KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Saara Särmä: Aina saa hävetä ja kärsiä

Kuva: All Over Press/ Alamy / Luke Bowles

Saara Särmä
14.5.2017 15.00

Viikko alkoi viestillä kollegalta ja ystävältä, joka kaipasi vertaistukea häpeän selättämiseen. Toisessa viestissä toimittaja pyysi minua radio-ohjelmaan keskustelemaan häpeästä. Ensimmäiseen viestiin vastasin kannustavasti ja toiseen myöntävästi. Ensireaktio jälkimmäiseen viestiin oli, että en tietenkään mene, koska taas saa hävetä ja kärsiä kun menee avaamaan suunsa julkisesti. Menen silti, koska aihe on tärkeä ja kiinnostava.

Häpeä on huijarisyndrooman paras ystävä. Huijarisyndrooma on se, etenkin monille korkeasti koulutetuille naisille tuttu tunne, että on ikään kuin vahingossa päässyt hyvään asemaan työelämässä ja kohta kaikille paljastuu, että on onnistunutkin vain esittämään osaavansa asioita. Moni voi olla päässyt todella pitkälle ja silti tuntea epävarmuutta omasta pätevyydestään ja pelätä jatkuvasti epäpätevyytensä paljastuvan kaikille todella nolosti.

Häpeä ja nolous ovat sosiaalisen kontrollin välineitä. Häpeä ja huijarisyndrooma yhdessä ovat tehokkaita patriarkaatin pönkittäjiä. Kun naiset eivät usko omaan osaamiseensa, he eivät pyri valta-asemiin, ja niin miehinen ylivalta säilyy.

ILMOITUS
ILMOITUS
Häpeä ja huijarisyndrooma yhdessä ovat tehokkaita patriarkaatin pönkittäjiä.

Häpeä on sisäisen kriitikon suurin voimavara. Olen nimennyt oman sisäisen kriitikkoni sisäiseksi vorssalaiseksi.

Sisäinen vorssalainen ei kehtaa olla osaava ja menestynyt tai ainakaan tuoda omia ansioitaan esiin. Sisäinen vorssalainen ei tee numeroa omista jutuistaan, koska hän ei voi missään nimessä luulla olevansa jotain. Sisäinen vorssalainen ymmärtää hävetä. Sisäinen vorssalainen istuu olkapäälläni, kun kirjoitan ja kuiskii ”mitä sää luulet tästäkin tietäväs, mikä sää oikein luulet olevas”. Sisäinen vorssalainen on pieni sielu ja kovin yksinäinen.

Sisäisen vorssalaisen kanssa on kuitenkin mahdollista ystävystyä. Häntä pitää lähestyä lempeästi, kiltisti ja ymmärtäen. Konkreettiset kehut ovat parasta lääkettä. Feministisen ajatushautomo Hatun järjestämässä kehtaamiskoulussa opimme eräältä osallistujalta kehu-excelin, johon voi kerätä esimerkiksi työkavereiltaan saamiaan kehuja. Kun jostakin asiasiasta saa toistuvasti kehuja, on paljon vaikeampaa vähätellä omaa osaamistaan siinä kyseisessä asiassa. Dokumentointi kannattaa aina.

Häpeä saa käyttövoimansa salailusta, hiljaisuudesta ja tuomitsemisesta. Paras vastavoima häpeälle on empatia ja avoimuus. Keskinäisen kehun ja tuen kerhoissa näistä asioista voi puhua avoimesti ja saada vertaistukea.

Häpeä, kuten muutkaan tunteet, eivät ole jotain, josta pitää pyrkiä kokonaan eroon. On kuitenkin hyvä tunnistaa, mitä tarkoitusta häpeä milloinkin palvelee. Usein häpeä pönkittää normeja. Häpeä pitää meitä kiinni sukupuolittuneissa stereotypioissa eli siinä, millainen ihmisen tulee olla, naisena tai miehenä. Se työntää meitä normina pidetyn piiriin ja saa meidät pysymään ”oikeanlaisina”. Se saa meidät mukautumaan ryhmään. Häpeä estää vapautumista.

Erityisesti tosi-tv-sarjoihin ja moniin komedioihin liittyvä myötähäpeän tunne paljastaa tehokkaasti häpeän sosiaaliseen kontrolliin ja normien pönkittämiseen liittyvät ulottuvuudet. Myötähäpeässä sekoittuu ylimielisyys ja pelko. Minä en ainakaan ole tuollainen vai apua, olenkohan sittenkin. Jos en skarppaa, saattaa lipsahtaa nolouden puolelle.

Arkikielessä häpeä ja syyllisyys menevät iloisesti sekaisin ja tarkoittavat usein samoja asioita. Tunnettu positiivisen psykologian tutkija Brene Brown tekee analyyttisen eron häpeän ja syyllisyyden välille. Häpeä kääntyy sisäänpäin ja keskittyy siihen, kuka minä ihmisenä olen. Häpeä painottaa, että olen huono ihminen, kun mokasin. Häpeä saa pyytämään anteeksi sitä, että olen tällainen. Häpeä tuottaa tunteen, että en ansaitse mitään hyvää.

Syyllisyys puolestaan kohdistuu tekoihin, siihen mitä tein, kun mokasin. Tein tyhmästi ja voin pyytää sitä anteeksi. Teko ei vaikuta arvooni ihmisenä.

Tutkimuksissa on todettu, että häpeä ja syyllisyys korreloivat keskenään päinvastaisesti ongelmien kanssa. Ihmisillä, joilla on ylikorostunut häpeän tunne, on useammin ongelmia addiktioiden, väkivallan ja syömishäiriöiden kanssa. He ovat useammin kiusaajia ja päätyvät useammin itsemurhaan. Niillä, joilla syyllisyydentunto on häpeän tunnetta vahvempi, näitä ongelmia esiintyy paljon vähemmän.

Kaikki me mokataan joskus, mutta mokaaminen voi olla lahja niin itselle kuin toisillekin. Nolottaahan se, kun mokaa, mutta tämän voi kääntää voimavaraksi. Nolous voi olla hyvä motiivi, kuten Ville Lähde kirjoittaa kirjassaan Paljon liikkuvia osia. Tällöin nolous toimii parempaan ajatteluun ja parempaan toimintaan pyrkimisen vaikuttimena.

Kun mokaa niin, että aiheuttaa jollekin muulle harmia, ei pidä jäädä häpeänsä vangiksi vaan pyytää suoraselkäisesti anteeksi. Anteeksipyyntö ei ole sellainen, jossa pyydetään anteeksi, jos joku loukkaantui kun sanoin tyhmästi. Anteeksipyynnössä pitäisi tulla ilmi jonkinlainen ymmärrys sitä, mikä omassa tekemisessä tai sanomisessa meni vikaan.

Uskottavan anteeksipyynnöstä tekee vasta se, jos pystyy myös esittämään, miten aikoo jatkossa toimia toisin. Joskus se toki vie aikaa, että ymmärtää mitä mokasi ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Joten uskottavaa anteeksipyyntöä ei kannata aina odottaa välittömästi.

Moka on lahja myös siinä mielessä, että kun siitä kertoo muille, voi sillä tarjota oivaa vertaisapua omien mokiensa ja häpeänsä kanssa kärvisteleville. Näin muutkin saavat tilaisuuden vapautua omista nolouksistaan.

Kirjoittaja on feministi, taiteilija ja tutkija sekä Feministisen ajatushautomo Hatun perustaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään