Ministeriö arvioi sähkönkulutuksen kasvun taittuvan
Elinkeinoministeriön tuoreen arvion mukaan Suomen sähkönkulutus on tulevaisuudessa huomattavasti pienempi kuin aikaisemmin on ennakoitu.
Arvio tulee samaan johtopäätökseen kuin ministeriön virkamiesjohdon aikaisemmat lausunnot: sähkönkulutuksen kannalta Suomeen tarvitaan vain yksi uusi ydinvoimala.
Tähän viittaa elinkeinoministeriön selvityksen kohta, jossa todetaan, että ”sähkön kulutuksen kasvun hidastumisesta huolimatta maahamme tarvitaan uutta voimalaitoskapasiteettia”.
Selvityksessä ei oteta suoraan kantaa siihen, tarvitaanko Suomeen lisäydinvoimaa.
Siinä tyydytään toteamaan, että vuoden 2020 jälkeen Loviisan voimalaitosten käyttöluvat umpeutuvat ja niitä pitää joko jatkaa tai korvata uudella kapasiteetilla.
Elinkeinoministeriön ylijohtaja Taisto Turunen suomentaa ministeriön lausuman siten, että hallituksen olisi otettava huomioon sähköntarve ydinvoimalapäätöksien käsittelyssä:
– Ydinenergialaki ei sano mitään kovin täsmällistä energiantarpeesta, vaan että huomiota pitää kiinnittää haettavan ydinvoimalaitoksen soveltuvuuteen Suomen energiahuoltoon, Turunen toteaa UP-uutispalvelulle.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
– Se tarkoittaa, että ydinenergialaitoksen täytyy sopia meidän sähköntuotannon kapasiteettiin. Tässä on sellainen tilanne, että kun sähkönkulutusarvio osoittaa, että kulutus ei ole kovasti kasvamassa, niin ei kapasiteettiakaan tarvita niin paljon kuin aikaisemmin uskottiin, ylijohtaja vastaa.
Energiateollisuus ärtyi
Energiateollisuus ry:ssä ei TEMin arvioita kritiikittä niellä.
– TEMin laskelma tarvittavan tuotantokapasiteetin määrästä antaa täysin väärän kuvan, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo.
Etujärjestö suomii laskelmia muun muassa siitä, että arvioissa on oletettu sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitosten korvautuvan uusilla vastaavantyyppisillä laitoksilla, mutta nämä on jätetty pois kapasiteettilaskelmista. Naukkarisen mielestä laskelmissa ei ole myöskään otettu kantaa olemassa olevien ydinvoimalaitosten poistumaan ja korvaamiseen.
Elinkeinoelämän keskusliitto ja Energiateollisuus ovat toistuvasti tuoneet esille näkemyksen, että valtioneuvoston käsittelyssä parhaillaan olevat kolme ydinvoimalahakemusta pitäisi kaikki hyväksyä, jotta vanhojen voimaloiden poistumiseen voitaisiin varautua ajoissa.
– Nyt pitää tarjota mahdollisuudet riittävän sähköntuotantokapasiteetin rakentamiseksi, jotta kapasiteettitilanne ei muodostu esteeksi, kun talous kääntyy kansainvälisen kysynnän kasvun myötä taas nousuun, Naukkarinen uskoo.
Tässä olettamassa TEM on eri mieltä elinkeinoelämän kanssa. TEM ei usko, että Suomen teollisuusrakenne enää palaa vanhaan energiaintensiiviseen uomaansa, jonka vetureina olivat metsäteollisuus ja raskas metalliteollisuus.