KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kremlin valtapeli kuin Shakespearen näytelmissä

Venäjän presidentti Vladimir Putin on Mihail Zygarin sisäpiirikuvauksen mukaan eristäytynyt ja paranoidi vanhojenkin tovereiden suhteen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on Mihail Zygarin sisäpiirikuvauksen mukaan eristäytynyt ja paranoidi vanhojenkin tovereiden suhteen. Kuva: Lehtikuva/Alexei Druzhinin

Mihail Zygarin huhtikuussa suomeksi ilmestyvä kirja Putinin sisäpiirissä kertoo länsimyönteisen presidentin liukumisesta epäluuloiseksi yksinvaltiaaksi.

Jukka Mallinen
10.4.2016 8.49

Muistamme televisiosta katkelman, jossa Vladimir Putin laittoi amurintiikerille GPS-lähettimen. Hän tähtäsi tiikeriä nukutuskiväärillä, meni rohkeasti lamaantuneen pedon luo ja laittoi kaulapannan. Tosin se oli lavastettu: kuvauksiin otettiin eläintarhasta naarastiikeri, jota ei ollut tarkoituskaan päästää vapaaksi. Se oli pumpattu täyteen rauhoittavia.

Siksi Putinin laukaisema nukutuspiikki oli yliannos ja se kuoli heti.

Tätä ei paljastettu, vaan Putinin virallisella sivulla saattoi pitkään seurata ”sitä naarastiikeriä”, joka yhä muka juoksenteli taigalla.

Tämän ja monta muuta herkullista tositarinaa Mihail Zygar kertoo kirjassaan Putinin sisäpiirissä, joka ilmestyy suomeksi huhtikuussa. Venäjällä kirja tunnetaan nimellä Koko Kremlin sotajoukko.

Kirjoittaja on valmistunut diplomaattiakatemiasta MGIMO:sta ja toiminut Kommersantin sotakirjeenvaihtajana Irakissa, Sudanissa, Palestiinassa ja Uzbekistanissa ja raportoinut Ukrainan ja Kirgistanin vallankumouksista.

Niinpä hänen tietolähteensä ovat aivan toista tasoa kuin monella maailmanparantajalla. Hän oli pitkään Dmitri Medvedevin luottotoimittaja, kunnes kirja poltti välit Kremliin.

Ainutlaatuista sisäpiiritietoa

Zygar esittää ainutlaatuista sisäpiiritietoa viileän objektiivisesti paljastaen Putinin valtakauden liikuttavat voimat, jotka ovat paljolti jääneet salaan Kremlin muurien taakse. Hän tekee kattavia muotokuvia johtavista poliitikoista, joiden valtapeli on välistä kuin Shakespearen verisistä kuningasnäytelmistä.

Sisäpiirissä Putinia kutsutaan ”tsaariksi”. Julkisuudelta piilossa käydään pomon ympärillä jatkuvaa raakaa valtataistelua monien intressiryhmien kuten silovikkien, talousliberaalien, ortodoksikirkon ja oligarkkien välillä. Epäluuloinen Putin joutuu koko ajan purkamaan niiden salaliittoja, todellisia ja kuviteltuja, mutta hän myös peluuttaa klaaneja toisiaan vastaan toimien tasapainottajana ja erotuomarina.

Tähän hänen valta-asemansa perustuikin pitkään.

Pettymys länteen

Putin lähti presidentiksi uskoen, että Venäjä voi luoda hyvät suhteet länsimaihin. Hän vannoi demokratian ja markkinatalouden nimiin ja ihaili George W. Bushia. Hän odotti Yhdysvalloilta myönnytyksiä ja kunnioitusta ja vaati asemaa täysivaltaisena kunnioitettuna jäsenenä demokraattisten maiden klubissa G8:ssa. Rumia temppuja hän perusteli sillä, että Venäjää on erityisen vaikea hallita.

