KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

TUL:n sata vuotta: värikästä työläisurheilua pääkaupunkiseudulla

TUL:n kolmannet liittojuhlat heti sodan jälkeen vuonna 1946 olivat tärkeä osoitus työläisurheilun joukkovoimasta.

TUL:n kolmannet liittojuhlat heti sodan jälkeen vuonna 1946 olivat tärkeä osoitus työläisurheilun joukkovoimasta.

Mikko Mäkinen
28.4.2018 15.00

Horisontti

Suomalaisen työläisurheilun jatkumo on ollut kansainvälisesti katsottuna poikkeuksellisen pitkä. Työväen Urheiluliitto eli TUL näki päivänvalon tammikuussa 1919, jota ennen keskusjärjestö Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitto (SVUL) oli erottanut keskuudestaan kaikki punaisella puolella sisällissotaan osallistuneet seurat ja henkilöt.

Varhaisimmista helsinkiläisistä työläisseuroista Ponnistus (1887) oli fennomaanien ja wrightiläisen työväenliikkeen tuotos, Helsingin Jyry (1902) edellytti seuraan liittyviltä työväenyhdistyksen jäsenyyttä, Koiton Visa (1906) perustettiin raittiusyhdistyksen alaisuuteen ja Elannon Isku (1921) oli osuusliikkeen henkilökunnan seura.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kasvusta huolimatta uuvuttava ryhmäpoliittinen vääntö jatkui TUL:n sisällä.

Pitkänsillan pohjoispuoliset asuinalueet muodostivat elämänpiirin, josta työläisurheiluliike nousi jo ennen TUL:n perustamista. Liiton alkuaikojen toiminta kytkeytyi osaksi työväen järjestökulttuuria, jossa eri urheilulajit, teatteri- ja musiikkiharrasteet sekä esimerkiksi opintokerhot asettuivat sujuvasti saman katon alle. Fyysisinä ja sosiaalisina tukikohtina toimivat useimmiten työväentalot.

TUL:n ja porvarillisen SVUL:n välillä vallitsi 1920- ja 1930-luvuilla jyrkkä aatteellinen ja toiminnallinen juopa: työläisseuraan liittyminen oli tietoinen poliittinen valinta, mitä korosti aikakauden oikeistoradikalismi. Myös liikkeen omasta suunnasta ja hallinnasta taitettiin peistä.

Sotavuosien jälkeen TUL:n jäsenmäärä kasvoi vauhdilla koko maassa. 1930-luvun kommunistilakien nojalla lakkautettu Helsingin Jyry herätettiin uudelleen henkiin. Alueliitosten myötä Helsingin piirijärjestöön liitettiin seuroja pääkaupunkia reunustaneista esikaupungeista ja kauppaloista sekä Espoosta ja Porvoosta.

Yhteistoiminnan alettua SVUL:n kanssa TUL:n urheilijat pääsivät osallistumaan eri lajien SM-kilpailuihin ja kansainvälisiin arvokisoihin. Myös Helsingin olympiakisojen järjestäminen oli urheilujärjestöjen yhteinen ponnistus.

Kasvusta huolimatta uuvuttava ryhmäpoliittinen vääntö jatkui TUL:n sisällä, ensin sosialidemokraattien ja kommunistien välillä ja sitten SDP:n ”jäsentenvälisinä”. Liiton johtoon 1950-luvun alussa noussut Väinö Leskinen asetti tukijoineen tavoitteeksi TUL:n ja SVUL:n yhteisen keskusjärjestön, jota itsenäisen työläisurheilun kannalla olleet vastustivat.

Kiistat huipentuivat vuosikymmenen lopulla, kun paitsioon jääneet leskisläiset sosiaalidemokraatit perustivat oman järjestönsä, Työväen Urheiluseurojen Keskusliiton (TUK). Heidän hallintaansa jääneen Helsingin piirin tilalle muodostettiin uusi, edeltäjäänsä laajempi TUL:n Suur-Helsingin piirijärjestö.

Suur-Helsingin piirin käynnistäessä toimintaansa poliittinen tilanne oli kireä ja taloudelliset resurssit niukat. Aineellisia puutteita paikattiin yhteishengellä: esimerkiksi Pakilan Visan, Puotinkylän Valtin, Toukolan Teräksen ja Uintiseura Kuhien kaltaisissa seuroissa yhteisöllisyyttä luotiin kilpailuissa, leireillä, kursseilla, juhlissa ja kerhoilloissa. Nuoria pyrittiin kasvattamaan työväenliikkeen jäseniksi, vaikka kentillä ja saleissa puolueilla ei ollut juuri merkitystä.

Rakennemuutoksen ja muuttoliikkeen kiihtyessä seuratyön painopiste siirtyi yhä kauemmas Helsingin kantakaupungista. Kontulan, Jakomäen, Korson, Rekolan ja Leppävaaran tapaiset lähiöt ja asuinalueet olivat hedelmällisiä TUL:n toiminnan kannalta.

Poliittisesti värikkään 1970-luvun päättyessä leskisläisten TUK lakkautti itsensä SDP:n ja SKP:n solmiman sopimuksen mukaisesti. Useat TUL:sta 20 vuoden takaisessa hajaannuksessa erkaantuneista seuroista jättivät kuitenkin palaamatta liiton yhteyteen.

1980-luvulla Suur-Helsingin piirin talous kohentui ja toimisto laajeni. Seuroja oli enimmillään yli 180, joissa jäseniä miltei 57 000. Vaikka aatteellisuuden ja perinteisen vapaaehtoistyön vetovoima väheni entiseen verrattuna, olivat piirin seurat aktiivisesti mukana vaikkapa vuoden 1983 yleisurheilun MM-kisojen sekä Mustikkamaan juhannusjuhlien järjestelyissä vuosina 1990–1996. Piiri kantoi totutusti päävastuun myös TUL:n suurkatselmuksista eli liittojuhlista.

1990-luvun laman keskellä toteutettujen järjestöuudistusten myötä SVUL ajettiin konkurssiin, mutta TUL luopui omasta kilpa- ja koulutusjärjestelmästään ja valtionavun leikkausten vuoksi menetti suuren osan työntekijöistään.

Pääkaupunkiseutu on näyteikkuna liikuntakulttuurin ja koko suomalaisen yhteiskunnan murrokseen. Viimeisen sadan vuoden aikana alueen TUL-seurat ovat liikuttaneet yhteensä satojatuhansia ihmisiä ja kasvattaneet kansainvälisellä tasolla menestyneitä huippuja eri lajeissa. Piirin toimijat ovat järjestäneet suurtapahtumia sekä vaikuttaneet yhteiskuntapolitiikkaan ja liikuntarakentamiseen.

Suur-Helsingin alueella tarvitaan jatkossakin sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää liikuntatoimintaa, jonka puitteissa kaikilla on mahdollisuus harrastaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään