KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Mikä mies oli Martti Larni?

Kirjailija Martti Larnin (oik.) muotokuva paljastettiin vuonna 1963. Vasemmalla muotokuvan maalaaja, taiteilija Oiva Hurme.

Kirjailija Martti Larnin (oik.) muotokuva paljastettiin vuonna 1963. Vasemmalla muotokuvan maalaaja, taiteilija Oiva Hurme. Kuva: Kansan Uutisten arkisto

Pirjo Hämäläinen
1.2.2016 18.09

Saatana saapui 1930-luvulla Moskovaan ja siellä tihutyöt tehtyään se suuntasi Helsinkiin ja otti nimekseen Martti Larni. Vai livahtiko pienikasvuinen riivaaja jo vuonna 1909 maalarin poikaan, joka syntyi Pakilassa Martti Johannes Laineena?

Punaisesta terrorista väitellyt Erkki Vettenniemi suhtautuu Solženitsyn-kirjassa (Teos 2015) Larniin myrkyllisesti. Kirjailija, osuuskauppamies ja Elanto-lehden toimittaja Larni nousee Aleksandr Solženitsynin päävastustajaksi ja pimeyden armeijan kenraaliksi, jonka sanat ja teot vavisuttavat koko maailmaa.

Vettenniemelle Larni on KGB:n agentti, tšekistien suomalainen apuri, antisemiitti, narri ja hölmönpuoleinen klovni. Ja tietysti tuo viheliäinen mies on tulenpalava kommunisti, joskin ilman jäsenkirjaa.

Larnin amerikkalaissatiiri nauratti Itä-Euroopan lukijakuntaa ja Neuvostoliitossa hän nousi aivan valtavaan maineeseen.

Solženitsynin ensimmäistä maailmansotaa ja Venäjän historian murroskohtaa käsittelevä Elokuu neljätoista ilmestyi vuonna 1972 suomeksi ja sai aikaan odotettua kuohuntaa: Tiedonantaja hyppi tasajalkaa ja Suomi-Neuvostoliitto-Seura yritti estää hankkeen. Kansan Uutisten kantaa en tiedä, mutta kaksi vuotta aiemmin venäläiset olivat tukistaneet lehteämme Solženitsynin hyysäämisestä.

Larnin puistattava rikos oli Literaturnaja gazetassa julkaistu Solženitsyn-artikkeli, jonka pakinoivassa kielessä haistoi tosiaankin rikinkatkua: ”Jos tietynlaisella kirjailijalla on allergia aurinkoa kohtaan, hän kuvaa auringon helvetin sikiönä, kun taas yötä ja pimeyttä hänellä verhoaa romanttinen usva.”

Nykyinen Literaturnaja gazeta on konservatiivien ja nationalistien temmellyskenttä, mutta 1970-luvulla sivistyneistö luki halukkaasti lehteä, jossa vilahteli toisinaan myös Jevgeni Jevtušenkon pisteliäitä näkemyksiä. Vettenniemen mielestä Larnin artikkeli oli kuitenkin KGB:n kallispalkkainen tilaustyö.

On mahdotonta sanoa, pitääkö väite paikkansa, sillä lähdeviitteitä Vettenniemi ei viljele eikä lähdekritiikkiä sen kummemmin harrasta. Ainakin Larnin tapauksessa Vettenniemelle kelpaa kaikki moska, mikä todistaa miestä vastaan.

Älyttömin esimerkki on Joulukuun ryhmän julkaisema Matka Neuvosto-Suomessa, spekulatiivinen fiktio vuodelta 1984. Larni-raivonsa sokaisema Vettenniemi ei kirjasen huumoriluonnetta ymmärrä, vaan naama kurtussa hän pauhaa, miten ”Seinäjoen Lakeuden rististä tuli punatähdellä varustettu Martti Larnin kulttuurikeskus”.

Olisi kiinnostava tietää, miksi juuri Seinäjoella otettiin mallia Neuvostoliitosta ja alettiin nimetä laitoksia merkkihenkilöiden mukaan. Ja onko tilanne ennallaan? Onko Pohjanmaan lakeus Euroopan viimeinen kolkka, jossa eletään yhä punatähden kelmeässä hohteessa?

Totisena torvensoittajana Vettenniemi lukee Joulukuun ryhmän (sinänsä typerää) satiiria väärin, ja luultavasti hän nielaisisi nikottelematta myös Jonathan Swiftin kuuluisan esseen. Kärkevä pappismies ehdotti siinä, että Irlannin köyhät myisivät lapsensa rikkaamman väestönosan ruuaksi.