Länsi yrittikin pitkään ymmärtää Putinin Venäjää ja katsoa kauneusvirheitä läpi sormien. Mutta Putin kuristi demokratian ja oikeusvaltion, uhkaili pieniä naapureita sotatoimilla ja rakensi etupiirejä. Hän otti nokkiinsa moitteista ihmisoikeusrikkomusten, selvittämättömien salamurhien ja Tšetšenian sodan vuoksi.

Putin oli ihaillut Bushia Irakin sotaretken takia ”maailman sotakeisarina”: tämä oli väkivahva johtaja, joka sanelee itse omat sääntönsä. Hän ällistyi, kun Bushin suosioluvut romahtivat New Orleansin tuhotulvan surkean hoitamisen takia. Putin alkoi halveksia demokratioiden johtajia säälittävinä pehmoina, joiden päätöksenteko puuroutuu demokratian takia – he häviävät vaalit tai joutuvat oikeuteen ja menettävät valtansa.

Jukosin kaappaus lopullinen käänne

KGB:n kasvatti Putin piti alusta alkaen tiivistä yhteyttä vanhaan ”firmaan”. Sen työntekijät alkoivat nousta johtoon. Rosneftin johtajan Igor Setšinin ympärille muodostui neuvostoajattelun läpitunkema silovikkien joukko, joka vieroksuu yksityistä liiketoimintaa ja suosii valtionomistusta sekä pitää länttä vihollisena ja oppositiota maanpettureina.

Mihail Hodorkovskin pidätys ja Jukosin kaappaus oli lopullinen käännös sekurokratiaan.

Lännen vastaisuutta Putin perustelee Venäjän ainutlaatuisuudella, jolla hän puolustelee ”ohjattua demokratiaa”. Kansan suosiossa olevien ”perinteisten arvojen” suojeleminen ja patriarkaalisuuden vahvistaminen auttaakin taistelussa liberaalia oppositiota vastaan.

Putin on miettinyt paljon perinteisiä venäläisiä arvoja ja lukenut konservatiivista filosofia Ivan Iljiniä. Hän sanoo: ”Venäläisten tulee puolustaa tätä konservatiivista aiheluetteloa enemmän kuin muiden kansojen. Hyväksyessämme ortodoksian me asetumme tavalla tai toisella läntistä maailmaa vastaan”.

Lännen moraalittomat kamasaksat

Valdai-klubissa hän sanoi viime lokakuussa, että jos katsoo Venäjän filosofeja ja klassisia kirjailijoita, he näkivät Venäjän ja lännen erimielisyyksien syyn maailmankatsomusten erossa. Venäläisyys perustuu käsitykselle hyvästä ja pahasta, perinteisistä arvoista, korkeammista voimista ja jumalallisesta lähtökohdasta. Lännen perusta taas on intressi, pragmatiikka. Eli venäläisiä ohjaa syvä eettisyys ja oikeudenmukaisuus toisin kuin lännen kansoja, jotka ovat moraalittomia ahnaita kamasaksoja.

Tähän ”idealismiin” lomittuu sulavasti pietarilaisen katutappelijan aggressiivisuus. Valdaissakin hän vetosi kokemukseensa työläiskaupunginosan väkivaltaisilta kaduilta: ”Siellä oppi, että jos näkee, että tappelu on edessä, pitää lyödä ensimmäisenä”. Näin Putin toimii myös politiikassa, jonka tyyli on sanelu, riidan haastaminen, raju hyökkäys ja yllätys. Hallituksen istunnoissa hän lohkaisee usein: ”Heikot saavat turpiinsa”.

Uudistajasta katkeroituneeksi

Zygar painottaa, että Putinissa on monta Putinia. Hän ajautui länsimyönteisestä uudistajasta yksinvaltiuteen ja konfliktiin lännen kanssa.

Putinin kolmea kautta leimaavat presidentin hallinnon sisäpolitiikasta vastaavat apulaisjohtajat. Ensimmäisellä kaudella markkinatalousmyönteinen Aleksandr Voloshin teetti presidentillä talousuudistuksia. Samalla puoluejärjestelmä ja vaalit otettiin haltuun. Toisessa vaiheessa ”värivallankumoukset” pelästyttivät Putinin ja ”pääideologi” Vladislav Surkov kehitti tiedotusvälineiden ja puoluejärjestelmän manipuloinnin täydellisyyteen. Nykyään sisäpolitiikan junailija Vjatšeslav Volodin on kääntänyt Putinin jyrkkään nationalismiin.

Vuosien 2011–2012 suurmielenosoitukset yllättivät ja katkeroittivat Putinin. Nyt epäluulo valtasi hänet täysin. Hän epäili kaikkia ja käytti aikansa lukemalla raportteja Medvedevin ja tämän avustajien puhelinkeskusteluista.

Putin koki keskiluokan pettäneen itsensä, vaikka hän oli lahjoittanut sille vakauden ja kulutusjuhlan. Ja mielenosoittajat kehtasivat pitää Medvedeviä parempana presidenttinä kuin häntä. Keskiluokka olikin se, joka irtisanoi ”Putinin konsensuksen”, jonka mukaan saa vaurastua ja nauttia vauraudestaan, kunhan ei sotkeudu politiikkaan. Nyt keskiluokka alkoi ylellisyyden lisäksi vaatia vapautta ja oikeusvaltiota.

Arabikevät pelästytti

Jo pääministerikaudella Putinista oli tullut kaikkitietävä – hän pyyhkäisi eriävät mielipiteet syrjään sanoen: ”Ette tiedä sitä mitä minä”’. Arabikevään kaaoksen pelottava esimerkki sai hänet lopullisesti tarrautumaan valtaan. Tietyllä hetkellä hänestä itsestään tuli kaikkein tärkein kiinnike, joka liimaa Venäjän kansan yhteen. Presidentti on alkanut uskoa, että ilman häntä maa hajoaa.

Hän on yhä paranoidimpi myös vanhojen toverien suhteen. Putin on kolmen viime vuoden aikana vaihtanut kaksi kertaa vartiostonsa päällikön. Tiettävästi hän on viime aikoina jyrkästi rajoittanut ihmisten piiriä, joilla pääsy hänen puheilleen. Eristäytyminen rajoittaa varmasti hänen tietoaan siitä, mitä tapahtuu todella.

Vuoden 2015 lopulla Kreml alkoi umpikujassaan etsiä äärimmäisiä ratkaisuja, kertoo Zygar. Ulkopolitiikan strategit alkoivat puhua, että suuresta sotilaallisesta konfliktista voi tulla mahdollisuus Venäjälle, koska se kääntää maailmantilanteen täysin ympäri. ”Nykyinen kehitysura tietää Venäjälle vähemmän kadehdittavaa asemaa jälkeenjäävänä maana – vain jyrkkä järistys voi muuttaa kaiken”, strategit miettivät haaveillen.

Putin on ohjannut maan eristykseen. Taantuma on tullut Venäjän talouteen jäädäkseen. Mutta umpikujan ratkaisusta Zygarin haastattelemat yrittäjät uskaltautuvat puhumaan vain vertauskuvin: ”Muutos tulee vain, jos musta joutsen lentää”.

Putin seuraa jääräpäisesti tietään, eikä hän voi hellittää. Venäläinen poliittinen eläinoppikin sanoo, että jos susilauman johtaja sairastuu tai heikkenee, nuoret urokset repivät sen heti kappaleiksi.

Mihail Zygar: Putinin sisäpiirissä. Nyky-Venäjän lyhyt historia. Suomentanut Jukka Mallinen. Otava 2016. Ilmestyy huhtikuussa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

Noor Mukadam sai oikeutta, mutta hänen tarinansa jää poikkeukseksi, kun tuhansien muiden pakistanilaisten naisten ja tyttöjen nimet unohtuvat tilastoihin.

Veri pyyhitään rahalla – näin Pakistanin oikeus pettää naiset

Uusimmat

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
03

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
04

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään