Työpaikkakiusaamista esiintyy sosiaalialalla paljon. Kiusaamisen syitä ovat stressi ja uupumus, jota työelämän muutokset aiheuttavat työntekijöissä. Kiire ja työyhteisön keskinäinen kilpailuhenkisyys lisäävät myös kiusaamisriskiä.
Tämä käy ilmi Maija Mänttäri-van der Kuipin pro gradu -työstä, jonka Talentia palkitsi etiikkapalkinnolla tiistaina. Talentia on sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö.
Mänttäri-Van der Kuipin työpaikkakiusaamista sosiaalialalla käsittelevä opinnäyte päättelee, että kiusaamista voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota työn tekemisen rakenteisiin. Erityisen suuri merkitys on yhteistyöllä. Mänttäri-Van der Kuipin mukaan työpaikoille tulisi luoda avoimia foorumeita, joissa työntekijät voivat keskustella työn tavoitteista ja organisoinnista sekä siitä, miten he kokevat toistensa toiminnan.
Talentiasta Mänttäri-van der Kuipin pro gradu saa kiitosta erityisesti siitä, että tutkielmassa kohdistetaan huomio työpaikkakiusaamisen syihin, ei vain oireisiin tai seurauksiin.
– Erityisen ansiokasta on, että tutkija on nostanut keskiöön työympäristön ja työyhteisön muutosten vaikutukset työpaikkakiusaamisen mahdollistajana tai laukaisevana tekijänä, totesi Talentian ammattieettisen lautakunnan puheenjohtaja Milja Louhela onnittelupuheessaan.
Talentia kiittää myös siitä, että opinnäytetyö auttaa näkemään työpaikkakiusaamisen taustalla olevat lainalaisuudet, jotka hankaloittavat arjen työtä ja lisäävät ahdistuneisuutta. Se mainitsee myös tutkielman ajankohtaisuuden, kun yleisen ahdistuksen yksi merkittävä syy on hallitsemattomien muutosten mukanaan tuoma epävarmuus. Mänttäri-van der Kuip lähestyy ilmiötä rakenteellisista tekijöistä käsin.
– Tutkielma antaa oivan tavan lähestyä ongelmaa syyllistämättä yksilöitä, Louhela totesi.
Talentia palkitsee yhden sosiaalialan lopputyön vuosittain. (KU)