Venäjän eläkeläisten rahasto rahoittaa venäläisten osuuden Fennovoiman ydinvoimalasta, ja presidentti Putinin mukaan Rosatomin sijoitus on tuottava. Kerrottu pääomaosuus ei kata puoltakaan siitä, mikä venäläisten osuus on hankkeesta nykyennusteiden mukaan. Eläkeläisten rahat menevät kankkulan kaivoon.
Moni suomalainen yritys haluasi luopua hankeosuudestaan. Se käy vain myymällä osuutensa eikä ostajia ole. Esimerkiksi, kun Kesko ilmoitti luopuvansa hankkeesta, Fennovoiman pääomistaja, Voimaosakeyhtiö SF, vie rahoituskiistansa Keskon kanssa välimiesmenettelyyn. Se pitää kiinni kynsin hampain suomalaisista osakkaista. Jos voimalahanke tuottaa niin hyvin kuin mainostetaan, uusia rahoittajia luulisi olevan jonossa.
Fennovoiman omistajista enää noin joka kymmenes on yksityisiä yrityksiä. Kunnalliset energiayhtiöt ja valtionyhtiöt sekä Venäjän valtionkorporaatio Rosatom kantavat nyt päävastuun voimalasta. Alkuaan hanke piti olla yksityinen.
Syytä yksityisten pakojuoksuun ei ole vaikea arvata. Omistajille on luvattu sähköä omakustannehintaan, joka on reippaasti yli nykyisen sähkön markkinahinnan, ja jopa kymmenen vuoden päähän ostettavan sähkön hinnan. Fennovoima-sopimuksessa osakkailla on velvollisuus ostaa voimalan sähkö. Jos tuotettu sähkö on markkinahintoja kalliimpaa, osakkaat tekevät tappiota.
Eläkeläisten rahat ovat riskibisneksessä, kuten jallitettujen kuntienkin. Jo pitkään on oltu herttaisen yksimielisiä siitä, etteivät kunnat voi olla mukana riskibisneksessä. Nyt kuntia ajettiin Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen, joka on suuri riskibisnes.
Osakeyhtiölain mukaan omistaja voi pahimmassa tapauksessa menettää koko yhtiöön sijoittamansa osakepääoman. Tässä ydinvoimalan niin sanotussa Mankala-yhtiössä omistajan vastuu ja riskit ovat paljon suuremmat. Omistajat sitoutuvat yhteisvastuullisesti vastaamaan yhtiön ottamien lainojen koroista ja lyhennyksistä, jos yhtiö ei markkinahäiriöiden ja mahdollisten tuotantoseisokkien vuoksi siihen pysty
On arvioitu, että Pyhäjoen ydinvoimala voi alkaa tuottaa voittoa vasta vuoden 2040 jälkeen. Kun kustannukset lisääntyvät, niistä ovat lopulta vastuussa osakkaat.
Samat riskit koskevat myös venäläisten eläkeläisten rahoja. Nyt jo arvioidaan, että heikko rupla pakottaa venäläisiä tekemään mahdollisimman paljon töitä, muuten hankkeen hinta on venäläisille toimijoille moninkertainen.
Meille syötetään uutisia, miten suomalaiset yhtiöt saavat urakoita. Jos se tarkoittaa suomalaista palkkatasoa, nousee venäläisten maksuosuus paljon. Toisaalta kyllä suurin osa suomalaisyrityksistäkin käyttää ulkomaista halpatyövoimaa.