Sosiaali- ja terveysministeriön seminaari pohti keskiviikkona, miten palkkakeroja voitaisiin kaventaa. Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mielestä jo perusopetuksessa voisi olla avain tähän.
– Siinä iässä omaksutaan asenteet. Tasa-arvo pitää ottaa mukaan opetukseen.
Virkkusen mukaan opetusohjelmaa uudistetaan parhaillaan ja siihen aiotaan ottaa mukaan myös tasa-arvo.
– Asia pitää huomioida myös opettajainkoulutuksessa niin, että opettajatkin ymmärtävät tasa-arvoasiat.
Virkkunen panostaisi tasa-arvoon myös ammatillisessa opetuksessa, jossa valinnat tehdään edelleen sukupuolen perusteella.
– Opiskelijavalintoja yritetään tasoittaa niin, että hakijoille tehdään testejä. Jatkossa huonommallakin todistuksella voi päästä sisään, jos on parempi motivaatio.
Ainevalinnat vaikuttavat
Myös opetusneuvos Liisa Jääskeläinen opetushallituksesta arveli, että lasten oppiainevalinnat ovat segregaation ensi vaihe. Segregaatio tarkoittaa sukupuolten mukaista työnjakoa työmarkkinoilla.
– Tytöt suhtautuvat koulunkäyntiin myönteisemmin ja menestyvät paremmin kuin pojat, Jääskeläinen totesi.
Hänen mukaansa tytöillä on kuitenkin poikia heikompi itsetunto.
– Tämän murtaminen olisi tärkeää segregaation purkamisessa.
Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Kaisa Kauppisen mielestä segregaatio itsessään pitää yllä sukupuolirooleja ja vahvistaa sukupuolistereotypioita.
– Se pitää yllä ammatteihin liittyviä mielikuvia, Kauppinen totesi seminaarissa.
Palkka tärkeä alan valinnassa
Seminaarin paneelikeskustelussa kysyttiin osallistujilta muun muassa, uskovatko nämä tasa-arvohankkeen toteutumiseen.
– Näillä eväillä ei päästä tavoitteisiin, STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen totesi.
– Suurin palkkaeroja selittävä tekijä ei ole itse segregaatio vaan eri alojen välinen palkkaero. Segregaariolla yritetään vain saada tilastot kauniiksi.
Jos miesten hakeutuminen naisvaltaiselle alalle nostaa alan palkkoja, se kertoo Kostiaisen mukaan edelleen vain siitä, että miehiä arvostetaan enemmän.
Kun paneelin juontaja Kirsi Heikel kysyi, voisiko tilanteen korjata maksamalla naisille enemmän palkkaa, Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Eeva-Liisa Inkeroinen epäili.
– Ajatus on hieno, mutta mistä se raha tulee? Alojen välisiä palkkaeroja on vaikea pienentää vain rahalla. Palkkausjärjestelmät ovat kaiken A ja O.
STTK:n Kostiaisen mielestä ensisijainen keino palkkaerojen kaventamiseen on raha.
– Palkkausjärjestelmillä on saatu parannusta tilanteeseen, mutta ne toimivat vain yrityksissä tai korkeintaan toimialoilla. Ei niillä alakohtaisia eroja korjata.
Myös opinto-ohjaaja Satu Haime totesi, että jos poikia halutaan naisvaltaisille aloille, palkka on tärkeä.
– Kun olen keskustellut peruskouluaan päättävien poikien kanssa, viimeistään kolmas kysymys ammateista puhuessamme on ollut, paljonko siitä maksetaan.
Hallitus yrittää pienentää samapalkkaisuusohjelmallaan naisten ja miesten välistä palkkaeroa viidellä prosentilla vuoteen 2015 mennessä. Tällä hetkellä naisen euro työmarkkinoilla on edelleen 80 senttiä.