Satiiri herättääkin helposti pahennusta, sillä se on liioittelua, karnevalisointia, šokeeraamista ja muiden tyylilajien pilkkaa. Alan etevimpiä taitajia ovat meillä Pentti Haanpää, Veikko Huovinen, Jorma Korpela, Erno Paasilinna, Nenä, Origo – ja kaikissa listauksissa myös Martti Larni.

Neuvostoliiton vaikutuspiiriin Larni joutui Yhdysvaltain kautta: Elanto-lehden rutiineihin kyllästyttyään hän haki vaihtelua amerikansuomalaisesta Työväen Osuustoimintalehdestä.

Rapakontakaiset kokemukset tarjosivat kosolti aineistoa romaaniin Neljäs nikama eli veijari vasten tahtoaan (1957), jossa Larni pilkkasi amerikkalaista humpuukia ja amerikkalaista unelmaa. Tavallisesta Jeremias Suomalaisesta leipoutui jenkeissä tohtori ja professori Jerry Finn.

Larnin amerikkalaissatiiri nauratti Itä-Euroopan lukijakuntaa ja Neuvostoliitossa hän nousi aivan valtavaan maineeseen. Mikäli oikein muistan, Viipurin kirjaston suomalaisessa hyllyssä seisoi takavuosina lähinnä Larnia, Maiju Lassilaa ja Sylvi Kekkosta.

Amerikka-aiheessa oli ulkokirjallista vetovoimaa, mutta Larnin teoksissa täytyi olla muutakin. Neuvostoihmiset olivat ahkeria ja vaativia lukijoita, joten mikä tahansa palturi ei olisi heihin purrut. Tekijänoikeudet olivat Neuvostoliitossa kuitenkin retuperällä eikä Larni päässyt miljoonapainoksilla ikinä rikastumaan.

Jos Vettenniemi olisi Larnin tuotantoa vähänkin vilkaissut, hän ei kutsuisi tätä niin estoitta narriksi ja hölmönpuoleiseksi klovniksi.

Suomalainen Boris Cederholm paljasti jo vuonna 1929 Solovetskin vankileirin kauhut ja Solženitsyn-käännökset toivat koko painajaismaisen arkipelagon kansamme tietoisuuteen.

Larni teki puolestaan historiaa kuvaamalla suomalaisten vankileirien piiloon jääneitä raiskauksia: romaanissa Kuilu (1937) valkoinen esikuntaupseeri ahdistelee punavankimiestä ja lupaa seksin korvikkeeksi lyhyempää rangaistusta.

Kuilun homoseksuaaliset teemat epäilyttivät kustantajaa ja herättivät lukijoissa niin suurta tyrmistystä, että Laineena siihen asti elänyt kirjailija joutui muuttamaan nimensä Larniksi.

Oudolta tuntuu myös Vettenniemen väite, jonka mukaan Larni väsäsi Literaturnaja Gazetan artikkelin lukematta edes Solženitsynin romaania, koska se oli ilmestynyt vasta venäjäksi. Miksi Vettenniemi olettaa, ettei ”KGB:n agentti ja tšekistien suomalainen apuri” osannut neuvostomaan kieltä?

Nikolai Nekrasovin, Aleksandr Blokin ja Jevgeni Dolmatovskin kääntämiseen Larnin kielitaito ainakin riitti. Talonpoikien ystävä Nekrasov arvuutteli 1870-luvulla, kenen on Venäjällä hyvä elää, Blok oli hopeakauden suuri modernisti ja Dolmatovski sodan ja eritoten Taipaleenjoen runoilija.

Vettenniemen omat venäjän taidot herättävät kysymyksiä. Solženitsyn-kirjan lopussa luetellaan pitkä rivi lähdeteoksia, mutta ainuttakaan venäläistä julkaisua silmiini ei osunut. Jonkinlaista tuntumaa kieleen Vettenniemellä on pakko olla, sillä kovin ikävästi hän tölvii Esa Adriania ja Markku Lahtelaa, Solženitsynin suomalaisia kääntäjiä.

Isänsä puolelta venäläinen Adrian eli Anisimoff ja toisinajattelun konkari Lahtela eivät kuulemma ”Gulagin poikaa” – avaintermiä – ymmärtäneet, vaan väänsivät sen vankilanjohtajan ja kulakin pojaksi. Uskokoon ken tahtoo ja kehtaa.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään