KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Tuleva laki ei helpota lastentarhaopettajapulaa

Päiväkotien arjessa lasten ja aikuisten suhdeluku on yleensä asetuksen mukainen vain osan hoitopäivää.

Päiväkotien arjessa lasten ja aikuisten suhdeluku on yleensä asetuksen mukainen vain osan hoitopäivää. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Marjo Katajisto
15.4.2018 17.00

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut uuden esityksen varhaiskasvatuslain uudistamisesta. Lain lähtökohtana on lapsen etu ja YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen velvoitteet. Valmisteilla on ”uudistus”, joka ei tuo uusia kuluja kuluvalla kehyskaudella palveluiden järjestäjille.

Kuntien toivotaan valmistautuvan rekrytoinneissa uuteen henkilöstörakenteeseen. Rahoitusta ei luvata. Valmisteilla on lakiuudistus, joka ei ratkaise varhaiskasvatuksen eriarvoistavia tai lapsen etua rikkovia rakenteita.

Kesällä varhaiskasvatuslakiuudistusta pohjustettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tilaamassa Varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartassa. Selvityshenkilöt hahmottelivat esityksissään muun muassa tehtävärakenteita ja uusia vastuualueita alan henkilöstölle.

Esityksen mukaan varhaiskasvatuksen sosionomi vastaisi tulevaisuudessa verkostoyhteistyöstä sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa ja tekisi tiiviisti yhteistyötä perheiden parissa. Yhden ammattilaisen työpanos ja osaaminen olisi näin poissa päiväkodin lapsiryhmästä.

Jo nyt päiväkodin arjessa lasten ja aikuisten suhdeluku on asetuksen mukainen vain lyhyen osan lapsen hoitopäivää. Uusi ammatti vastuineen ei helpottaisi tätä tilannetta. Jäisikö lastenhoitaja ryhmään yksin, kun opettaja keskittyisi toiminnan suunnitteluun ja varhaiskasvatussuunnitelmien laadintaan, sosionomi puolestaan verkostoituisi sote-palveluissa?

Osa selvityshenkilöiden esityksistä on lausuntokierroksella olevassa laissa nyt pykäläluonnoksina. Päiväkodin ryhmässä voisivat työskennellä tulevaisuudessa uusilla nimikkeillä ja tehtäväsisällöillä varhaiskasvatuksen opettaja, varhaiskasvatuksen sosionomi ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja. Lähtökohtana olisi, että päiväkotiryhmässä olisi aina kaksi korkeakoulutettua ammattilaista: yksi opettaja, tarvittaessa toinenkin tai hänen sijastaan sosionomi. Sosionomin tehtäväsisältöä ei avata.

Esitetty malli ei selkiyttäisi henkilöstörakennetta vaan loisi lapsiryhmään uuden hierarkkisen ja kuntakohtaisesti vaihtelevan mallin. Päiväkotien henkilöstörakenne olisi riippuvainen varhaiskasvatuksen järjestäjän painotuksista tai pikemminkin paikallisesti henkilöstön saatavuudesta.

Lakiluonnoksen vaikutusarvioinneissa henkilöstön koulutusmäärien kehittymistä, alalla pysymistä tai eläköitymistä ei ole avattu koko siirtymäkauden ajaksi. Uhkana on, että lastentarhanopettajapula syvenee entisestään. Palveluiden laatua ei paranna määräaikaisten sijaisten lisääntyvä käyttö.

Päivähoitolaki muuttui varhaiskasvatuslaiksi vuonna 2015. Lain säätämisen yhteydessä eduskunta edellytti, että hallitus seuraa uudistuksen kokonaisvaikutuksia ja antaa selvityksen eduskunnan sivistysvaliokunnalle.

Valtioneuvoston toimeksiannon mukaisesti Oulun yliopiston teki VakaVai-kartoituksen, jossa selvitettiin varhaiskasvatuksen lainsäädäntöön vuosina tehtyjen muutosten vaikutuksia. Arvioinnissa todetaan, että poukkoileva päätöksenteko heikentää lasten ja perheiden yhdenvertaisuutta. Kuntien erilaiset ratkaisut esimerkiksi lapsen subjektiivisen oikeuden toteutumisessa tai lasten ja aikuisten määrää koskevan sääntelyn monenlaiset tulkinnat heikentävät palveluiden laatua.

Poukkoileva päätöksenteko heikentää lasten ja perheiden yhdenvertaisuutta.

Tähän asti opettajan tehtäviin on ollut kaksi väylää: yliopistossa koulutettu kasvatustieteiden kandidaatti (180 opintopistettä) tai ammattikorkeakoulussa suoritettu varhaiskasvatukseen suuntautunut sosionomi (210 opintopistettä). Sosionomilta voimassa olevat kelpoisuusehdot edellyttävät 60 opintopistettä varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan opintoja.

Tosiasiassa sosionomit ovat valmistuessaan suorittaneet keskimäärin 125 opintopistettä varhaiskasvatuksen opintoja. Tämän selvitti Sosiaalialan korkeakouluverkosto syksyllä 2017. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto puolestaan kartoitti sosionomien varhaiskasvatusosaamista myös viime vuonna.

Lain valmistelussa tai varhaiskasvatuksen tiekartassa näitä selvityksiä ei ole huomioitu, eikä ammattikorkeakouluja ole kuultu valmistelun yhteydessä. Taustamateriaalina on näiden sijaan käytetty vuonna 2013 toteutettua koulutuksen arviointiraporttia. Ministeriössä jätettiin huomioimatta myös 11 000 sosionomin allekirjoittama adressi oman ammattinsa puolesta.

Ensisijainen ratkaistava yhtälö olisi purkaa nykyinen tilanne, jossa lapset saavat kunnan päätöksistä riippuen vähemmän varhaiskasvatustunteja yhä isommassa ryhmässä. Varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutustaso on yksi laadun tekijöistä. Korkeakoulutettujen osuutta voidaan vahvistaa säilyttämällä varhaiskasvatukseen suuntautuneiden sosionomien oikeus toimia jatkossakin opettajina.

Kaikkien lapsiryhmässä toimivien kasvattajien päätehtävänä tulee olla ryhmän kasvatus-, opetus- ja hoitotehtäviin osallistuminen. Lapsi- ja perhepalveluiden tiivis yhteistyö ja verkostoituminen varhaiskasvatuspalveluiden kanssa voidaan ratkaista muilla keinoin.

Kirjoittaja on sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian erityisasiantuntija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään