KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Venäjän kansalaisaktivistit iloitsevat pienistäkin erävoitoista

1960-luvulla rakennettujen ”hruštšovka”-talojen purkaminen on ollut moskovalaisten puheenaiheena toissa talvesta lähtien.

1960-luvulla rakennettujen ”hruštšovka”-talojen purkaminen on ollut moskovalaisten puheenaiheena toissa talvesta lähtien. Kuva: All Over Press/Sergei Ilnitski

Venäjän kansalaisyhteiskunta on vielä lapsenkengissään valtion rajoittaessa julkisia mielenilmauksia. Silti Moskovassa on viime vuosina puolustettu näyttävästi esimerkiksi neuvostoaikaisia asuinalueita purkamiselta. Pienetkin edistysaskeleet antavat aktivisteille uskoa tulevaan.

Riikkamari Muhonen
13.7.2018 8.36

Eräs Moskovan näkyvimmistä kansalaisliikkeistä on ”Moskovalaiset purkua vastaan”, joka pyrkii suojelemaan purku-uhan alle joutuneita taloja ja asuinalueita. Kuluneen vuoden aikana Moskovassa on osoitettu useita kertoja mieltä alkuvuodesta 2017 esiteltyä lakimuutosta vastaan, jonka mukaan useat 1960–1970-luvuilla rakennetut talot puretaan uusien rakennusten tieltä. Talojen asukkaille on luvattu uudet asunnot samalta alueelta, mutta suunnitelman käytännön toteutukseen liittyy useita ongelmia.

– Oma asuinalueeni Metrogorodok on Moskovan mittakaavassa pieni ja miellyttävän kylämäinen alue. Nyt alueen yhteensä 148 talosta aiotaan purkaa 75, jolloin viisikerroksisten talojen keskelle tulisi uusia 25-kerroksisia taloja, kertoo Olga Moisejeva, yksi ”Moskovalaiset purkua vastaan” -liikkeen aktivisteista.

Olga Moisejeva haluaa, että Moskovan kaltaisessa suurkaupungissa säilyy myös vihreitä alueita. Tämä puisto on yksi Metrogorodokin asukkaiden vihreistä olohuoneista.

Olga Moisejeva haluaa, että Moskovan kaltaisessa suurkaupungissa säilyy myös vihreitä alueita. Tämä puisto on yksi Metrogorodokin asukkaiden vihreistä olohuoneista. Kuva: Riikkamari Muhonen

– Asuinalue on alun perin rakennettu suolle, joten kukaan ei tiedä, voiko sinne ylipäänsä rakentaa niin korkeita taloja. Enemmistöä asukkaista ongelmat eivät kuitenkaan kiinnosta. He ovat tyytyväisiä, kun valtio lupaa heille uuden asunnon, vaikka uusien talojen laadusta ei ole mitään takuita.

ILMOITUS
ILMOITUS
Purku-ohjelma jatkuu nykyistä tahtiaan vuoteen 2024.

Metrogorodok ei suinkaan ole ainoa asuinalue, jossa uudistusten tuulet puhaltavat. Moskovan ydinkeskustan ympärillä lähes jokaisessa ilmansuunnassa on neuvostoaikana rakennettuja asuinalueita, joita leimaavat matalahkot kerrostalot ja suuret vihreät pihat talojen välissä. Kulkuyhteydet keskustaan ovat hyvät ja peruspalvelut kuten kaupat, koulut ja terveyskeskukset ovat kävelymatkan päässä.

”Hruštšovkoissa” asuu yli miljoona ihmistä

Yhteensä projektin piiriin kuuluu tällä hetkellä yli 5 000 taloa kaikilla Moskovan keskustaa ympäröivillä asuinalueilla. Käytännössä tämä luku pitää sisällään noin 70 prosenttia Moskovan kaikista viisikerroksista 1960-luvun ”hruštšovkoista”, jotka ovat saaneet lempinimensä Neuvostoliiton silloisen johtajan Nikita Hruštšovin mukaan. Näissä taloissa asuu yhteensä yli miljoona ihmistä.

Vaikka asuntojen omistajat saivat periaatteessa itse äänestämällä päättää, sisällytetäänkö heidän talonsa purkulistalle vai ei, koko projektia on leimannut sekavuus ja huono tiedottaminen.

– Ei ole ollut selvää, mitä asukkaille tapahtuu ja minne heidät asutetaan. Aluksi ei edes luvattu asuntoa samalta asuinalueelta. Mahdollista oli tietysti valita myös rahallinen korvaus, mutta se ei vastannut asunnon todellista arvoa, kertoo toinen aktivisti Pavel Novikov.

Moskovalaisten lähiöiden asuintalot saattavat suomalaisen silmään näyttää karuilta, mutta tosiasiassa monet asunnot on remontoitu sisältä ja varustettu kaikilla mukavuuksilla. Lisäksi alueiden vihreys ja väljä rakennustapa miellyttävät asukkaita.

Moskovalaisten lähiöiden asuintalot saattavat suomalaisen silmään näyttää karuilta, mutta tosiasiassa monet asunnot on remontoitu sisältä ja varustettu kaikilla mukavuuksilla. Lisäksi alueiden vihreys ja väljä rakennustapa miellyttävät asukkaita. Kuva: All Over Press/Sergei Ilnitski

– Virallisesti kaupunki takasi myös, että uuden asunnon pinta-alan tulisi vastata vanhaa. Käytännössä tähänkin liittyi erilaisia avoimia kysymyksiä liittyen esimerkiksi siihen, mitä tapahtuu, jos asukas kieltäytyy tarjotusta uudesta asunnosta tai jos vanhaa asuntoa pinta-alaltaan vastaavia uusia asuntoja ei ole saatavilla. Mitään takuita mistään ei anneta.

Projektin mittakaava yhdistettynä siihen liittyviin epäselvyyksiin saikin tavalliset kansalaiset liikkeelle ja protestoimaan. Ensimmäiset uutiset uudesta lainsäädännöstä saatiin joulukuussa 2016 ja se esiteltiin virallisesti helmikuussa 2017. Kansalaisilta saadun palautteen perusteella lakiin tehtiin joitakin muutoksia, mutta sen lopullinen kolmas versio hyväksyttiin lopulta vuosi sitten, kesäkuun alussa 2017.

Tästä alkoi myös aiempaa aktiivisempi vastarinta. Aluksi Facebookiin syntyi ryhmiä, joissa kansalaiset keskustelivat tilanteesta eri asuinalueilla. Tällä hetkellä ryhmistä suurimmassa on yli 26 000 jäsentä. Vuosi sitten, toukokuussa 2017, järjestettiin myös liikkeen tähän mennessä suurin mielenosoitus, joka keräsi yli 20 000 ihmistä.

Talokiista keskeinen paikallisvaalien teema

Kesän protestien jälkeen vanhojen asuinalueiden kohtalo nousi keskeiseksi teemaksi myös viime syksyisissä kaupunginosahallinnon vaaleissa. Moskovan kaupunki on jaettu 25 hallintoalueeseen ja yhteensä 125 kaupunginosaan. Kunkin kaupunginosan vaaleilla valituilla edustajilla on valtaa vaikuttaa kyseistä aluetta koskettaviin kysymyksiin.

Vaalien äänestysaktiivisuutta pyrittiin manipuloimaan asettamalla vaalipäivä samalle viikonlopulle kuin Moskovan kaupungin vuosipäivä, jolloin järjestetään paljon ilmaisia tapahtumia ympäri kaupunkia. Niinpä alle 15 prosenttia moskovalaisista käytti äänioikeuttaan.

Tästä huolimatta erityisesti Moskovan keskustan läheisyydessä sijaitsevilla alueilla liberaali oppositiopuolue Jabloko sai enemmistön useisiin kaupunginosavaltuustoihin. Kuitenkin kauempana keskustasta sijaitsevilla alueilla, joissa keskustelu vanhojen asuinalueiden kohtalosta käy kuumimmillaan, valtapuolue Yhtenäinen Venäjä säilytti vahvan enemmistön.

20-vuotias Tatjana Tepenitsyna asettui näihin vaaleihin ehdolle omassa kaupunginosassaan Danilovskyissa, joka sijaitsee aivan Moskovan ydinkeskustan laidalla. Puoluepolitiikalla on Venäjällä keskimäärin huono ja korruptoitunut maine, joten mikä sai nuoren naisen vaikuttamaan asioihin nimenomaan vaalien kautta?

– Kaupunginosan hallinto ei tietysti sinänsä voi paljon vaikuttaa asioihin, mutta on tärkeää näyttää ihmisille, että jotain edes yritetään tehdä, Tepenitsyna toteaa.

– Vaalikampanjan aikana tapasin paljon paikallisia asukkaita, joista moni oli sitä mieltä, että vain vallankumous voi pelastaa Venäjän. Minusta tämä on tietysti pelottava ajatus, ja olisi tärkeää pyrkiä vaikuttamaan asioihin demokratian keinoin.

Pieniin asioihin helpompi vaikuttaa

Moniin uhanalaisiin taloihin on tehty kalliita remontteja.

Tepenitsyna on toiminut aktiivisesti liberaalissa Jabloko-puolueessa ja esimerkiksi tehnyt töitä puolueen presidenttiehdokkaan Grigori Javlinskin vaalikampanjassa. Kuitenkin viime syksyn kaupunginosavaaleissa Jabloko hävisi Danilovskyin alueella Yhtenäiselle Venäjälle selvästi. Se sai kaupunginosan hallintoon vain kaksi edustajaa, kun Yhtenäiselle Venäjälle paikkoja kertyi yhdeksän. Tepenitsyna ei itse tullut valituksi, mutta kampanjointi vanhojen asuinalueiden puolustamiseksi jatkuu.

– Asun itse pienessä viisikerroksisessa talossa ja pidän purkuprojektia perustuslain vastaisena. Äänestyksen tuloksena enemmistön mielipide päättää kaikkien asuntojen kohtalosta. Monet taloista, jotka hävitetään projektin nimissä, ovat täysin asuinkelpoisia ja sijaitsevat kalliilla alueilla.

– Onneksi kuitenkin omalla asuinalueellani monia taloja saatiin pelastettua purkulistalta, koska ne ovat laadukkaita tiilitaloja, joihin on äskettäin tehty kalliita remontteja. Näin ollen asukkailla ei tietenkään ole halua muuttaa minnekään.

Ikävä kyllä tilanne ei ollut näin onnekas Olga Moisejevan asuinalueella, jossa purkulistalle päätyneitä taloja ei ole juurikaan saatu pelastettua.

– Aktivistit kampanjoivat purkamisia vastaan vapaa-ajallaan päivätyön ohessa, joten käytettävissä oleva aika ja resurssit ovat rajallisia. Lisäksi esimerkiksi valituskirjeiden kirjoittaminen kaupungin hallinnolle vaatii aikaa ja kaupungin hallintobyrokratian tuntemusta, jota kaikilta aktivisteilta ei löydy. Viime aikoina olen ymmärtänyt, että vallanpitäjien avoin vastustaminen on vaikeaa ja saavutetut tulokset usein mitättömiä, Moisejeva kertoo.

Tatjana Tepenitsyna pyrkii suojelemaan oman asuinalueensa Danilovskyin taloja purkutuomioilta myös puoluepolitiikan keinoin.

Tatjana Tepenitsyna pyrkii suojelemaan oman asuinalueensa Danilovskyin taloja purkutuomioilta myös puoluepolitiikan keinoin. Kuva: Tatjana Tepenitsynan kotialbumi

Myös Tepenitsynan mielestä pieniin asioihin on Venäjällä helpompaa vaikuttaa kuin suuriin.

– Esimerkiksi jos rappukäytävästäsi on lamppu palanut eikä sitä vaihdeta ajoissa, voit tehdä valituksen ja asia korjaantuu. Isoihin ongelmiin puuttuminen on vaikeampaa. Vaikka talojen purkamiseen liittyvää lainsäädäntöä hiukan muutettiin kansalaisten protestoinnin takia, mitään radikaaleja muutoksia on vaikea saada aikaan.

– Esimerkiksi mielenosoitukset ovat osoittautuneet melko tehottomiksi. Uskonkin, että talojen purkukampanjan suhteen ei ole enää mitään tehtävissä. Tärkeintä on nyt pyrkiä varmistamaan, että ohjelmaan sisällytettyjen talojen asukkaille taataan laadukkaat uudet asunnot.

Metrogorodokissa pelastettiin poliklinikka

Neuvostoaikaisten talojen puolustaminen tuntuukin olevan melkoista taistelua tuulimyllyjä vastaan. Mistä aktivisteilla riittää energiaa toimintaansa?

– On tärkeää, että saadaan paljon ihmisiä kokoontumaan yhteen, silloin ihmiset kannustavat toinen toisiaan, Tepenitsyna toteaa.

Moisejeva on samaa mieltä ja kertoo konkreettisen esimerkin siitä, miten välillä kansalaisten protestointi tuottaa tuloksia.

– Viitisen vuotta sitten Metrogorodokissa haluttiin sulkea lasten poliklinikka. Virallisesti puhuttiin rakennuksen remontoinnista, mutta kaikki epäilivät sen käytännössä merkitsevän poliklinikan lopullista sulkemista. Poliklinikan toiminnot olisi hajautettu kahteen viereiseen kaupunginosaan, joihin kulkuyhteydet ovat kuitenkin huonot, varsinkin jos mukana täytyy kuljettaa yhtä tai useampaa sairasta lasta.

Moisejevan mukaan asia pyrittiin hoitamaan kaikessa hiljaisuudessa ja jopa poliklinikan lääkäreitä kiellettiin kertomasta asiasta.

– Kuitenkin kun asiasta lopulta järjestettiin julkinen kuuleminen, paikalle kertyi niin paljon ihmisiä, etteivät kaikki edes mahtuneet sisään rakennukseen. Ihmisten määrä yllätti kaupungin viranomaiset täysin. He odottivat voivansa saapua paikalle vain ilmoittamaan, kuinka asiat ovat. Kuitenkin tämän spontaanin joukkoliikkeen seurauksena koko projekti jouduttiin perumaan ja klinikka sai jäädä paikalleen, Moisejeva iloitsee.

Kykyä iloita pienistäkin voitoista tarvitaan, koska perinteisessä yli nelituntisessa Suora Linja -ohjelmassaan 7. kesäkuuta presidentti Vladimir Putin totesi, että purkuohjelma jatkuu nykyistä tahtiaan vuoteen 2024 saakka, jonka jälkeen sitä laajennetaan entisestään. Pelkästään tämän vuoden aikana arvioidaan noin 10 000 ihmisen muuttavan uusiin asuntoihin ohjelman vuoksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään