Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entinen pääjohtaja Hans Blix esittää uutta lähestymistapaa Iranin ydinohjelmasta käytävään kiistaan. Hän herättäisi henkiin ajatuksen Lähi-idän ydinaseettomasta vyöhykkeestä.
Blixin mukaan Yhdysvallat hukkasi vuosia siihen, ettei se suostunut suoriin neuvotteluihin Iranin kanssa. Ne juuttuivat aina ennakkoehtoon, että Iranin on ensin luovuttava uraanin rikastamisesta.
Blix kiittää brittilehti Guardianin nettisivuilla keskiviikkona julkaistussa artikkelissaan presidentti Barack Obamaa neuvotteluvalmiudesta. Hänen mukaansa tarvitaan kuitenkin niin kannustimia kuin jarrujakin taivuttelemaan Irania.
Blixin mukaan sekä talouspakotteilla että sotilaallisilla toimilla voi olla vakavat seuraukset ja lisäksi ne voivat yhdistää iranilaisten enemmistön tukemaan hallitusta, jota he eivät muuten kannattaisi.
Kysymys ei
yksin Iranista
Blix toteaa, että Iranille ei vielä ole tarjottu sitä, mitä Pohjois-Korealle: turvallisuustakeita ja mahdollisuutta diplomaattisuhteisiin Yhdysvaltain kanssa. Hän haluaisikin laajentaa neuvottelujen asialistaa ohi pelkän uraanikysymyksen.
Blix muistuttaa, että Lähi-idän ydinaseetonta vyöhykettä esittivät vuosia sitten ensimmäisinä Iran sekä Egypti ja kaikki alueen maat – myös Israel – ovat ajatuksen periaatteessa hyväksyneet.
Blix myöntää, että alueen ainoaa olemassa olevaa ydinasevaltaa Israelia olisi todellisuudessa vaikea saada neuvottelemaan vyöhykkeestä, koska se pitää ydinaseita viimeisenä henkivakuutuksenaan. Mutta samalla hän toteaa, että Israelin asema muuttuisi olennaisesti, jos joku muu Lähi-idän maa saavuttaisi kyvyn valmistaa ydinaseita.
Vanha ajatus
uudessa muodossa
Vyöhykeratkaisuun liittyisi monia ongelmia kuten todentaminen, ulkopuoliset turvatakuut ja rauhanomaisen ydinpolttoaineen toimittaminen alueen maille. Mutta Blixin mukaan Iranin ongelma voisi olla ratkaistavissa laajemmalla alueellisella ja globaalilla ydinaseriisunnalla ja ydinaseiden leviämisen estämisellä.
Niinpä vanhaan ajatukseen ydinaseettomasta vyöhykkeestä voisi Blixin mielestä lisätä Lähi-idän tekemisen myös uraanin rikastamisesta ja plutoniumin tuottamisesta vapaaksi vyöhykkeeksi.
Hans Blixin artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan (englanninkielisenä) osoitteessa www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2009/oct/07/iran-nuclear-weapons-wmd-enrichment