä on sovittu vapaamuurarien salaisessa loosissa? Jos tämä osoittautuu todeksi, niin lupaan syödä foliohattuni.”

Jutun alussa mainitun kaltaiset ennustukset maailman lopusta, ovat läheistä sukua salaliittoteorioille. Niissä on kiusallisena piirteinä vain tarkasti ilmoitettu lopullisen tuhon aika.

Kyllä mahtaa ottaa pannuun, kun siinä istuskelee ilkosillaan kaiken omaisuutensa tuhlanneena tai myyneenä, eikä maailmanloppua sitten tulekaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään